Google Translate

Търсене в този блог

Болката и наддаването на тегло са последици от стреса


Болката и наддаването на тегло на средна възраст са последици от стреса. Ето защо трябва да действате комплексно

Стресът може да доведе до наддаване на тегло и мускулни крампи, всичко това се дължи на "хормона на стреса" кортизол.

Той контролира настроението, мотивацията, страха и отговаря за основната задача на тялото – оцеляването.
Кортизолът е този, който контролира реакцията „бий се или бягай“, той определя как се държи тялото в стресова ситуация: дали трябва да се защити от заплаха или да избяга възможно най-бързо.

В стресова ситуация надбъбречните жлези активно работят за производството на кортизол, за да може тялото да се справи с опасността.

Обикновено, когато нещата се нормализират и се успокоят, нивата на хормона падат. Но има моменти, когато стресът продължава. 

Постоянният престой "в готовност" води до постоянно повишаване на нивата на кортизол, което се отразява на функционирането на целия организъм.

Според специалистите при мъжете най-често стресът се проявява като болки в кръста, при жените – болки в горната част на гърба, в мускулите на врата и раменете. Поради това нежният пол страда от главоболие.

Децата натрупват стрес във врата и центъра на гърба. Вината е в мобилните телефони и пристрастеността към социалните мрежи.
Стресът може да доведе до тревожност и депресия, главоболие, сърдечни заболявания, проблеми с паметта и концентрацията, стомашно-чревна неизправност, нарушение на съня и наддаване на тегло.

Как да възстановим баланса на тялото?
Според експертите, за да се отървете от болката, е необходимо да се определи какъв вид стресова ситуация я е причинила. Първо трябва да разберете себе си, да решите какво ви притеснява.

Ето какво казва д-р Лили Фридман по темата:

„Много пациенти, които идват в моя кабинет с болки в гърба или шията, прекарват от 45 минути до един час в легнало положение на дивана и говорят за проблемите си.

След сесията казват, че „чувстват, че тежестта им е паднала от раменете“, не разбират, че са оставили огромна психологическа тежест в офиса.

Те също така не разбират, че стресът им причинява огромна нужда от удоволствие. Или по-скоро бързи и прости добавки под формата на храна, алкохол или друга форма, която води до временно отпускане.
Болката ще изчезне, ако стресът се пребори не само на физическо, но и на психическо ниво. В същото време не забравяйте, че хроничната болка може да бъде резултат от много дълбок психологически проблем.

Какво ще ви помогне да се отървете от стреса?

Как да се справим с депресията и стреса? Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос, защото рецепта, която е ефективна за един човек, няма да работи за друг.

Общоизвестно е обаче, че смяната на обстановката и контактът с хората винаги са добър лек за депресия. 

Излезте на парти, излезте сред природата, отидете някъде, прекарайте време с приятели. Смяната на средата ще ви е от полза.

Много хора се отърват от депресията чрез екстремни спортове. Това допринася за ефективното изгаряне на хормоните на стреса. 

Въпреки това, нормалната физическа активност, особено редовните упражнения, също може да бъде много ефективна.

Хобитата помагат на някои хора. Рисувайте, бродирайте, проектирайте, лепете, събирайте, композирайте. Може би това е най-добрият начин да се отървете от депресията у дома.

Страстта ви позволява да откриете своята втора природа, което значително повишава самочувствието и подобрява вашето благосъстояние.

Справяте ли се добре със стреса?

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник и миниатюра на записа: lifter.com.ua

Популярни публикации