Редовното изпразване и почистване на червата има голяма и важна роля за запазване на цялостното здраве.
Въпреки, че звучи твърде обобщено, известни лекари като Хинохара и Неумивакин учеха, че количеството калории трябва да бъде намалено, за да може човек да живее по-дълго и по-здравословно.
Както обясняват лекарите, храната, колкото ни храни, толкова може да има и вредно въздействие върху здравето ни.
Това се случва, защото храната се отлага в червата и това, което не е изхвърлено, остава в червата, където започва да гние, екскрементите се втвърдяват и биофлората се нарушава. Така възникват болестите.
Важно е да се обърне внимание на навременното и редовно изпразване на червата, защото всичко започва от тях.
Освен това, когато ядете сурова храна, колкото и старателно да сте я измили, понякога в нея има микроорганизми, които се заселват като паразити в червата и допълнително причиняват различни заболявания.
Следващата рецепта за напитка ни беше изпратена от читателка на портала search-2.blogspot.com, която споделя, че я е пила по препоръка на лекаря си и че й е помогнала много.
Приготвя се с тиквени семки , които са изключително здравословни и отдавна известни със своите лечебни свойства.
Благодарение на тиквените семки се улеснява прочистването на червата.
Така, както бадемовото мляко почиства белите дробове и увеличава капацитета им, тиквените семки пък, освен други хранителни вещества, съдържат и магнезий.
Някои изследвания показват, че хората, които не получават достатъчно магнезий, са по-склонни да получат запек.
И то не е само превантивно. Магнезият е толкова ефективен при решаване на проблеми с червата, че понякога се предписва като слабително за разрешаване на случаи на съществуващ запек.
Тайното хранително вещество в тиквените семки е кукурбитинът, който всъщност е биоактивно вещество с антихелминтни свойства.
Кукурбитинът гарантира изчистването на всички паразити, натрупани в червата.
НАПИТКА ЗА ПРОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРВАТА
Продукти:
120 г тиквени семки (1 чаша)
750 мл вода (3 чаши)
1/4 чаена лъжичка джинджифил (на прах или пресен)
1/4 чаена лъжичка куркума
щипка черен пипер (за подпомагане на ефекта на куркумата и капсаицина)
1 чаена лъжичка мед
Приготвяне:
Сложете тиквените семки в голяма купа и ги залейте с вода.
Семената се оставят да се накиснат за една нощ на стайна температура.
На следващия ден ги прецедете и изхвърлете водата, и директно ги сложете в блендер.
Налейте 750 мл вода в блендера и добавете джинджифил, куркума, черен пипер и мед.
Всички съставки се пасират във фина, еднородна и течна смес, като мляко.
Така приготвената напитка се прецежда през тензух и се съхранява в стъклена бутилка.
Приема се сутрин, преди закуска по 1 чаша, а останалото се прибира в хладилник и се изпива на следващата сутрин още една чаша и на третата сутрин още една, докато се изчерпи.
След това можете да вземете още една доза, след което направете почивка.
Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!
Източник: batranete.com zajenata.bg