Ако търсите рецепта, която е бърза, вкусна и без пържене, тази е точно за вас!
Вкусното смляно говеждо месо с картофи, изпечено на фурна, ще ви изненада със своето невероятно съчетание от аромати.
Не само, че е лесно за приготвяне, но е и здравословно, тъй като не се използва пържене.
Тази рецепта е идеална за семейни вечери или когато ви трябва нещо вкусно, но без много усилия.
Съставки:
400 г смляно говеждо месо
1 глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани
1 връзка магданоз, нарязан
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1/2 чаена лъжичка червен лют пипер
1/2 чаена лъжичка сушена мента
9-10 картофа (около 1,5 кг)
1 чаена лъжичка сол (8 грама)
3 супени лъжици зехтин (50 мл)
3 супени лъжици растително масло (15 мл)
200 г настърган кашкавал или чедър
7-8 чери домати, нарязани на половинки
Магданоз за гарнитура
Инструкции:
1. Приготвяне на месото:
Смесете съставките за каймата: В голяма купа добавете смляното говеждо месо, нарязания лук, чесъна, магданоза, солта, черния пипер, червения лют пипер и ментата.
Разбъркайте добре всички съставки, докато се получи еднородна смес.
2. Подготовка на картофите:
Нарежете картофите: Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на тънки филийки или използвайте ренде, ако предпочитате.
Опитайте се да нарежете картофите равномерно, за да се изпекат добре.
Овкусете картофите: В отделна купа смесете нарязаните картофи със солта и зехтина.
Разбъркайте добре, за да се овкусят всички картофи равномерно.
3. Подреждане на тавата:
Подгответе тавата: Намажете дъното на тава с растителното масло.
Редете картофите и месото: Поставете половината от овкусените картофи в равномерен слой на дъното на тавата.
Отгоре разпределете сместа с говеждото месо, като се стараете да я разпределите равномерно.
Накрая подредете останалата част от картофите отгоре.
4. Печене:
Първоначално печене: Поставете тавата във фурна, предварително загрята на 230°C, и печете за около 30 минути или докато картофите започнат да омекват и месото се запече.
Добавете финалните съставки: Извадете тавата от фурната и поръсете с настърганото сирене чедър или кашкавал и нарязаните чери домати и магданоз.
Върнете тавата обратно във фурната и печете на 200°C за още 15 минути, докато сиренето се разтопи и стане златисто.
5. Завършване:
Сервирайте: След като ястието е готово, извадете го от фурната и го оставете да почине за няколко минути.
Насладете се: Нарежете на порции и сервирайте веднага. Можете да го поднесете с пресни зеленчуци или сос по ваш избор.
Тази рецепта за печено говеждо с картофи без пържене е идеална за всякакви поводи – лесна, бърза и изключително вкусна.
Без пържене, ястието е по-здравословно, но все пак не прави компромис с вкуса.
Опитайте го и ще видите колко е вкусно и удовлетворяващо! Не забравяйте да споделите с приятели и семейство – те ще бъдат впечатлени!
Приятен апетит!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!