Google Translate

Търсене в този блог

Не го гответе - само сурово: 11 рецепти с цвекло, които ще ви предпазят от умора и болести

Суровото чудо: 11 вдъхновяващи рецепти с цвекло за енергия и здраве

Всеки знае, че цвеклото е много здравословен зеленчук от нашите градини.

Най-здравословно обаче е без варене, тоест без термична обработка.

Ако се притеснявате какъв вкус ще имат червените зеленчуци, имаме добра новина за вас – вкусно. 

Само няколко съставки и имате изключително вкусна вечеря, която ще бъде от полза и за вашето здраве.

Здравословни ефекти от суровото цвекло:

Подпомага защитата

Укрепва сърцето и кръвоносните съдове

Понижава високия холестерол и кръвното налягане

Предпазва тялото и клетките от свободните радикали

Укрепва косата и ноктите

Подпомага функцията на черния дроб

Откислява организма

Диуретик, подпомага бъбреците

Подпомага образуването на кръв

Подобрява здравината на кожата и костите

Облекчава менструалните болки

Помага при уморени очи и подобрява зрението

Помага в борбата с алергиите и микозите

Бори се с умората, дори с хроничната умора

Благоприятства косата, ноктите и кожата. Предотвратява появата на бръчки и придава еластичност на кожата.

Аналгетичен ефект  – действа против болка.

Съдържа набор от уникални микроелементи, които не могат да бъдат намерени никъде другаде в тази комбинация.

Богат на йод - важен при лечението на заболявания на щитовидната жлеза.

Освен споменатите факти, цвеклото е богато на витамини С и Е, съдържа желязо, магнезий, цинк и калий. Поради високото съдържание на фолиева киселина, цвеклото е отлично за бременни жени - неговият състав има благоприятен ефект върху безупречното развитие на плода.

Най-добрите рецепти от сурово цвекло

Здравословна разядка от червено цвекло

Суровата сила на цвеклото: 11 ястия, които ще ви направят по-здрави и силни
Имаме нужда от:

1 малко цвекло

200 гр. крема сирене (или извара)

100 г настърган кашкавал

3 скилидки чесън

Сол, смлян черен пипер

Приготвяне:

Суровото цвекло се настъргва, добавя се крема сирене (извара), настърган кашкавал, пресованият чесън, сол, черен пипер и всичко се разбърква добре.Сервира се с пълнозърнест хляб.

Сироп от неварено цвекло

Без готвене, само сурово: Как цвеклото може да ви предпази от умора и болести
Имаме нужда (коригирайте дозата според това колко цвекло имате):

3 кг обелено цвекло

4 лимона (ако нямате органични лимони е добре да ги накиснете в сода и измиете с оцетна вода, кората също влиза в рецептата)

3 литра преварена вода - охладена

3-5 опаковки. лимонена киселина (аз използвах 3, но в оригиналната рецепта има до 5 пакетчета, зависи и от количеството захар, което използвате)

2,5 кг кристална захар (в оригинала има до 4 кг захар, но това ми се стори много)

1 опаковка консервант

1/2 бутилка аромат на ванилия

Приготвяне:

Измийте добре лимоните, нарежете цвеклото и смелете всичко заедно. Поставете масата в тава и я разбъркайте добре - оставете да престои 24 часа и я разбъркайте от време на време.

След това отцедете добре и смесете сока със захарта, лимонената киселина, консерванта и есенцията. Сега трябва да разбъркате, докато захарта се разтвори.

След това се налива в стерилизирани бутилки и се съхранява на хладно място. Добавяме го към хладък чай, лимонада, а също така е страхотен за сладкиши - придава ви красив цвят.

Не забравяйте, че цвеклото е наистина мощна храна и може да понижи кръвното налягане. Хората с ниско кръвно налягане трябва да го използват с повишено внимание. Определено не прекалявайте с това супер лекарство, най-добре е в малки дози.

Цвекло по корейски

11 сурови изкушения с цвекло, които ще ви направят по-живи и със сила
Имаме нужда от:

600 г сурово цвекло

4 скилидки чесън

80 г растителна мазнина

За марината:

3 супени лъжици оцет

1 чаена лъжичка захар

0,5 чаени лъжички сол

1 чаена лъжичка кориандър

0,5 чаена лъжичка черен пипер

Приготвяне:

Чесънът се нарязва на ситно, измитото и обелено цвекло се настъргва на ренде.

За да приготвите марината, смесете всички съставки. Добавете цвеклото и чесъна в купата заедно с маринатата и разбъркайте.

Сложете олиото да кипне и залейте цвеклото, разбъркайте и оставете салатата да престои поне 3 часа.

Салата за отслабване и прочистване на червата

Суровата стратегия: Как цвеклото може да стане вашият щит срещу умора и болести
Имаме нужда от:

¼ глава зеле

550 г цвекло

400 г моркови

1 ябълка - по желание

2 лъжици лимонов сок

2 лъжици настърган хрян

Приготвяне:

Почистете зеленчуците и настържете всичко възможно най-ситно. Можем да добавим и настъргана ябълка.

Накрая залейте със смес от лимонов сок и хрян - дресинга можете да нагласите по ваш вкус.

Няколко дни го хапвах вместо класически гарнитури и тъй като ми хареса го хапвах тук-там и с пълнозърнест хляб за вечеря.

Наистина ми подейства и за около 3 седмици (и не го ям всеки ден) свалих 4 килограма и още не са се върнали.

Ако искате да отслабнете още малко и особено бързо да почистите червата си, опитайте тази напитка:

Загрейте ½ чаша вода в тенджера, добавете ½ чаена лъжичка хималайска сол  и разбъркайте добре. 

След това добавете 1 чаена лъжичка сок от берберис, 2 супени лъжици лимонов сок и ½ ябълков сок.  

Разбъркайте и изпийте веднага. По-добре пийте тази напитка, когато сте вкъщи - има наистина бърз пречистващ ефект.

Руска салата от цвекло

Бъдете здрави с цвеклото: 11 вкусни и сурови рецепти за усилена защита на организма
Имаме нужда от:

1 цвекло (сурово)

парче целина

1 парче крехък лук

1 заквасена сметана

1 кубче крема сирене (или друго сирене за мазане)

Сол пипер

1 супена лъжица балсамов оцет

Приготвяне:

Цвеклото и целината настъргах на едро, добавих наситнен лук, сметана, сирене, малко сол, черен пипер и оцет - разбърках, овкусих и евентуално подправих. 

Салатата е наистина страхотна и дори тези, които не обичат червено цвекло, ще я харесат. Слагаме го и на сандвичи!

Салата от сурово цвекло

Сурово и изкусително: Как цвеклото може да подобри вашето благосъстояние

Тази проста и здравословна свежа салата се приготвя за няколко минути и е идеална гарнитура към мазни и тежки ястия, тъй като значително подобрява храносмилането.

Имаме нужда от:

цвекло

10 орехови ядки

три скилидки чесън

морков

три супени лъжици майонеза или обикновено кисело мляко

Приготвяне:

Почистете моркова и цвеклото и ги настържете.

Добавете пресования чесън и разбъркайте.

Добавяме и нарязани ядки.

Накрая се разбърква с майонезата.

Салата с прясно цвекло и ябълки

Защо червеното цвекло е вашият нов съюзник срещу болести: Вкусни рецепти за подобрено здраве

Тази зеленчукова и плодова салата е особено популярна сред тези, които искат да отслабнат и да се хранят здравословно. 

Освен това е богата на витамини, а сладко-киселата ябълка фантастично допълва типичния сладък вкус на цвеклото.

Имаме нужда от:

цвекло

три супени лъжици лимонов сок

две средно големи ябълки

една супена лъжица мед

една лъжица растително масло

зелени билки за подправка (магданоз, копър, босилек)

Приготвяне:

Обелете цвеклото, може и ябълката, или оставете с кората и настържете и двете.

Добавете меда, лимоновия сок и оставете да се маринова за 10 минути.

Накрая добавете олиото и билките, леко посолете.

Салата от прясно цвекло и зеле

Цвеклото като естествен лекар: Рецепти, които ще ви помогнат да избегнете умората и болестите

Тази салата е отлична като антиоксидант, премахва токсините от тялото и има наистина страхотен вкус.

Имаме нужда от:

цвекло

Зеле  

три лъжици ленено масло

1 морков

две ябълки

една лъжица лимонов сок

Приготвяне:

Почистете цвеклото и морковите и ги нарежете на ситно.

По същия начин се нарязва на ситно и зелето.

Смесете всички видове зеленчуци и поръсете с лимонов сок.

Накрая добавете ленено масло и овкусете със сол.

Тази салата помага да се отървете от много заболявания, които са свързани с храносмилането. 

Ако не обичате цвеклото, можете да го замените в тази салата с репички например, така салатата ще бъде още по-сочна.

Салата с прясно цвекло и кисело мляко

От умора до енергия: Разкриваме силата на червеното цвекло със здравословни рецепти

Ако ядете тази салата редовно, метаболизмът ви ще се подобри значително и ще имате по-красива кожа.

Имаме нужда от:

15 бр. сини сливи

10 бр. ядки

Цвекло

150 мл кисело мляко

една супена лъжица мед

Приготвяне:

Ако сливите са прекалено сухи, може да ги залеем за малко с гореща вода.

Цвеклото и сливите също се нарязват, разбъркват се.

Натрошете ядките на ситно и добавете към сместа.

Накрая се забъркват мед, кисело мляко и готово.

Тази салата е един от най-добрите начини да се насладите на цвекло.

Салата с прясно цвекло и козе сирене

Борба с болестите с вкус: Разнообразни и лесни рецепти с червено цвекло

Гениален съвет за всеки, който харесва типичния вкус на козето сирене, което идеално допълва вкуса на цвеклото.

Имаме нужда от:

две по-малки глави цвекло

два моркова

три скилидки чесън

150 гр. козе сирене (или фета сирене)

две супени лъжици сметана

сол, черен пипер и зелени билки

Приготвяне:

Измийте и настържете цвеклото, както и моркова.

Смесете цвеклото и морковите в купа.

Добавете пресования чесън и разбъркайте отново.

Поръсете салатата със сирене.

Сервирайте със заквасена сметана и подправете със сол и зелени билки.

Бъдете здрави!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации