Google Translate

Търсене в този блог

Не изхвърляйте кората от картофи! Разберете за какво може да бъде полезна

Не изхвърляйте кората от картофи! Разберете за какво може да бъде полезна

Всеки път ги хвърляме в кофата, а всъщност те притежават безценни свойства и качества, за които дори и не предполагаме

Картофите са един от най-популярните продукти в нашата кухня, ядем ги в стотици килограми. 

И колко килограма картофени обелки ще изхвърлим в кошчето за една година? Разбира се много.

Но картофената кора е далеч от понятието безполезна, колкото изглежда на пръв поглед. 

И какво още трябва да знаете за тези остатъци от картофи?

Почистване на картофи

Неприятна на пръв поглед обелката съдържа около половината от диетични фибри. 

И съдържа калий, калций, магнезий, цинк, желязо и витамин С.

В средата на XX век, лекарите са обърнали внимание на обелките на картофи. 

И не напразно.

Картофената кора и нейните производни могат да бъдат от голяма полза.

1. Помага в борбата с излишните мазнини

Да, обелките от картофи могат да се ядат! 

Съдържат по-малко мазнини, холестерол и натрий от всички зеленчуци. 

Освен това добавянето им към вашата диета ще ви помогне да отслабнете малко по-лесно, защото имат високо съдържание на фибри.

2. Повишава имунитета

Картофената кора е богата на витамин С, В комплекс и калций. 

Това е страхотна витаминна бомба, която ще ви зареди с енергия и ще защити имунната ви система. 

Кората на картофите също играе важна роля в превенцията на рака.

3. Рак

Както бе споменато по-горе, кожата на картофите може да бъде превенция на рака благодарение на така наречените фитохимикали. 

В допълнение, тя съдържа голямо количество хлорогенна киселина, която елиминира тумори и ракови клетки, като по този начин предпазва тялото от рак.

4. Поддържа нивата на кръвната захар

Включването на картофени кори в диетата е особено препоръчително за хора, страдащи от диабет и висока кръвна захар. 

Благодарение на високото си съдържание на фибри поддържа нивата на кръвната захар. 

Дългосрочното въздействие на консумацията на картофена кора има противовъзпалителни ефекти, подобрява диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето.

5. Понижава холестерола в кръвта

Установено е, че картофената кожа, е богата на фибри в комбинация с противоракови агенти, полифеноли и гликоалкали, понижава холестерола в организма. 

Така че, ако холестеролът ви притеснява, не забравяйте да включите картофени кори в диетата си.

6. Намалява риска от сърдечни заболявания

Картофените обелки са богати на калий, жизненоважен и ключов минерал, който намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. 

Това е така, защото калият играе ключова роля в регулирането на кръвообращението и по този начин поддържа стабилността на сърцето. 

Друга сърдечна добавка, скрита в кората на картофите, са омега-3 ненаситените мазнини.

Бульон от корите от картофи помага при хипертония и електролитен дисбаланс.

СЪСТАВКИТЕ

400 ml вода

3 средни картофи

1 морков

1 лук

3 скилидки чесън

1 китка целина

сол, пипер на вкус

ПОДГОТОВКА

Измийте добре картофите, изрежете зелените области по кората.

Нарежете обелката с дебелина 10-12 мм.

Поставете в тенджера, добавете вода и сложете натрошени зеленчуци (моркови, целина, лук и чесън).

Изчакайте около 30 минути, докато зеленчуците омекнат.

Накрая добавете и чушките - бульонът е готов. Бон апетит!

Специално за всички градинари обелките от картофи дават много добра реколта. 

За да направите това, можете да ги поставите в купчина компост. 

През зимата те ще гниет и ще се превърнат в ценен тор.

Прясна коричка може да се използва и за тор. 

Просто го поставете в тенджера, запълнете с гореща вода и я покрийте

Сега можете да разредете получената течност с вода. 

И с водата трябва да поливате реколтата. 

Торовете са подходящи за напояване на краставици, тиквички, грозде, касис. 

Можете да го правите през целия сезон.

Особено "картофената тор" влияе на добива на френско грозде, което е чувствително към наличието на калий. 

Достатъчно е да добавите малка картофена кора в почвата. Реколтата ще бъде по-голяма, а самите плодове ще са по-сладки.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации