Google Translate

Търсене в този блог

Как да приготвим сироп от бъз - свирчовина и за какво помага


Как да направим домашен сок от бъз? Бъза цъфти през май и юни, като цветът е кичест жълто-бял букет с приятен аромат. 

Тази билка е позната и използвана от поне 4000 години. 

Според известният български лечител Петър Димков, това е най-силната по въздействие билка в България, а американските индианци го наричат „природната аптека”.

Може би най-популярната напитка от бъза е неговият сок. В цветовете му се съдържат етерични масла, смолисти вещества, гликозиди, органични киселини и др.

Съдържат много антиоксиданти, витамини и фитохимикали. 

След като наберем цветове от бъз, можем да направим домашен концентриран сок, който да разреждаме и овкусяваме с различни билки и течности.

Как да съберем цветовете на бъза

Събираме добре цъфнали стръкчета от бъз през месец Май или месец Юни, от които правим домашен полезен сок от бъз.

Избираме сух и слънчев ден и намираме възможно най-чистите места в природата с цъфнали цветове от бъз. 

Те трябва да са далеч от пътища и човешка дейност. Отрязваме внимателно стъблата с ножица или ги кършим с ръце, като държим цвета нагоре, за да не се изгуби цветния прашец.

Берем само цветове, които не са прецъфтели. 

Поставяме внимателно в кошница, а след като ги занесем вкъщи, ги преглеждаме внимателно и отстраняваме всякакви паячета и буболечки. Не ги мием с вода.

Как да направим домашен сок от бъз – рецепти

Рецепта 1

20 цвята

1 литър вода

1 пакетче лимонтузу (или 2-3 средно големи лимона)

1 кг чист пчелен мед

Слагаме цветовете от бъз във водата и добавяме пакетчето лимонтузу или (лимоните).

По наше желание можем да прибавим и ситно нарязани билки, като мащерка, пелин, маточина.  

Оставяме за 24 часа на хладно. 

Прецеждаме и добавяме 1 кг чист пчелен мед, като разбъркваме до пълното разтваряне на меда. 

Наливаме в стъклени буркани и съхраняваме в хладилник. 

Преди консумация, разреждаме с вода на вкус. Получаваме истинска витаминна бомба.

Домашно направения сок от бъз е изключително полезна и освежаваща напитка. С малко лед е перфектна за летните жеги. 

Ако пък искате напитката да стане леко газирана слагате 4,5 зрънца ориз.

Рецепта 2:

60 стръкчета цвят от бъз

2 кг захар

16 супени лъжици истински пчелен мед

8 броя лимони

Слагаме захарта в голяма тенджера и изсипваме 3 литра вода. 

Загряваме котлона и след като кипне и цялата захар се в разтворила, отстраняваме тенджерата от котлона.

Оставяме да изстине. Добавяме ситно нарязаните лимони, пчелния мед и цветовете от бъза и оставяме за 48 часа да престои. 

Внимаваме цветовете да са добре покрити със сиропа. 

Прецеждаме през марля и слагаме в стъклени бутилки. Стерилизираме за 5 минути.

Ползи от бъза – как да направим домашен сок от бъз

Цветовете на бъза съдържат много витамини – витамин А, комплекс B-1, B-2 и B-3 и витамин С; биофлавоноиди, които са най-известни с антиоксиданта си против рак.

Има противовъзпалителни и антибактериални свойства, а също така съдържа хлорогенни киселини, които могат да помогнат при алергии, регулират нивата на кръвната захар и имат слабително действие върху тялото.

Бъзът се използва от човека от няколко хилядолетия и е известен със своите антисептични и противовъзпалителни свойства, а също така се ползва за детоксикация. 

Грип, бронхит, диабет, подути синуси, запек, ревматизъм, възпаление на ставите, дразнене на очите – са малка част от нещата, за които е полезен бъза. 

В комбинация с цвят от иглика, корен на тинтява, върбинка и киселец, бъзът се използва за поддържане на здрави синуси и лечение на синузит.

Чай от изсушен цвят на бъз

От векове изсушените цветове на бъза се използват за създаване на здравословен и възстановителен чай. 

За да приготвим чаша чай, добавяме 5 грама изсушен цвят от бъз в 200 мл гореща вода и оставяме да се запари за десетина минути. 

Когато приготвяме чай от бъз, използваме само сушените цветове. 

Ето защо трябва да се възползваме от силата на природната аптека и да наберем узрели цветове от бъз през пролетта. 

От тях можем да си направим вкусен и полезен сок, а една част можем да изсушим за чай.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: kakda.org

Популярни публикации