Google Translate

Търсене в този блог

Шишарки от хмел при нервно напрежение, безсъние и добро храносмилане


Чудодейният природен дар хмел (Humulus) е многогодишно тревисто увивно растение, което принадлежи към семейство Конопови (Cannabaceae). Той има много полезни свойства, поради което се използва широко в народната медицина.С течение на времето започва да се използва от фармацевтите за производството на лекарства и козметични продукти. В допълнение хмелът е основният компонент в пивоварната, на базата, на който се приготвят различни сортове от тази напитка.

Билка хмел.
Хмелът е род растения достигащо 3 до 6 м дължина, в някои случаи до 10 м. Той има ръбесто стъбло, покрито с извити къси шипчета. По вътрешната му страна растат цветове, които са подобни на шишарки. В тях се намират етерично-маслени жлези.

Родът хмел има три вида: обикновен хмел – Humulus lupulus, японски хмел – Humulus japonicus и Humulus yunnanensis. Той е широко разпространен в Евразия и Северна Америка само в умерения пояс, и в северните части на Африка (Мароко), където е по-малко разпространен. Обикновеният хмел е разпространен в България – расте из храсталаците, покрай горите, реките и влажните места – до 1000 м надморска височина. Отглежда се в районите на Самоков, Велинград, Трън и Ихтиман. Цъфтежът му е през месец май – август.
Обикновено под хмел се разбира цветовете на обикновения хмел, които са подобни на шишарки, наричани още стърнища или конуси.

Полезни свойства на лековития хмел

С какво е полезен хмелът? Той има богат полезен състав, така че често се използва за лечение на много заболявания. В традиционната и народната медицина се използват листата и конусите на това растение. Те се използват за приготвяне на лекарства и са основните компоненти в предписанията на алтернативната медицина.

И така, кога да събираме шишарките на хмела? По правило те започват да се събират в самото начало на узряването на съцветието. Този период се пада в самия край на лятото, средата на август. Ако се страхувате да пропуснете необходимото време за събиране, не забравяйте да си спомните следното: от състоянието на конуса ще се разбере по неговия колко е узрял:

зелено съцветие с лек нюанс на жълто – оптимално състояние;
ярък зелен цвят (напомня първата майска зеленина) – незрялост;
тъмножълт с кафяви импрегнации – прекомерно зрял.

Необходимо е конусите да се събират възможно най-правилно, в противен случай те ще бъдат неподходящи за съхранение и сушене. Отделете всяко съцветие от растението заедно с педикала. Ако това условие не е изпълнено, цветовете бързо ще паднат и няма да се използват по предназначение.

Балсам за косата

За да се направи лечебно изплакване са необходими 5 супени лъжици хмел (листа и конуси) и 0,5 литра вода. Сместа трябва да се вари за 15 минути, след това да се охлади. Изплаквайте косата след всяко измиване.

Отварата стимулира растежа на космената крушка, така че е чудесна за мъжете и жените с плешивост. Косата става гладка, мека и подвижна. Редовната употреба ще придаде на косата чудесен обем.

Отвари от съцветия от хмел за укрепване на косата

Съцветия от растението се използват активно не само в медицината, но и в козметиката. Шишарките на хмела са ефективно средство за косата и за укрепването й. Редовното изпълнение на процедурите ще доведе до връщането на естествения блясък, обем и жизненост. Първо, нека се опитаме да приготвим отвара, която помага дори при силна плешивост.

Бъдете внимателни: растението може леко да оцвети косата, като й даде лек оттенък. Раздробете хмела и измерете две супени лъжици, добавете ги към литър завряла вода. Получената течност се оставя за варене на котлона за 20 минути. След като препаратът приключи, тинктурата се оставя още половин час, след което се филтрира внимателно и се използва по предназначение. С още топлата отвара изплакнете косата след измиване с шампоан. Не се изисква да се изплаква, след това.

Лечебно масло за растеж на косата

Шишарките на хмела ще помогнат значително за активиране на растежа на косата. За тази цел се използва масло от съцветията. Можете да си купите подобен продукт в магазините за козметика или в аптеките. Преди да го използвате, то леко се нагрява на водна баня и се втрива в корените на косата. Можете да използвате маслото по цялата дължина на косата.

Инфузия при акне

За подготовката на лекарствената инфузия ще е необходимо 1 супена лъжица шишарки хмел и 250 мл вода. Сухите суровини се сипват в завряла вода и се оставят за 3 часа. След това продуктът се филтрира. Използвайте инфузията два пъти дневно, сутрин и вечер, с нея трябва да избършите лицето си.

Маска против стареене на кожата

За да направите маска, трябва предварително да приготвите всички компоненти:

пресни шишарки – 2 супени лъжици;
мед – 1 чаена лъжичка;
зехтин – 0,5 супени лъжица.
Шишарките от хмел внимателно се смачкват и се добавят всички съставки. Сместа трябва да се разбърка добре. Маската се нанася върху лицето за 15 минути, след това се изплаква с вода.

Шишарки хмел – полезни свойства за жените

Съставът на хмела включва активни вещества, които нормализират работата на женското здраве. Отварите и инфузиите са отлични за цистит и нефрит. Също така лекарствата се използват за лечение на цервикална ерозия.

В конуса има фитоестрогени, които са необходими за жената по време на менопаузата и горещите вълни. Благодарение на това растението нормализира общото състояние и възстановява хормоналния фон.

Инфузия от шишарки хмел

За приготвянето на лекарствения продукт ще е необходима супена лъжица шишарки, те се изсипват в 250 мл вряща вода. Разтворът се държи в термос за 1 час, след което се филтрира. Изпийте това количество от лекарството през целия ден по 3 глътки.

Отвара  

Отварата се използва за вана, тя успокоява нервната система по време на менопаузата. Също така се използва за впръсквания при различни гинекологични заболявания. За да приготвите лекарството, ще ви трябват 70 грама шишарки, те се изсипват в литър вряла вода. Сместа се приготвя на парна баня за 10 минути. След това продуктът се филтрира и използва по предназначението.

Народни рецепти базирани на хмел

В нетрадиционната медицина се използват листа, издънки и шишарки на растението. На тяхна база се подготвят различни медицински препарати, благодарение на които работата на много органи и системи се нормализира.

Чай за безсъние, депресия и тежък стрес. За приготвянето му се нуждаете от 1 супена лъжица суха суровина. Сипва се в 250 мл вряща вода и се запарва 15 минути. Ако няма противопоказания, можете да добавите корен на валериана. Вземането на лекарствения чай е необходимо 30 минути преди хранене.

Маслена смес, използвана срещу болки в ставите при ревматизъм и синини. За да подготвите правилно лекарството, се нуждаете от 1 супена лъжица. Изсипете сухите шишарки на прах. Добавете в тях 3-4 лъжици растително олио или зехтин (сместа трябва да е гъста). С лекарството трябва да се намажат болните места.

Инфузия при заболявания на пикочно-половата система. За приготвянето й е необходимо да добавите в литър вода 1 супена лъжица шишарки от хмел. Сместа се приготвя във водна баня за 20 минути. Лекарството се взема по  ¼ чаша преди хранене.

Алкохолна тинктура срещу главоболие. За приготвянето й е необходимо да се вземат шишарки от хмел и алкохол в съотношение 1:4. Всички се смесват и престояват една седмица на тъмно място. Вземайте лекарството по 5 капки, трикратно за деня преди хранене.

Кървящи хемороиди:

орехови прегради - 20 грама прегради
хмел - 20 грама шишарки

Смесете вътрешни прегради от орехи с шишарки хмел в равни части. Вземете 3 супени лъжици смес и залейте с 2 чаши вряща вода.Оставя се за 40 минути и се прецежда.

Пийте по 3-4 глътки, 4 пъти на ден.

Рецептата за запарка с орехови преградки и шишарки хмел при кървящи хемороиди е от книгата на Валентин Кара - Домашние лекарственные средства, 2006.

Използване на пъпки от хмел 

Сухият  хмел може да се напълни в малка възглавничка, на която може да спите. Лекият аромат на етерично масло облекчава умората, носи спокойствие и спокоен дълбок сън. Шишарките от хмел се използват за приготвяне на тинктури, отвари и мехлеми, в хлебни изделия за активиране на нетермофилни дрожди. 

Хмел като успокоително средство 
Една супена лъжица изсушени неузрели шишарки се залива с чаша вряла вода, увита. След 40-50 минути се прецежда и се пие преди лягане. Можете да добавите чаена лъжичка мед. Добро средство за безсъние, нервно напрежение.

Тинктура за подобряване на храносмилането 
Шишарките от хмел се изсипват в стъклени съдове до върха, заливат се с водка. Престоява 7-10 дни на тъмно място. Прецедете. Съхранявайте тинктурата на тъмно. За нормализиране на водно-минералния и мастния метаболизъм, регенериране на кожни лезии, подобряване на храносмилането, приемайте два пъти дневно, преди хранене, по 5 капки с лъжица вода. 

За облекчаване на нервно напрежение, умора, борба с безсънието:

Натрошени шишарки от хмел - 20 г; трева и цветове от бял равнец - 20 г; суха трева маточина - 30 г; билка майчинка - 30 г; сухи корени от валериана - 30 g. Разбъркайте всичко старателно. Залейте една супена лъжица от колекцията с чаша вряла вода, увийте и оставете за половин час. Прецедете. Разделете на три пъти и изпийте половин час преди хранене. 

Противопоказания

Хмелът, както и всяко друго растение, има редица противопоказания, на които е важно да се обърне внимание. Лекарствата на негова основа са забранени в следните случаи, тъй като могат да причинят сериозна вреда:

при бременност и торакално хранене;
ако диагнозата на някои гинекологични заболявания (кисти, миоми, фиброми и други неоплазми). Наличието на фитоестроген може да провокира растежа на формациите;
гастрит с повишена киселинност;
индивидуална непоносимост към едно от веществата.

Растението е доста токсично, поради което при предозиране може да има странични реакции. Например гадене и повръщане, главоболие, апатия и замайване, безсъние. При първите неприятни симптоми е необходимо да се спре използването на лекарства на базата на шишарки от хмел. Преди започване на лечението е важно да се консултирате с лекар.

Aко статията ви харесва може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: lechitel.net

Популярни публикации