Google Translate

Търсене в този блог

Признаци на микроинсулт и как да се предпазим


Признаци на микроинсулт: информация, която всеки трябва да знае!

Внезапно замайване, изтръпване на едната страна на тялото, затруднено говорене или разбиране на речта – това са само част от симптомите на микроинсулт, известен още като преходна исхемична атака (ТИА).

Какво е микроспора (TIA)?

Д-р Джери Суонсън, невролог от клиниката Майо, дефинира ТИА като „временно спиране на притока на кръв към част от мозъка, гръбначния мозък или ретината, което може да причини симптоми, подобни на инсулт“.

Как това се различава от нормалния инсулт?

Основната разлика между преходна исхемична атака и нормалния инсулт е, че не уврежда мозъчните клетки и не причинява трайни увреждания, за разлика от инсулта; в допълнение, TIA отнема само няколко минути или часове.

При TIA има исхемия (блокиране на кръвния поток), но няма дългосрочно увреждане на мозъка, казва д-р Луис Каплан, професор по неврология в Медицинския център Бет Израел в Харвард.

Какви са симптомите на TIA?

Около един от всеки трима души с ТИА ще получи инсулт по-късно. Тъй като симптомите им са почти еднакви, най-добре е да ги познавате, за да можете да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро.

• Слабост, изтръпване или парализа на лицето, ръката или крака, често от едната страна на тялото.

• Неразбираема реч или затруднено разбиране на другите. Заплитане.

• Липса на зрение в едното или двете очи или двойно виждане.

• Световъртеж, загуба на равновесие или координация.

• Внезапно остро главоболие без видима причина.

Кой е изложен на риск?

Рисковите фактори за ТИА и инсулт включват фамилна анамнеза за инсулт или ТИА, напреднала възраст (особено след 55-годишна възраст), анамнеза за ТИА,наследствена сърповидно-клетъчна анемия и пол (мъжете имат малко по-висок риск от ТИА, все пак жените по-често умират от инсулт). 

Въпреки че много от тези фактори не зависят от нас, по-добре е да знаем за тях с превантивна цел.

Има ли начин да се намали рискът от TIA?

Най-добрият начин да се предпазите от TIA (и много други заболявания) е да водите здравословен начин на живот. Ето препоръките на Mayo Clinic:

1. Намалете приема на холестерол и мазнини. Избягването на транс и наситени мазнини намалява натрупването на тромбоцити в артериите, осигурявайки здравословен кръвен поток.

2. Ограничете приема на сол. Твърде много сол може да повиши кръвното налягане, което претоварва кръвоносните съдове и увеличава риска от инфаркт и инсулт.

3. Правете упражнения редовно. Половин час умерено упражнение поне три пъти седмично ще намали риска от ТИА/инсулт.

4. Ограничете консумацията на алкохол и избягвайте наркотиците. Жените се съветват да не пият повече от малка чаша вино на ден, мъжете - два пъти повече.

5. Консултирайте се с Вашия лекар относно противозачатъчните хапчета. Някои орални контрацептиви могат да бъдат опасни, защото стимулират производството на хормони.

Внимавайте - и ще бъдете здрави!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!


Източник: ukr.media, Миниатюра на записа: freepik.com

Популярни публикации