Google Translate

Търсене в този блог

Защо не можете да спите с главата си на север когато сте болни: 10 съвета от източната медицина


Прости съвети на източната медицина, които удължават живот:

1. Не забравяйте винаги искрено да се усмихвате с очите си и да изпълвате сърцето си с любов.
Това е профилактиката на всички болести.

Когато сте тъжни, ядосани, депресирани, плачещи или нервни, вашите органи отделят отрови, но когато сте щастливи и се усмихвате, те произвеждат лечебна течност, подобна на мед.

Не е тайна, че в наши дни живеем забързано и под стрес.

За мнозина е станало обичайно да завършват работния ден с главоболие.

Трябва да се направи нещо срещу напрежението, което се натрупва както около вас, така и във вас.

Просто трябва да научите, че когато възникне трудна ситуация – каквато и да е тя – не трябва да й позволявате да ви погълне.

За тази цел трябва повече да се усмихвате.

Благодарение на такова просто действие светът се променя и това, което заплашва да се превърне в голяма неприятност, никога не става такова.

От началото може да бъде много трудно да оцените резултатите от вътрешната усмивка, да не говорим за овладяването на техниката й напълно и правилно, но с течение на времето, ако я практикувате достатъчно често, тя ще стане неразделна част от живота ви.

Където и да сте, независимо дали стоите, ходите или седите, усмихнете се, отпуснете се, изпълнете сърцето си с любов и оставете вълните на любовта да залеят цялото ви тяло.

2. Говорете по-малко

Говорете по-малко, избирайте внимателно какво да кажете, кога и как да го кажете.

Правилно изречената дума е най-ценна, но мълчанието запазва Ци (какво е Ци може да разберете в края на статията).

3. Безпокойте се по-малко и действайте повече

Мислете по-малко за бъдещето и миналото, защото те са това, което причинява безпокойство, а безпокойството създава стрес.

Вместо това се опитайте да се концентрирате, когато можете – не забравяйте, че фокусът идва естествено без специални техники – върху развиването на способността да помагате и да прощавате.

4. Развийте силата на ума

В много източни езици, включително китайски, понятията "ум" и "сърце" са изразени с една дума.

След като достигнете ниво, на което вече не се занимавате с лични амбиции, когато можете да забравите за себе си и да развиете сърцето си, вие получавате лекарството да се освободите от болестите.

5. Уважавайте главата си и дръжте краката си топли

Отнасяйте се с главата си с най-голямо уважение. Има едно правило, което е важно да спазвате: "Топло на краката, хладно на главата"

По този начин ще избегнете натрупването на твърде много енергия в главата ви, което може да ви накара да се почувствате некомфортно или дори да се разболеете.

Ако твърде много енергия достигне до главата, кръвното налягане може да се повиши.

Като насочите енергия към краката си, можете да понижите кръвното си налягане, а поддържането на краката ви топли може да предотврати възможността от инфаркт.

Затова разтрийте краката (ходилата) си и ги загрявайте.

И след това винаги събирайте енергия в пъпа, който също трябва да е топъл.

6. Дръжте врата си на топло.

Вратът има много кръвоносни съдове и нерви, които отиват към (или от) много важна част от тялото ви – главата.

Следователно на него също трябва да се обърне голямо внимание: уверете се, че той е затоплен, че не е напрегнат, усмихнете му се.

Опитайте се да не използвате сетивата си твърде интензивно.

Не гледайте и не слушайте твърде много или твърде дълго.

Ако сетивните органи работят прекалено активно, може да възникне заболяване.

Отдавайки се на прекомерна храна и напитки, вие разрушавате здравето си.

За да удължите живота си и да избегнете заболявания, правете упражнението за преглъщане на слюнката няколко пъти на ден.

Не се излагайте на вятър след плуване или при изпотяване.

7. Бъдете мъдри когато се хранете
Не преяждайте, за да не се налага да седите или лежите дълго време след хранене, тъй като това съкращава живота ви. Станете от масата малко преди да се заситите и след това направете лека разходка; никога не яжте преди лягане. Яжте по малко, но по-често. Така ще си осигурите добро храносмилане и няма да претоварите петте важни органа. Когато ядете, първо яжте горещите ястия, а след това топлите. Яжте по-пикантна храна през пролетта, по-кисела през лятото, по-горчива през есента и по-малко солена през зимата, но не прекалявайте. Ако сте яли твърде много, не пийте много вода и не я поглъщайте бързо. Лошо храносмилане възниква, когато ядете до пълно засищане, след като сте били гладни дълго време. Не яжте сурови плодове на празен стомах, тъй като загряват органите над диафрагмата.
8. Останете умерени във всичко. твърде дългото ходене вреди на връзките
твърде дългото седене вреди на мускулите

твърде дългото стоене вреди на костите

твърде дългото лежане вреди на жизнената енергия

твърде дългото съзерцание вреди на кръвта
Гневът, тъгата, съжалението и меланхолията са вредни, както и твърде много радост или удоволствие.

Страданието е вредно; въздържанието от сексуални отношения е вредно; безпокойството е вредно. Накратко, вредно е да не се спазва умереност.

9. Радостта увеличава количеството "Ци" Голямата радост е голяма Ци. Голямата тъга спира потока на Ци. Можете да изчерпите жизнените си енергийни резерви с много активен сексуален живот. Поглъщането на слюнка означава увеличаване на нейната основна енергия. Ако не се поглъща, губи силата си. Когато сте болни, не лягайте с главата на север. Ако започнете да говорите много веднага след като се събудите, губите жизнена енергия. 10. Сезоните през годината
През зимата дръжте краката си топли, а главата си на хладно. През пролетта и есента оставете главата и краката си да усещат прохлада. Ако сте болни и се потите, не пийте студена вода, защото тя разрушава сърцето и стомаха. През пролетта и лятото лягайте с главата на изток, а през есента и зимата – на запад. Спете със странично свити колене. Това ще увеличи запаса от жизнена енергия. Лягайте рано през лятото и ставайте рано; Лягайте рано през зимата и ставайте късно; През пролетта лягайте да спите, докато е светло, и ставайте рано.

* Ци или чи (на пинин qǐ) според китайската философия е естествената енергия, която изпълва, пронизва вселената и присъства непрекъснато във всички живи организми и неживи обекти, основна сила на всяко движение във вселената, било то физическо или умствено. Всяко движение на материалните и нематериалните обекти е следствие на движението на Чи. Това обхваща абсолютно всички възможни аспекти на движението: от това на небесните тела (планети, звезди, комети, прах и т.н.), до това на атомите, молекулите и елементарните частици – доколкото Чи присъства в макрокосмоса (или във външната орбита) и на движението на жизнената сила в рамките на човешкото тяло, дотолкова Чи присъства в микрокосмоса (Според китайската терминология микрокосмосът е човекът, а макрокосмосът – всичко останало. Белият дроб е част от микрокосмоса, но клетките, които го изграждат, вече са част от макрокосмоса). Всяко едно взаимодействие, е свързано с обмяната на Чи, между взаимодействащите макрокосмос и микрокосмос. Чи притежават всички живи организми. В този смисъл всяко живо същество има собствена Чи. В този смисъл съществуват понятия „животинска Чи“, различна за всеки отделен вид животно, „човешка Чи“ и т.н., като в този случай терминът означава не толкова самата Чи, която не може да бъде определена количествено или качествено, а начина, по който тя протича в съответото същество или предмет.
Хармонията на чи, хармонията между ин и ян е в основата на здравето, правилното развитие и т.н. Всеки конфликт или проблем – душевен или физически, възниква именно поради дисхармонията на циркулирането на Чи в рамките на микрокосмоса и макрокосмоса. Тези, които се занимават с чигун, бойни изкуства или други практики, свързани с правилното движение на Чи в човешкото тяло, при продължителна практика постигат хармонията на вътрешната Чи, хармония между микрокосмоса и макрокосмоса, които влияят един на друг в еднаква степен.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации