Цвеклото е един от най-здравословните зеленчуци през есента и зимата и трябва да се яде често.
Леко сладникавият му вкус може да се комбинира и със солен вкус, например идеално е запечен с кремообразно сирене фета.
Днес ще ви представим отлична рецепта за печено цвекло с чесън от портала search-2.blogspot.com
Здравословно, неизискващо като форма и дори вкусно – има хиляда и една причина да ядем много червено цвекло.
Богат е на витамини А, В, С, калий, но и кръвообразуващ благодарение на витамин В-9.
Други ефекти на цвеклото върху здравето:
Поддържа имунитета
Поддържа сърцето и кръвоносните съдове
Намалява холестерола
Предпазва тялото и клетките от радикали
Укрепва косата и ноктите
Подпомага функцията на черния дроб
Подкиселява организма, коригира рН
Диуретик, подпомага бъбреците
Подобрява изпразването
Подпомага образуването на кръв
Подобрява здравината на кожата и костите
Облекчава менструалните болки
За рецептата ни трябват:
1 кг цвекло
1 ч. л. розмарин
1 ч. л. майорана
подправки на вкус
2 супени лъжици балсамов оцет
1 глава чесън
1 ч. л. риган
сол на вкус
3 супени лъжици зехтин
мед (по желание)
Приготвяне:
Загрейте фурната на 210°C.
Чесънът се обелва, а скилидките се счукват малко.
Почистете цвеклото.
Нарежете го на еднакви парчета.
Смесете балсамовия оцет със зехтина в купа.
Сложете цвеклото в купа с чесъна.
Залейте с оцетната смес.
Добавете смлян пипер.
Ако желаете, можете да добавите малко мед към сместа.
Всичко се разбърква, покрива се с алуминиево фолио.
Пече се един час.
Можем да сервираме.
Добър апетит!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!