Google Translate

Търсене в този блог

Конопено въже при дискова херния и ставни болки

Конопено въже при дискова херния и ставни болки

От древността до днес, конопът има множество приложения, вариращи от производство на бои, хартия, строителни материали, биодизел, моторни екомасла до медицински продукти. 

Първото документирано доказателство за употреба на конопа в медицината са открити в медицински текстове при археологически разкопки от 2737 г. пр. н. е. 

Конопът може да вирее почти навсякъде и е устойчив на различни условия на отглеждане. 

Рядко се засяга от вредители или болести, а освен това, пречиства почвата около него и убива плевелите.

Нашите предци са носели дрехи изработени от коноп – конопени ризи, чорапи, панталони, шапки, колани, престилки и други. 

Те рядко са страдали от някои от често срещаните в съвремието заболявания, като остеопороза, артрит, остеоартрит, гръбначни изкривявания, шипове, неврити. 

Разбира се, причините за високата честота на тези заболявания са комплексни, но несъмнено, употребата на конопа в миналото е изиграло известна роля в превенцията на тези и други заболявания. 

През последните години, интересът към естествените лечебни средства и методи прогресивно нараства и все повече хора търсят начини за лечение в традиционната медицина, където конопът заема значима позиция.

Коноп се отглежда в много части на света, като негови основни производители са Франция, Канада и Китай. 

Забранен е за отглеждане в САЩ от 1950 година. Въпреки качествата си, правителството на САЩ не признава различията между промишления коноп и марихуаната. 

В действителност, Американската агенция за борба с наркотиците класифицира всички разновидности на канабис като марихуана, което прави промишления коноп също толкова незаконен, независимо от приложението му.

Конопените семена са изключително богат на протеин, фибри, омега-3 мастни киселини (един от малкото открити растителни източници на омега-3), омега-6 мастни киселини и други.

Интересен факт е и, че конопените влакна имат способността да блокират 50 % повече ултравиолетовите лъчи, отколкото памука например.

Важно е да се отбележи, че между конопа и марихуаната съществуват известни разлики.

Терминът коноп се използва за означаване на влакната от стеблото на Cannabis Sativa. Cannabis Sativa е сорт канабис, който се предпочита за тази цел поради дългите си стъбла (може да достигнат над 6 метра височина). 

Неговите влакна и семена се използват за целите на храненето, текстилната промишленост, масла и други.

Марихуаната е канабис (Cannabis Indica), който се отглежда за пъпките на растението, които съдържат психоактивни съединения. 

Индустриалният коноп съдържа по-малко от 1% психоактивни вещества, докато марихуаната съдържа до 20 % и повече. 

Разликата в съдържанието на психоактивни вещества се дължи на това, че промишленият коноп не се отглежда за производството на пъпките, в които са концентрирани тези вещества. 

Без пъпки, няма марихуана. В действителност, в промишления коноп се съдържа канабидиол, който всъщност намалява ефекта на психоактивните вещества. 

Освен по нивата на психоактивни вещества, между конопа и марихуаната съществува и визуална разлика. 

Растенията отглеждани за марихуана обикновено са широки и достигат до 1.5 м височина, докато индустриалният коноп се отглежда до 4.5 м височина.

Конопеното въже се изработва от усукани, сплетени или навити влакна на коноп. 

Може да се изработи в различна дължина и дебелина, според предназначението му. Влакната, от които се произвеждат конопените въжета се означават като „лико” – частта от растението, която расте под външния слой на кората. 

Тези влакна са изключително здраво и дълги и имат значение за нарастване на растението на дължина. В миналото, такива въжета са използвани за катерене, риболов, в корабоплаването, риболова, ездата и строителството. 

Поради спада в производството на промишления коноп и наличието на алтернативни надеждни материали за изработка на въжета, в съвременния свят въжетата от коноп се използват по-рядко.

Конопеното въже се отличава се с изключително благоприятно въздействие за облекчаване на симптомите и лечението на редица остри и хронични заболявания, особено при тези съпроводени от болки в костите, ставите и мускулите.

Принцип на действие на конопеното въже

Смята се, че по кожната повърхност се намират проекции на нервно-съдови елементи и вътрешни органи. 

Активността на конопеното въже се основава на въздействие върху биохимизма и енергийното поле в тези проекции, с което „отнема” излишната енергия, а същевременно, химичните субстанции, съдържащи се във влакната проникват през кожата и действат обезболяващо.

Фините нишки на конопа притежават способността да повлияват биопотенциала на различните тъкани и органи, като редуцира излишното електричество натрупвано в резултат на увреждането на засегнатия орган или структура. 

Този принцип на действие е подобен на въздействието върху биоактивните точки при акупунктура и рефлексотерапия.

Действието на конопеното въже включва и механично въздействие върху рецепторите за допир, което подпомага оздравяването на тъканите.

Има съобщения за т.нар ефект на паметта – пациенти, използвали конопено въже веднъж, съобщават, че при повторна употреба, ефектът настъпва по-бързо и с по-голям интензитет. 

Вероятното обяснение на това включва активирането на психо-невро-ендокринно-имунната система, благодарение на което се изгражда пряк път на действие, на принципа на „късото съединение”.

Показания и начин на употреба на конопеното въже

Конопеното въже се препоръчва за облекчение на болката при неврит, радикулит, дискова херния (дископатия), остеоартрит, остеофити (шипове), главоболие и други. Въжето се поставя върху болезненото място, под дрехите, без да се стяга. 

За максимално запазване на ефикасността на конопеното въже, е нужно то да се съхранява в сухи и проветриви помещения, при влажност не повече от 80 %. 

Въжето не бива да влиза в контакт с препарати за почистване, киселини, основи и други химически вещества с агресивно действие. 

За употребата на конопено въже не са необходими специални познания относно биологично активните точки на тялото, а е достатъчно то да се увие около областта на увреждане.

За да настъпи желаният ефект, е необходимо въжето да се носи редовно, като се сваля единствено по време на къпане. 

Когато се намокри, действието на въжето намалява. Ефективността на конопеното въже е около 1 до 2 месеца, след което е нужно то да се замени с ново. 

Отслабването на ефекта в известна степен е свързано с изтъняването и заглаждането на фините нишки във въжето.

Противопоказания

Приложението на конопено въженце не се препоръчва, ако страдате от кожно заболяване и не бива да се поставя върху участъци от кожата, по които има локални промени, включително обрив, бемки, пъпки, подутини и други. 

Това е свързано с неблагоприятното въздействие на механичното дразнене и триене на кожата при подобни промени и състояния.

Може ли конопено въже срещу болки в ставите да се изработи в домашни условия?

Конопът е бил широко отглеждана култура в българските села. От него хората са си изработвали дрехи (от т. нар „кълчища”), за които се е смятало, че са признак на недоимък и сиромашия, без да се подозира за лечебните свойства на тази суровина. 

Означава ли това, че можем да вземем няколко въженца канап, да ги сплетем и да си изработим лечебно конопено коланче? Да, можем! Нужно е само да си набавим канап, изработен от конопени нишки. 

Може би ефектът няма да е аналогичен на специално проектиран и патентован продукт, но със сигурност това няма да навреди. 

В народната медицина може да се открият редица препоръки и положителни отзиви от носенето на канапено въже срещу болка в кръста.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник: medpedia.framar.bg

Популярни публикации