Google Translate

Търсене в този блог

Калоферче-билка за хемороиди.По 3-4 листчета сутрин на гладно за 3 дена решават проблема

Калоферче (Tanacetum balsamita), наричано още кануфер или балсамна хризантема, принадлежи към семейство Asteraceae (Сложноцветни). 

В Русия го наричат още канупер, кануфер, колуфер, сарцинска мента. То  е  ароматно, тревисто многогодишно растение. Tanacetum balsamita се среща и под името "Листът на Библията", защото в преходните векове хербаризираното (изсушено) листо от него е било използвано като разделител на Библията.

Устройство на калоферче

Балсамната хризантема достига на височина до 1,2 м, а понякога и до 2 метра. През пролетта започва растежа си с израстването на листна розетка и цветоносно стъбло. Листата на билката са с овална форма и назъбен листен ръб.

Цъфти през лятото с жълт цвят. Цветчетата имат форма на кошнички и са групирани по няколко в подобно на чадърче съцветие.  Семената на билката узряват през юли.

Разпространение на калоферче

Отглежда се в Европа, Азия, Америка. Вирее по скалите в диво състояние, но поради действията му и активните вещества, които съдържа, се отглежда и в градини. Растенията са студоустойчиви. Расте на всички видове почви, като единственото му условие е те да са влажни и богати на тор.

Използваема част на калоферче

Употребява се надземната част на растението - листа и цветове. Калоферчето е изключително ароматно. Събира се по време на цъфтежа. Изсушаването трябва да се извършва на проветриво място, защитено от слънчева светлина. След изсушаване билката запазва своя цвят и аромати.

Химичен състав на балсамна хризантема

Калоферчето притежава богат резерв от полезни вещества. По тази причина се използва за разнообразни биологични и терапевтични дейности (подправка, билков чай, етерично масло). Едни от тези съединения са етерично масло, фенилпропанови производни, флавоноиди (мощни антиоксиданти), танини и олигоелементи.

Лечебни свойства и приложение на калоферче

Калоферчето се използва като подправка за различни видове храни, торти, напитки, както и в сладкарски изделия още от древността. Пресните листа могат да се добавят към салати, тестени изделия и различни напитки. 

Цветовете могат да бъдат прибавени към конфитюри, сладка и консерви. Комбинира  се успешно с яйца, морски дарове и агнешко. Tanacetum balsamita се е използвало като тоник от аптекарите и е било една от билките, добавяна за ароматизиране на бирата през Средновековието.

Свойства на кануфер

апетитовъзбуждащо;

пургативно (очистващо, слабително).

Употребата му се препоръчва при: миома на матката, хемороиди, липса на апетит, глисти, мастопатия, кръвоизливи, кисти, колит, гастрит, невроза. Успешно се комбинира и с други билки.

Етерично масло от калоферче

Етеричното масло от листата и цвета на балсамната хризантема е най-важният активен принцип на това растение. 

Листата съдържат редица физиологично активни вещества като калций, калий, магнезий, фосфор и желязо, вит.С (аскорбинова киселина). Етеричното масло съдържа карвон, камфор, туйон и др. 

Карвонът е антисептик, стимулант на централната нервна система, противотуморен агент, инсетицид. Камфорът притежава аналгетично, болкоуспокояващо, антиоксиданто, стимуларащо ЦНС, противотуморно и антисептично действие. 

Туйонът имат антибактериален, пестициден, инсектициден ефект. Етеричното масло може да се изолзва в ароматарепията с аромалампа, както и като масажно средство смесено с базово масло. Има много добър ефект при кожни заболявания – екзема, обриви, пъпки, акне. Притежава следните ефекти:

антиалергичен;

седативен;

кардиотоничен;

газогонен;

хепатопротективен.

Начин на употреба

запарка - около 5 грама от чудотровната билка се задушават в 300 милилитра вряща вода. След това се прецежда и се употребява по 100 мл три пъти дневно;

етерично масло - прилага се при гореспоменатите състояния, въз основа на ефектите му.

Внимание!

При прекомерна употреба калоферчето проявява токсичен ефект.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник: medpedia.framar.bg

Популярни публикации