Google Translate

Търсене в този блог

Масло от невен за екземи, рани, стомашни язви и разширени вени

Масло от невен – пръв помощник който е добре да го имате у дома

Невенът е високо ценен заради лечебните си свойства. 

Той стимулира кръвообращението, помага за лечение на гнойни рани и язви, успокоява възпалителните процеси по кожата, заличава белези по кожата, лекува изгаряния, особено тези от прекомерно излагане на слънце.

Почиства мазната и проблемна кожа, подхранва сухата и предразположена към екземи кожа, лекува гъбични кожни заболявания, използва се при проблеми с вени и хемороиди и при гинекологични проблеми.

Поради наличието на провитамин А, той помага и при псориазис. Наистина е много полезно да си го имате у дома. Лесно можете да си направите домашно масло.

Масло от невен при рани, лишеи, екзема, импетиго /бактериална инфекция на кожата/, хемороиди, изгаряния, гнойни язви и гъбични кожни заболявания.

Рецепта:

Берете цветовете от невен малко преди обяд, когато слънцето е най-силно, наберете отворените цветове от невен и няколко листа.

Нарежете цветовете и листата с ножица и сложете всичко заедно в широк буркан.

Залейте със студено пресован зехтин, слънчогледово, сусамово или тиквено масло, маслото трябва да покрива нарязаната маса най-малко 3 см.

Затворете добре буркана и поставете на топло или слънчево място. Съотношението на невен и масло е 1: 1, т.е. чаша масло на чаша цветове от невен.

Бурканът трябва да стои на слънце в продължение на 4 до 5 седмици. Разклащайте почти всеки ден.

След указания период прецедете маслото през стерилна марля и го съхранявайте в тъмна стъклена стерилна бутилка на тъмно и хладно място най- добре в хладилник.

Внимание: Маслото от невен може лесно да се окисли, ако не се съхранява правилно.

Всеки път, когато го използвате, уверете се, че не е променило цвета си или избледнява, защото тогава е загубило лечебните си свойства. Затова е най- добре да се съхранява в хладилник.

Маслото от невен може да се пие при чувствителен стомах, наличие на стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, две супени лъжици на ден преди хранене. Маслото трябва да е прясно.

В народната медицина тази билка се използва за приготвяне на множество мехлеми срещу импетиго бактериална инфекция на кожата, сухи и мокри екземи и лишеи от пърхот. 

Маслото от невен стимулира образуването на нови клетки, премахва гнойни възпаления, използва се и при враснали нокти. 

Невенът се е доказал като изключително ефикасна билка срещу гъбички, особено при кандидоза.

Масло от невен при наличие на разширени вени:

Загрейте половин килограм свинска мас на слаб огън. Когато се разтопи напълно добавете две супени лъжици пресни цветове от невен и шепа сушени зелени бодливи кори от див кестен.

Оставете да се запени сместа, свалете от котлона и разбъркайте 5 минути. Покрийте и оставете на хладно място за 24 часа.

След това, бавно загрейте сместа при непрекъснато разбъркване докато се разтопи напълно. Прецедете през стерилна марля и съхранявайте в чист и сух буркан. 

Да се съхранява на тъмно и сухо място най- добре в хладилник. Мажете вените всяка вечер, без да ги масажирате и натискате, мажете отдолу нагоре по посока на сърцето.

Мехлем от невен

Необходими продукти:

Сушени цветове от растението

Носещо масло (маслиново, кокосово и бадемово масло са най-подходящи)

Пчелен восък (около 30 гр. на 250 гр. масло)

Етерични масла по избор (10-20 капки на 250 гр.)

Начин на приготвяне и използване:

Първата стъпка е да направите инфузия от невен. Просто поставете сушените цветове в буркан и ги покрийте със зехтин. 

Съотношението на невен и масло е 1: 1, т.е. чаша масло на чаша цветове от невен.

Трябва да поставите буркана на хладно място, без пряка слънчева светлина, най-добре за няколко седмици.

След като е готово, прецедете маслото с помощта на тензух и цедка, като изстискате колкото се може повече. И оставете на водна баня да се загрее. Когато това се случи, добавете пчелния восък и разбърквайте от време на време, докато се разтвори напълно.

Може да добавите етерични масла по ваш избор, и разбъркайте, за да се комбинират. Внимателно изсипете горещия мехлем във форми или бурканчета. Оставете да се охлади напълно преди употреба.

Този мехлем е подходящ за рани, белези, порязвания.

Крем от невен и масло от ший

Необходими продукти:

3 ч. л. масло от невен

1 с. л. масло от карите (шеа)

2 ч. л. гел от алое вера

Начин на приготвяне и използване:

Смесете в купа съставките. Почистете добре лицето и шията, след това нанесете равномерен слой от този крем за през нощта, точно преди лягане.

Изплакнете със студена вода на следващата сутрин и внимателно подсушете с помощта на мека кърпа.

Маска за коса

Необходими продукти:

4 ч. л. масло от невен

2 с. л. кисело мляко

1 ч. л. лимонов сок

Начин на приготвяне и използване:

В подходящ съд комбинирайте маслото от невен, киселото мляко и лимоновия сок. Втрийте тази смес, като масажирате дълбоко с върховете на пръстите, върху скалпа и косата, от корена до върха.

Оставете маската да престои 30 минути, след което измийте косата с хладка вода и подхранващ шампоан.

Студен чай с невен

Необходими продукти:

4 ч. ч. пресни цветове от невен, или 2 – сушени

4 ч. ч. вода

стевиола на прах по желание

Начин на приготвяне:

Напълнете кана с пресни цветове от невен (или наполовина, ако използвате сух невен). Сварете малко вода и залейте цветовете, като напълните каната.

Оставете да престои за няколко часа или за една нощ, докато чаят достигне стайна температура. Прецедете и добавете стевиола.

Изсипете в чаша с лед. Украсете с клонче мента и сервирайте. Полезно и вкусно питие, идеално за летните горещини!

И така, надяваме се да сме ви убедили, че си заслужава да имате невен в градината или на балкона си! Припомняме, че е напълно безопасно средство за възрастни и деца.

При бременни и кърмещи жени, за всеки случай, е нужна консултация с лекар, както и, ако сте алергични към слънчогледи и други подобни растения от сем. Сложноцветни. Всички останали могат да очакват само ползи!

Aко статията ви харесва може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: bukvarche.com  forlife.bg

Популярни публикации