Тази билка е позната и използвана от поне 4000 години.
Според известният български лечител Петър Димков, това е най-силната по въздействие билка в България, а американските индианци го наричат „природната аптека”.
Може би най-популярната напитка от бъза е неговият сок. В цветовете му се съдържат етерични масла, смолисти вещества, гликозиди, органични киселини и др.
Съдържат много антиоксиданти, витамини и фитохимикали.
След като наберем цветове от бъз, можем да направим домашен концентриран сок, който да разреждаме и овкусяваме с различни билки и течности.
Как да съберем цветовете на бъза
Събираме добре цъфнали стръкчета от бъз през месец Май или месец Юни, от които правим домашен полезен сок от бъз.
Избираме сух и слънчев ден и намираме възможно най-чистите места в природата с цъфнали цветове от бъз.
Те трябва да са далеч от пътища и човешка дейност. Отрязваме внимателно стъблата с ножица или ги кършим с ръце, като държим цвета нагоре, за да не се изгуби цветния прашец.
Берем само цветове, които не са прецъфтели.
Поставяме внимателно в кошница, а след като ги занесем вкъщи, ги преглеждаме внимателно и отстраняваме всякакви паячета и буболечки. Не ги мием с вода.
Как да направим домашен сок от бъз – рецепти
Рецепта 1
20 цвята
1 литър вода
1 пакетче лимонтузу (или 2-3 средно големи лимона)
1 кг чист пчелен мед
Слагаме цветовете от бъз във водата и добавяме пакетчето лимонтузу или (лимоните).
По наше желание можем да прибавим и ситно нарязани билки, като мащерка, пелин, маточина.
Оставяме за 24 часа на хладно.
Прецеждаме и добавяме 1 кг чист пчелен мед, като разбъркваме до пълното разтваряне на меда.
Наливаме в стъклени буркани и съхраняваме в хладилник.
Преди консумация, разреждаме с вода на вкус. Получаваме истинска витаминна бомба.
Домашно направения сок от бъз е изключително полезна и освежаваща напитка. С малко лед е перфектна за летните жеги.
Ако пък искате напитката да стане леко газирана слагате 4,5 зрънца ориз.
Рецепта 2:
60 стръкчета цвят от бъз
2 кг захар
16 супени лъжици истински пчелен мед
8 броя лимони
Слагаме захарта в голяма тенджера и изсипваме 3 литра вода.
Загряваме котлона и след като кипне и цялата захар се в разтворила, отстраняваме тенджерата от котлона.
Оставяме да изстине. Добавяме ситно нарязаните лимони, пчелния мед и цветовете от бъза и оставяме за 48 часа да престои.
Внимаваме цветовете да са добре покрити със сиропа.
Прецеждаме през марля и слагаме в стъклени бутилки. Стерилизираме за 5 минути.
Ползи от бъза – как да направим домашен сок от бъз
Цветовете на бъза съдържат много витамини – витамин А, комплекс B-1, B-2 и B-3 и витамин С; биофлавоноиди, които са най-известни с антиоксиданта си против рак.
Има противовъзпалителни и антибактериални свойства, а също така съдържа хлорогенни киселини, които могат да помогнат при алергии, регулират нивата на кръвната захар и имат слабително действие върху тялото.
Бъзът се използва от човека от няколко хилядолетия и е известен със своите антисептични и противовъзпалителни свойства, а също така се ползва за детоксикация.
Грип, бронхит, диабет, подути синуси, запек, ревматизъм, възпаление на ставите, дразнене на очите – са малка част от нещата, за които е полезен бъза.
В комбинация с цвят от иглика, корен на тинтява, върбинка и киселец, бъзът се използва за поддържане на здрави синуси и лечение на синузит.
Чай от изсушен цвят на бъз
От векове изсушените цветове на бъза се използват за създаване на здравословен и възстановителен чай.
За да приготвим чаша чай, добавяме 5 грама изсушен цвят от бъз в 200 мл гореща вода и оставяме да се запари за десетина минути.
Когато приготвяме чай от бъз, използваме само сушените цветове.
Ето защо трябва да се възползваме от силата на природната аптека и да наберем узрели цветове от бъз през пролетта.
От тях можем да си направим вкусен и полезен сок, а една част можем да изсушим за чай.
Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:
Източник: kakda.org