Google Translate

Търсене в този блог

Репей - естествено лекарство за 10 здравословни проблема

Ако ви кажем, че коренът на репей може да детоксикира кръвта, и лимфната система, бихте ли се заинтересували? Тогава трябва да научите повече за ползите от корена на репей.

Какво е репей?

Репей (Arctium lappa) е двугодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни, култивирано в градините заради ядливия си корен или често срещано като плевел. 

Видът произлиза в умерените райони на Европа и Северна Азия, но сега се култивира навсякъде по света. 

В Япония често се нарича гобо корен и се отглежда като зеленчук. Счита се за рудерално растение (расте по необработваеми земи, ливади, ниви, край пътища).

Репеят има големи, сърцевидни листа и лилави цветове.Неузрелите стъбла също могат да се берат в края на пролетта, преди да се появят цветовете. Вкусът е подобен на артишок, като тези две растения са роднини.

Коренът от репей е кафеникавозелен или дори сив, той е хрупкав и сладък. Той е богат на диетични фибри и съдържа главно въглехидрати, летливи масла, растителни стероли, танини и мастни масла.

През втората половина на 20 век репеят става известен в международен план поради нарастващата популярност на макробиотичните диети, които поддържат консумацията на растението.

В натуропатичната медицина изсушеният репей се счита за диуретик, потогонно и кръвопречистващо средство, като също така помага за елиминирането на бъбречните и чернодробните токсини. 

Благодарение на пречистващия си лечебен ефект, репеят се използва и за регулиране на холестерола и триглицеридите в кръвта.

10 ползи от корена на репей

Репеят се използва от хилядолетия в народната медицина като диуретик и детоксикиращо средство, но също така и поради своите антитермични ефекти. 

В Китай плодовете на репея са били използвани като лек срещу белодробни и стомашни заболявания, но също така и за поддържане на здравето и красотата на кожата, докато в Европа семената са служели като помощно средство в процеса на храносмилане.

Също така, репеят е важна съставка в ритуалите за красота, допринасяйки за поддържане здравето на скалпа и косата.

Днес от портала search-2.blogspot.com ще споделим със вас за какво е полезен коренът от репей и как можем да се възползваме от неговите терапевтични ефекти. 

Ето първите 10 причини, поради които трябва да го използвате възможно най-често:

1. Детоксикира кръвта

В билкови книги коренът от репей се описва като „пречиствател на кръвта“, тъй като помага за премахване на токсините от кръвния поток. 

Благодарение на своите активни съставки, калиеви соли, летливи масла и танин, репеят детоксикира кръвта от тежки метали, подобрявайки здравето на органите и цялото тяло. 

Освен това стимулира кръвообращението на повърхността на кожата.

2. Подпомага правилното функциониране на лимфната система

Лимфната система е „дренажната система“ на тялото, мрежа от кръвоносни съдове и лимфни възли, които транспортират течности от тъканите в цялото тяло към кръвта и обратно. 

По-силната лимфна система означава, че тялото е защитено от болести. 

Коренът от репей помага за лимфен дренаж и детоксикация на организма. 

Като средство за пречистване на кръвта, репеят играе важна роля и за правилното функциониране на лимфната система.

3. Това е естествен диуретик

Диуретиците стимулират бъбреците и помагат на тялото да елиминира излишните течности. 

Коренът от репей е естествен диуретик, който помага в борбата със задържането на вода, като увеличава количеството на отделената урина.

Ако имате проблеми със задържане на вода, може да започнете да приемате добавки с корен от репей или чай от репей. Освен това е възможно да се отървете от няколко килограма.

4. Решава най-честите кожни проблеми

Козметични продукти на базата на репей се препоръчват за лечение на често срещани кожни проблеми като: акне, екзема или псориазис. 

Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, репеят помага за успокояване на кожата и лекува тези състояния. 

Веществото, отговорно за благоприятните ефекти върху кожните заболявания, е арктиозид, който действа като пеницилин.

Научните изследвания показват, че екстрактът от репей може да подобри клиничните признаци на стареене на кожата. 

Проучване от 2008 г. демонстрира, че локалното лечение с естествен екстракт от репей значително подобрява метаболизма на дермалната извънклетъчна матрица и води до видимо намаляване на бръчките.

Освен това маслото от репей намалява косопада и блясъка, спомагайки за поддържането на здравето и красотата на косата.

5. Борба с диабета

Коренът от репей съдържа инулин, разтворими и пребиотични фибри, които помагат за подобряване на храносмилането и понижаване на кръвната захар, което го прави чудесен избор за хора, които се опитват да контролират кръвната си захар по естествен път.

В Европа пресният корен се използва за понижаване на кръвната захар, като съдържанието на инулин в него е особено полезно при диабет. 

Проучванията при животни също показват способността на корена от репей да намалява тежестта на диабетните усложнения, особено диабетната ретинопатия.

6. Помага при облекчаване на артрит

Коренът от репей е известен със своите противовъзпалителни свойства и може да бъде важна съставка в диетата за артрит. 

Проучване, публикувано в International Journal of Rheumatic Diseases, показва, че чаят от корен от репей се бори с възпалението и оксидативния стрес при пациенти с остеоартрит на коляното, известен също като дегенеративно ставно заболяване.

Субектите получават три чаши чай от корен от репей на ден в продължение на четиридесет и два дни и след това се оценяват за възпалителни маркери като високочувствителен С-реактивен протеин. 

Резултатите показват, че чаят от репей може значително да помогне на хората, страдащи от остеоартрит, като понижава възпалителните маркери.

7. Предотвратява и се бори с инфекциите

От векове народните лечители препоръчват използването на корен от репей за лечение на обикновени настинки, болки в гърлото и други заболявания. 

Научните изследвания сега предоставят информация за това как репеят може да се бори с инфекциите. Някои проучвания са установили, че има антибактериални качества. 

Изглежда, че е особено ефективен при унищожаването на биофилми, които са големи, лепкави колонии от бактерии. 

Бактериалната плака, която причинява кариес, е пример за биофилм. Биофилмите могат да се образуват по цялото тяло.

Проучване от 2015 г. установи, че коренът от репей може да лекува инфекции на пикочните пътища, свързани с биофилма. Изследване, публикувано през 2017 г., установи, че репея може да убива и други видове бактерии.

8. Помага при лечение на увеличен далак

Ако страдате от увеличен далак, коренът от репей може да ви помогне. Далакът е жизненоважен орган, "пазител на тялото", който ни пази от инфекции, вируси и всякакви опасни патогени. 

Увеличеният далак е ясен предупредителен знак, че имунната система се бори усилено да елиминира „враговете“ от тялото ни, но не успява, защото не може да се справи с големия брой от тях.

Далакът е в постоянен контакт с кръвта ви. Като пречиства кръвта от токсини и други вредни вещества и се бори с възпаленията, коренът от репей предпазва и далака. 

Подобряването на тези четири фактора има пряк положителен ефект върху здравето на далака, така че определено ще искате да включите тази храна в диетата си, особено ако страдате от увеличен далак или слаба имунна система.

9. Допринася за доброто функциониране на бъбреците

Както видяхме, коренът от репей има силно диуретично действие, тоест помага за елиминирането на излишната вода от тялото чрез увеличаване на количеството на урината. 

Така бъбреците стават по-ефективни, което означава, че рискът от камъни в бъбреците намалява значително, тъй като урината допринася за намаляване на вероятността от отлагане на остатъци в бъбречната система.

10. Помага при лечението на чернодробни заболявания

Черният дроб е един от най-важните органи, играещ роля в синтеза на незаменими за живота вещества и в детоксикацията на тялото. 

Когато консумираме нездравословни храни, пълни с мазнини или алкохол, нашият черен дроб страда.

Коренът от репей е много полезен при лечение на затлъстяване на черния дроб, тъй като помага за елиминирането на токсините от черния дроб и намаляване на възпалението. 

Така че можете да опитате това естествено лекарство, ако се сблъскате с този много често срещан проблем при хора с хаотичен начин на живот.

Как да приемаме корен от репей?

Коренът от репей се предлага на пазара като корен от репей на прах, чай от корен от репей, капсули с екстракт от репей или масло от репей.

Типичната доза репей е 1 до 2 грама изсушен корен на прах три пъти на ден. В случай на добавки или масла от корен от репей, следвайте указанията в листовката на продукта относно дозите и приложението.

Коренът от репей може да се консумира и суров, в салати или в различни ястия, имащи вкус, близък до този на целината. 

Друг начин да извлечете ползите от репея е да пиете чай от репей. Може да се намери в магазините за здравословни храни и се приготвя чрез добавяне на чаена лъжичка към чаша вода. 

Чаят от репей е добър и за отслабване, тъй като помага за детоксикация на тялото и премахва излишната вода от тялото.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации