Морковените листа са ценен източник на желязо, фосфор, калций, кобалт, цинк, бор, сяра, натрий, никел, мед, манган, йод, силиций и калий.
Също така съдържат витамини С, В2 и фолиева киселина.
Измийте ги, подсушете ги и ги нарежете на ситно.
След това ги сложете на сянка, върху чиста хартия.
Готовите сухи листа съхранявайте в стъклен буркан и на сухо място.
Листата от морковите са много пренебрегван продукт, който се оказва, че има както кулинарни приложения, но и е много полезен за здравето.
В готвенето те могат да се добавят към салати, супи, с тях се приготвят маринати, може да се добавят към рибена чорба.
За да разберем ползите и вредите от листата от моркови, нека първо разберем техния състав.
Какво съдържат листата от моркови
Полезността на листата от моркови се крие в значителното съдържание на минерални соли и витамини. Те съдържат селен, който е мощен естествен антиоксидант.
Между другото, една малка клонка листа, ако се яде сутрин, ще покрие дневната доза селен в човешкото тяло.
Тяхната полезност се обяснява и с изключително богатото съдържание на каротин, който в организма се превръща във витамин А, осигуряващ защита на клетките и притежаващ способността да удължава младостта.
Съставът на калий в листата на морковите е 237 мг, което също е много голямо количество.
Съставът им включва също витамини С, РР, Е, витамини от група В, витамин D. Минералните състави включват фосфор, флуор, йод, магнезий, микроелементни съединения на желязо, цинк, манган, никотинова и пантотенова киселини.
Съдържанието на протеин е 1.3%, на въглехидрати - 7% и също съдържат етерични масла.
Ползите от листата от моркови
Морковените листа превъзхождат морковите по съдържание на витамин С и минерали.
Те пречистват кръвта на човешкото тяло, облекчават отока, неутрализират хранителните токсини и подобряват функционирането на лимфните възли.
На тях се преписва свойството да подобряват тонуса на кожата и мускулите, работата на надбъбречните жлези, женската полова система.
След заболяване използването на листата повишава имунитета на човек.
При употребата на варени листа се наблюдава повишаване на нивото на антиоксидантите с 34% и продължава да расте през първата седмица на употреба.
Ползата ще бъде по-голяма, ако използвате варени листа дори повече от месец. Използването им в морковена салата значително ще подобри усвояването на каротина.
Ефектът им върху метаболитните процеси също е положителен. Калоричното съдържание на листата е само 35 kcal на 100 г.
Използването им в храната почиства кръвоносните съдове и кръвта от холестеролни плаки, подобрява се и кръвообращението.
Ползите от листата от моркови са големи и когато се използват в процеса на отслабване. Консумацията им води до намаляване на телесното тегло.
Съдържащият се в тях витамин B има добър ефект при неврологични заболявания. Витамин А се счита за много полезен за зрителната острота и укрепва ретината.
Микроелементите и веществата, съдържащи се в листата от моркови, помагат в борбата с туберкулозата, болестите на сърцето, анемията, бъбречните заболявания, бери-бери, хемороидите, цистита и запека, а също така се считат за профилактика на рака.
Ако ги използвате постоянно, можете дори да подобрите зрението при миопия или далекогледство. Още се характеризират се диуретични и жлъчегонни свойства.
Листа от моркови - за какво помагат
Като лечебно средство листата от моркови са добре приложими при лечение на измръзнали места, рани или язви.
За целта се прилага компрес от накълцани листа. Те съдържат фитонциди, които потискат патогенното състояние на микрофлората. Когато се дъвчат пресни, укрепват венците.
Сокът от листа от моркови, ако се консумира на малки глътки през целия ден, помага при стоматит или болки в гърлото. С него се мажат циреи - действа като дезинфектант.
В козметиката се използва благоприятния ефект на листата от морковите върху ноктите, кожата и косата.
Правят косата и кожата здрави, възстановяват еластичността на кожата на лицето, деколтето и шията.
Отварата от листата укрепва и провокира активен растеж на косата при изплакване с нея.
Листата се заливат с вряла вода, запарват се за 15 минути и след това се нанася запарката върху косата.
Ето за какво ще ви бъдат от полза:
срещу хемороиди, разширени вени и пясък в пикочните пътища - билката се пие под формата на чай;
при уролитиаза (камъни в бъбреците) - след баня върху долната част на корема се прилага компрес.
Намокрете кърпа с отвара от морковени листа и семена на морков;
при възпаление на простатата - каша от пресни листа се налага върху долната част на корема като компрес;
срещу цистит - чист чай от листа на моркови или комбиниран чай с магданоз в съотношение 1 към 1;
заболявания на очите и замъглено зрение, миома и маточно кървене - пие се чай от билката;
полиартрит - след баня върху ставите се налага компрес, напоен в отвара от морковени листа, морковени семена, сок от лук и настърган морков;
срещу безсъние - пресни листа се прилагат към задната част на главата;
дерматит, псориазис, алергии - кожата се маже с лечебния чай;
косопад - скалпа се маже с отвара от морковени листа;
рани - върху болното място се прилага каша от листата.
Забележка:
Морковените листа са противопоказани за употреба при язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника, при остри възпалителни заболявания на тънките и дебелите черва.
Вредата от листата на морковите се характеризира само с наличието на кофеин.
След употребата им можете да почувствате също неприятно състояние в стомашно-чревния тракт.
Основните вещества и фибри на тази храна могат да провокират колики и да причинят лошо храносмилане.
Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!