Google Translate

Търсене в този блог

Без пържене! Никога не мога да спра да готвя това ястие вкусна и бърза рецепта

Ако търсите рецепта, която е бърза, вкусна и без пържене, тази е точно за вас! 

Вкусното смляно говеждо месо с картофи, изпечено на фурна, ще ви изненада със своето невероятно съчетание от аромати. 

Не само, че е лесно за приготвяне, но е и здравословно, тъй като не се използва пържене. 

Тази рецепта е идеална за семейни вечери или когато ви трябва нещо вкусно, но без много усилия.

Съставки:

400 г смляно говеждо месо

1 глава лук, нарязан на ситно

2 скилидки чесън, нарязани

1 връзка магданоз, нарязан

1 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка черен пипер

1/2 чаена лъжичка червен лют пипер

1/2 чаена лъжичка сушена мента

9-10 картофа (около 1,5 кг)

1 чаена лъжичка сол (8 грама)

3 супени лъжици зехтин (50 мл)

3 супени лъжици растително масло (15 мл)

200 г настърган кашкавал или чедър

7-8 чери домати, нарязани на половинки

Магданоз за гарнитура

Инструкции:

1. Приготвяне на месото:

Смесете съставките за каймата: В голяма купа добавете смляното говеждо месо, нарязания лук, чесъна, магданоза, солта, черния пипер, червения лют пипер и ментата. 

Разбъркайте добре всички съставки, докато се получи еднородна смес.

2. Подготовка на картофите:

Нарежете картофите: Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на тънки филийки или използвайте ренде, ако предпочитате. 

Опитайте се да нарежете картофите равномерно, за да се изпекат добре.

Овкусете картофите: В отделна купа смесете нарязаните картофи със солта и зехтина. 

Разбъркайте добре, за да се овкусят всички картофи равномерно.

3. Подреждане на тавата:

Подгответе тавата: Намажете дъното на тава с растителното масло.

Редете картофите и месото: Поставете половината от овкусените картофи в равномерен слой на дъното на тавата. 

Отгоре разпределете сместа с говеждото месо, като се стараете да я разпределите равномерно. 

Накрая подредете останалата част от картофите отгоре.

4. Печене:

Първоначално печене: Поставете тавата във фурна, предварително загрята на 230°C, и печете за около 30 минути или докато картофите започнат да омекват и месото се запече.

Добавете финалните съставки: Извадете тавата от фурната и поръсете с настърганото сирене чедър или кашкавал и нарязаните чери домати и магданоз. 

Върнете тавата обратно във фурната и печете на 200°C за още 15 минути, докато сиренето се разтопи и стане златисто.

5. Завършване:

Сервирайте: След като ястието е готово, извадете го от фурната и го оставете да почине за няколко минути.

Насладете се: Нарежете на порции и сервирайте веднага. Можете да го поднесете с пресни зеленчуци или сос по ваш избор.

Тази рецепта за печено говеждо с картофи без пържене е идеална за всякакви поводи – лесна, бърза и изключително вкусна. 

Без пържене, ястието е по-здравословно, но все пак не прави компромис с вкуса. 

Опитайте го и ще видите колко е вкусно и удовлетворяващо! Не забравяйте да споделите с приятели и семейство – те ще бъдат впечатлени!

Приятен апетит!

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации