Google Translate

Търсене в този блог

Цервикалната спондилоза причинява замайване и изтръпване на ръцете

Цервикалната спондилоза причинява замайване и изтръпване на ръцете

Цервикалната спондилоза или остеоартрит на шията е много често срещано състояние, което е по-често при по-възрастните хора и тези, които прекарват много време в седнало положение.

Цервикалната спондилоза се характеризира с дегенерация на гръбначния стълб, при което междупрешленните стави (прешленните дискове) претърпяват промени във формата на прешлените, така че могат да се образуват шипове, костни израстъци (остеофити) и изходните пространства на паравертебралните нерви, като както и медуларния канал, може да се стесни.

Какво трябва да знаете?

Важно е да се знае, че гръбначният стълб не само поддържа торса и главата, но също така представлява "броня", защитаваща периферната нервна система, "гръбначния мозък". 

Паравертебралните нерви се разклоняват от гръбначния мозък от двете страни, по една двойка за почти всеки прешлен.

Цервикалната спондилоза може да засегне паравертебралните нерви на шията чрез дразнене или компресия, когато костният отвор, през който преминават, се стеснява. 

Паравертебралните нерви на шията водят до главата, шията, раменете, ръцете, пръстите, гърба и отчасти до гръдните органи. 

Поради тази причина симптомите на цервикална спондилоза не се ограничават до шията, но се появяват и в ръцете, тила, ключицата и лопатките.

Също така си струва да знаете, че само през шийния отдел на гръбначния стълб има два артериални съда, които проникват в черепа на нивото на шията и васкуларизират задната част на главата, където се намират различни нервни центрове. 

Това обяснява защо хората с цервикална спондилоза или други заболявания на шийния отдел на гръбначния стълб могат да получат замаяност, замъглено зрение, възпалени очи, мигрена или главоболие и дори звънене в ушите.

Цервикалната спондилоза се влошава от стареенето, особено при заседнал начин на живот. 

Човек, свикнал да се движи или дори с упражнения, ще може да предотврати или значително да забави цервикалната спондилоза.

Други причини за цервикална спондилоза:

• Камшичен удар или инциденти;

• Затлъстяване;

• Остеопороза;

• Операция на ниво шиен отдел на гръбначния стълб;

• Генетична предразположеност – при хора, които имат това заболяване в семейството;

• Тежък артрит.

Цервикална спондилоза: симптоми

През повечето време цервикалната спондилоза не причинява симптоми, докато не стане сериозна. 

Основните симптоми на цервикална спондилоза са:

• Болки в рамото и врата;

• Болка, излъчваща се към рамото или ръката, пациентът може дори да почувства изтръпване в тази ръка;

• Главоболие и мигрена;

• Крампи на мускулите на врата, с болка при движение на главата наляво и надясно;

• Схванат врат;

• Световъртеж;

• Пациентът може да чува звуци в ушите, като продължително и непрекъснато свистене или пращене;

• Пареза на мускулите на горния крайник,

• Задълбочаване на цервикалната лордоза,

Шийна спондилоза - диагностика

Първоначално лекарят ще разговаря с пациента, за да постави диагноза. 

Лекарят може да изиска известно движение на главата на пациента или може да го помоли да се ръкува, за да оцени силата на захвата. 

Лекарят може също да изисква някои движения на ръката.

Въз основа на събраната информация, ако има съмнение за цервикална спондилоза, лекарят ще поиска тестове.

Цервикална спондилоза: образни тестове:

• Рентгенова снимка на шиен отдел на гръбначния стълб;

• Компютърна томография на шиен отдел на гръбначния стълб;

• ЯМР на шиен отдел на гръбначния стълб

• Миелограма: включва рентгеново изследване с контрастно вещество;

• Нервната функция може също да се наложи да бъде тествана с електромиограма или тест за нервна проводимост.

Цервикална спондилоза: лечение

Нелекуваните и пренебрегнати дегенеративни промени могат да доведат до прогресивно увреждане на гръбначния стълб и обостряне на симптомите. 

Те могат да доведат до възпаление на меките тъкани, дискова херния или други патологии. 

Ето защо се случва да има сетивни нарушения, мускулни парези, силна радикуларна болка, както и вазомоторни нарушения.

Двигателната терапия и лечебната гимнастика са много полезни, ако спондилозата не е много тежка и не изисква операция. 

Препоръчително е да попитате лекаря какви движения трябва да се избягват в зависимост от спецификата на шийния отдел на гръбначния стълб.

Физиотерапия, която включва масажи, рехабилитационни упражнения (укрепване, разтягане), физиотерапия (магнитотерапия, електролечение, ултразвук). 

Домашни средства и билки срещу цервикална спондилоза

Чесън

Чесънът е популярно средство от народната медицина, особено ако страдате от болки свързани с проблеми със ставите и артрит. 

Това се дължи на съдържанието на добър противовъзпалителен агент и аналгетик в чесъна.

Яжте две сурови скилидки чесън на празен стомах всяка сутрин с вода (ако не страдате от стомашни проблеми). 

Друг вариант да използвате чесън срещу цервикална спондилоза е под формата на смес от масло от чесън и стрита скилидка карамфил, която да нанесете върху засегнатата зона, последвано от гореща вана.

Куркума

Куркума е известен със своите противовъзпалителни свойства, които я правят невероятно лекарство срещу цервикалната спондилоза. 

Тя действа като увеличава кръвообращението, а това спомага за намаляване на схващането на врата и мускулната скованост. 

Можете да добавите една чаена лъжичка куркума към чаша топло мляко и да я изпиете или да използвате под формата на таблетки. И двете работят добре.

Още за полезното действие и употреба на куркумата може да прочетете в статията:Полезни свойства и приложения на куркума.

Сусамови семена

Това е едно от най-добрите билкови лекарства за цервикална спондилоза, което е наистина ефективно срещу сковаването и болката. 

Сусамовите семена са хранилища на калций, манган, магнезий, цинк и мед. Също така съдържат витамини К и Д, които са полезни за костите и ставите. 

Можете да масажирате с топло сусамово масло и да го следвате с топъл компрес за намаляване на болката в шията при цервикална спондилоза.

Джинджифил

Джинджифилът е чудесно средство за лечение на цервикалната спондилоза. Той притежава добре изразени противовъзпалителни свойства, помага за подобряване на кръвообращението и по този начин спомага за намаляване на болката и възпалението, свързани със състоянието.

Можете да включите джинджифил в диетата си под формата на чай от джинджифил, а също да го използвате стрит на паста или настърган, локално за масаж в зоната на шията. 

За да си направите чай от джинджифил, добавете една чаена лъжичка пресен, настърган джинджифил към чаша гореща вода. Изчакайте да се накисне 15-20 минути, след което изпийте.

Още за полезното действие и употреба на джинджифила може да прочетете в статията: Полезни свойства и приложения на джинджифила.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет притежава противовъзпалителни свойства, които го правят отличен за управление на цервикалната спондилоза. Също така намалява възпалението и облекчава болката в областта на шията.

Може да използвате ябълков оцет срещу цервикална спондилоза като накиснете мека кърпа в него и я поставите върху шията за няколко часа. 

Правете това два пъти дневно. Можете също така да се накиснете в топла вана с добавени 2 чаши ябълков оцет към водата.

Още за полезното действие и употреба на ябълковия оцет може да прочетете в статията: Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения.

Лют пипер

Лютият пипер помага при облекчаване на симптомите на цервикална спондилоза, защото съдържа вещество, наречено капсаицин, което има действа като намалява болката и възпалението.

Дяволски нокът

Билката дяволски нокът произлиза от Южна Африка, където се използва от векове за лечение на треска, артрит и стомашно-чревни проблеми. 

Тя действа противовъзпалително, поради което често се препоръчва при състояния съпроводени с възпаление и болка, като например спондилоза. 

Можете да използват изсушен корен от дяволски нокът като приготвите чай или приемате под формата на капсула.

Екстракт от кора на бяла върба

Кората от бялата върба съдържа салицин, който е натуралният аналог на аспирина. Действа аналгетично, антипиретично и противовъзпалително, без да дразни стомаха. 

Това прави екстракта от кора на бяла върба подходящ естествен лек за състояния, които причиняват болка или възпаление - спондилозата може да причини и двете. Кората от бяла върба може да се прилага и срещу остра болка в гърба.

Епсомова сол

Епсомовата (английска) сол е безценно средство в терапията на болка и скованост на шията при цервикална спондилоза. 

Накисване във вана с епсомова сол е от полза при лечение на цервикална спондилоза, тъй като магнезият в солта балансира нивата на рН в организма. Това от своя страна намалява сковаността, отока и възпалението. Също така намалява болката в областта на шията и раменете.

Накисването във вана с епсомова (английска) сол не е удачен вариант, ако страдате от проблеми с бъбреците, сърдечни нарушения или диабет. 

Като алтернатива на ваната може да използвате локално приложение. За целта смесете няколко супени лъжици епсомова сол с малко вода, за да получите паста. Нанесете върху шията и рамото. Задръжте за 15 минути и изплакнете.

Още за полезното действие и употреба на епсомова сол може да прочетете в статията: Какво лекува английската сол

Горещи и студени компреси

Друг начин за облекчаване на симптомите на цервикална спондилоза е прилагането на топли и студени компреси в областта на шията и рамото. 

Горещите компреси подобряват кръвообращението и помагат за отпускане на мускулите. Студените компреси помагат за намаляване на възпалението и отока на тъканите. 

Избягвайте горещи компреси, ако засегнатата област е зачервена и раздразнена, а студените не използвайте при нарушена циркулация на кръвта!

Ако болката е постоянна, Вашият лекар може да препоръча лекарства като:

• болкоуспокояващи;

• Антиконвулсанти и мускулни релаксанти;

• Противовъзпалително;

• Стероидни инжекции.

• Препарати, подпомагащи възстановяването на ставния хрущял

Понякога е необходимо хирургично лечение. 

Особено когато е необходимо да се премахне остеофит или да се разширят паравертебралните нервни канали или пространството, предназначено за костния мозък. 

Бъдете здрави!

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации