Google Translate

Търсене в този блог

Защо да приемате кефир с ленено семе сутрин - 2 добри причини!

До 25-годишна възраст тялото ни има време да натрупа много ненужни неща и този „резерв“ ще се увеличава всеки ден. 

Голямо натоварване с токсини и мастни слоеве кара тялото да старее по-бързо, страда предимно стомашно-чревният тракт, сърдечно-съдовата система и кожата.

За да се предотврати това, има много начини за прочистване на организма.

Ние ви предлагаме едно от най-меките: въвеждане на напитка в диетата, която работи като четка за стомах. 

Състои се от два прости компонента – ленено семе и кефир

Почистваща напитка

Не прясно, не кисело мляко а кефир - там се крие малката тайна. 

Кефира съдържа полезните бактерии, които са: 

Лактобацилус кавказ (Lactobacillus Caucasus), Леуконосток (Leuconostoc), Ацетобактер (Acetobacter species) и някои видове стрептококи (Streptococcus species), които са в състояние да създадат благоприятна флора в дебелото и тънките черва. 

Ето защо е подходящ не само млечният кефир, но дори водния.

Ленените семена съдържат омега-3 мастни киселини, които разтварят фекалните камъни и лекуват лигавиците. 

Въпреки това, само цели или грубо смлени семена работят като четка за стомаха. 

Когато набъбват, те го запълват, давайки дълго време усещане за ситост и в същото време прочиствайки стените на червата.

Напитка за отслабване

Консумацията на кефир с ленено семе стимулира тялото да отслабва, регулира нивата на холестерола в кръвта и нормализира липидния метаболисъм. 

За ефективно прочистване на стомашно-чревния тракт, обновяване на тялото и отслабване е изключително важно да вземете напитка по специална програма, която ще намерите в края на статията. 

Този метод ще бъде от значение за тези, които забелязват следните здравословни усложнения.

възпалителни процеси в дихателната система

възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт (гастрит, язва)

колит

заболявания на пикочно-половата система

наднормено тегло

Курс за детоксикация на тялото

Програмата е предназначена за 21 дни. 

Ако дълго време не сте правили общо почистване на стомаха, лекарите препоръчват да го повторите след 2 седмици. 

И за да поддържате ефекта, трябва да се връщате към курса на всеки шест месеца.

Първа седмица: за закуска изпийте 100 мл кефир с 3 ч.л. ленено семе (по-добре е да ги смилате в хаванче непосредствено преди употреба).

Втора седмица: 100 мл кефир с 6 ч.л. ленени семена за закуска.

Трета седмица: 150 мл кефир с 9 ч.л. ленени семена за закуска.

Научете се да пиете чаша гореща вода 40 минути по-рано, за да стартирате тялото (както знаете, рано сутринта тялото ни все още не е готово за храносмилане и се нуждае от помощ). 

Не забравяйте, че това трябва да е единствената ви закуска! 

Кефир със семена за през нощта не е показва такава ефективност, по-добре е да се поглезите с протеинова вечеря от пилешки гърди или яйца.

Дори ако започнете да дъвчете супена лъжица ленени семена преди закуска, това вече ще ви се отплати – полезен съвет за поддържане на резултата след завършване на курса за прочистване.

Как да приготвим кефир у дома?

В търговската мрежа може да откриете фабрично произведен кефир, но често той наподобява по-скоро вкуса на айрян (липсва алкохолното съдържание и газираният ефект). 

Затова, ако не сте сигурни в качеството на закупения от магазина кефир, може да си приготвите такъв и у дома. 

Като цяло, процедурата е лесна и наподобява заквасването на прясно мляко. Сложете 1-2 супени лъжици кефирни зърна в голям съд или кана. 

Добавете 4 чаши пълномаслено прясно мляко (краве, козе, овче), за предпочитане да е органично. 

В никакъв случай млякото не трябва да е горещо, тъй като високата температура убива тибетската гъба! 

Оставете около 2-3 см свободно пространство над нивото на млякото, тъй като след ферментацията кефирните зърна набъбват, намножават се и количеството на напитката видимо се увеличава. 

Може да добавите малко сметана, ако желаете кефирът да стане по-плътен. Покрийте съда с няколко слоя хартиени кърпи или с хартиени филтъра за кафе. 

Закрепете с ластик, за да предотвратите навлизането на прах или други замърсители. и оставете за 12-36 часа при стайна температура.

След като консистенцията на съдържанието стане по-гъста и плътна, кефирът е готов. Получава се леко кисела, газирана и слабо алкохолна смес. 

Може да прецедите и да я оставите да доузрее в хладилника за около 1-2 дни. 

Гъстият слой, който се образува най-отгоре в съда е индикация за добра ферментация. Отцедените кефирни зърна може да използвате отново.

Когато приготвяте кефир използвайте само дървени или пластмасови съдове, но не и метални. 

Прецеждането на кефира също трябва да става с пластмасова цедка, а не метална. 

Измивайте гъбата с преварена и студена вода след всяка ферментация, защото в противен случай вкусът на кефира ще бъде неприятен, тибетската гъба постепенно ще спре да се размножава, ще покафенее и ще загине. 

Добре е след 20-дневна активна употреба на тибетската гъба да я оставите да почине за няколко дена само в съд с вода и леко отворен капак.

Видове тибетска гъба

В зависимост от средата, в която протичат ферментационните процеси, може да се говори за два вида тибетска гъба – водна и млечна.

Водната тибетска гъба има вид на прозрачни кристали, докато тези на млечната са бели. 

Разтворът, необходим за ферментирането на водна тибетска гъба, съдържа вода, захар, лимонов сок и изсушен плод. 

За разлика от млечната тибетска гъба обаче, на водната са й необходими 2-3 дни, за добра ферментация.

Как се съхранява тибетската гъба?

Може да съхранявате тибетската гъба изсушена или в млечен разтвор при температура 4° C, като на всеки 7 до 10 дена млякото трябва да се подменя. 

За да изсушите кефирните зърна, първо трябва да ги измиете със студена преварена вода и да ги подсушите. 

За целта, ги поставете в марля или салфетка за няколко дни при стайна температура. 

След като изсъхнат и придобият жълтеникав цвят трябва да ги прехвърлите в найлоново пликче. 

Поръсете ги обилно със сухо мляко и ги поставете в хладилника или просто на хладно място, където може да ги съхранявате до 18 месеца.  

Ако искате отново да ги използвате, просто ги измийте със студена и преварена вода и ги поставете в мляко на стайна температура. 

За да получите добре ферментирал кефир с познатите за него вкусови и лечебни качества, трябва да „активирате“ гъбичките, като направите няколко цикъла на ферментация, като на всеки 24 часа подменяте млякото. 

И не се препоръчва да пиете нито Вие, нито домашните Ви любимци получените няколко смеси.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации