Цвеклото има удивителни ефекти върху нашето здраве.
Ето защо е жалко, че не се появява в домовете ни толкова често, колкото би могло.
Знаете ли, че цвеклото може да помогне при много здравословни проблеми по-добре от хапчета?
Прочетете с какво могат да ви помогнат червените зеленчуци.
Ефекти върху здравето:
Помага на уморените очи и подобрява зрението.
Може дори да облекчи главоболието, причинено от прекомерно напрежение на очите.
Подобрява правилното използване на протеините в организма.
Помага в борбата с алергиите и микозите.
Понижава кръвното налягане.
Редовната консумация на червено цвекло се препоръчва на хора, страдащи от високо кръвно налягане.
Има благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове - съставът на цвеклото укрепва стените на кръвоносните съдове и артериите в тялото ни, подобрява тяхната пропускливост и стимулира производството на хемоглобин.
Това също влияе върху нашия опит.
Според резултатите от проучвания помага при депресивни настроения, подобрява концентрацията и помага в борбата с безсънието, причинено от напрежение и стрес.
Укрепва защитните сили на организма и освобождава организма от вредни вещества.
Бори се с умората, дори с хроничната умора.
Бори се с рака – сокът от червено цвекло се препоръчва не само като ефективна профилактика на рака, но и като поддържащо лечение в процеса на химиотерапия и последващо възстановяване.
Препоръчително е да пиете по 1 чаша сок от цвекло поне два пъти седмично.
Действа благоприятно при храносмилателни проблеми и допринася за правилната функция на жлъчния мехур.
Благоприятства косата, ноктите и кожата.
Предотвратява появата на бръчки и придава еластичност на кожата.
лекува атеросклероза – благоприятства здравето на кръвоносните съдове и артериите, повишава тяхната еластичност и проходимост,
помага при възпаление на пикочните пътища - има диуретичен ефект,
Аналгетичен ефект – действа против болка,
Съдържа набор от уникални микроелементи, които не могат да бъдат намерени никъде другаде в тази комбинация.
Богат на йод - важен при лечението на заболявания на щитовидната жлеза.
Освен споменатите факти, цвеклото е богато на витамини С и Е, съдържа желязо, магнезий, цинк и калий.
Поради високото съдържание на фолиева киселина, цвеклото е отлично за бременни жени - съставът му има благоприятен ефект върху безупречното развитие на плода.
Пригответе вкусно ястие от червено цвекло
Имаме нужда от:
600 г сурово цвекло
4 скилидки чесън
80 г растително масло
За марината:
3 супени лъжици оцет
1 чаена лъжичка захар
0,5 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка кориандър
0,5 чаена лъжичка черен пипер
Приготвяне:
Чесънът се нарязва на ситно, измитото и обелено цвекло се настъргва на ренде.
За да приготвите марината, смесете всички съставки.
Добавете цвеклото и чесъна в купата заедно с маринатата и разбъркайте.
Сложете олиото да загрее и залейте цвеклото, разбъркайте и оставете салатата да престои поне 3 часа.
Бъдете здрави и приятен апетит!
Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!