Google Translate

Търсене в този блог

Комбуча - лечебната пробиотична напитка от чаена гъба


Прочутата Комбуча: 10 ползи за здравето - затова всички я пият сега.
Със сигурност сте чували някъде за комбуча. Хората го споделят, отглеждат и пият за по-добро здраве.

Комбуча (произнася се камбуча) привлече вниманието на много хора и бързо спечели поддръжници. 

Много хора го консумират като вкусна напитка, без дори да знаят ползите за здравето, които предоставя.

Комбуча е ефервесцентна ферментирала чаена напитка със сладко-кисел вкус, която се създава благодарение на специалната добавка на т.нар. японска гъба.

Противно на името си, Kombucha не е гъбичка, това е SCOBY, т.е. симбиотичен растеж на оцетнокисели бактерии и осмофилни дрожди, което може да се преведе свободно като симбиотичен растеж на оцетнокисели бактерии и дрожди.


Тази изключително интересна напитка, ферментирала смес от чай, захар, добри бактерии, плодове и японска гъба е богата на естествени пробиотици.

• Премахва токсините
• Подобрява храносмилането
• Укрепва имунната система
• Предотвратява артрит 
• Предотвратява рак
• Намалява холестерола
• Увеличава енергията
• Помага да отслабнете
• Подобрява физическото представяне
• Подобрява настроението

Премахване на токсини

Благодарение на специален ензим и добри бактериални киселини, комбуча може да премахне всички телесни отпадъци по естествен начин. Глюконовата киселина, съединение, което се намира в комбуча (и в някои плодове и зеленчуци), може да се свърже с токсините, което ги прави по-лесни за отстраняване.

Също така е установено, че продуктът повишава ефективността и скоростта, с която тялото премахва отпадъците.

Подобрява храносмилането

Известно е, че пробиотиците подобряват храносмилането. Именно поради тази причина комбуча стана популярна. Но това не са всичките му предимства. Комбуча съдържа не само пробиотици, но и органични киселини и ензими, които могат да помогнат на храносмилателната система.

Червата ви трябва да са здрави, за да сте здрави. Според проучвания тялото ви се нуждае от 1 до 2 кг здрави бактерии и микроби, за да работи правилно.

Нездравословният начин на живот, неправилното хранене и стресът могат да унищожат микрофлората. Като пиете богати на пробиотици напитки като Комбуча, ще напълните червата си със здрави микроорганизми, които поддържат храносмилателната ви система.

Укрепва имунната система

Вашата чревна флора е пряко свързана с вашата имунна система. Учените са установили, че при хора със слаба или увредена имунна система чревната флора е изчерпана или увредена. Пиенето на чаени гъби помага за засилване на имунната ви система, тъй като увеличава броя на добрите бактерии в червата.

Пробиотиците, съдържащи се в комбуча, повишават естествената защита на човека срещу вредни бактерии и други патогени.

Профилактика на артрит

Артритът е заболяване, което показва, че превенцията е по-добра от лечението. За щастие, комбуча е с високо съдържание на глюкозамин, специално съединение, използвано за лечение на всички видове артрит.

Глюкозаминът действа, като подобрява производството на хиалуронова киселина, химикал в тялото, който може да помогне за защита на хрущяла и облекчаване на болките в ставите.

Превенция на рак

Комбуча е богата на добри микроорганизми, които могат да подобрят естествената ни защита срещу свободните радикали и някои видове рак.

Проучванията показват способността на глюкаровата киселина (киселината, намираща се в чаените листа, както и в киселите плодове като грейпфрута) да намалява риска от рак.

Добрите бактерии Lactobacillus, също включени в чаената гъба, също допринасят за стимулиране на естествената защита на организма срещу раковите клетки.

Намалява холестерола

В тялото ви има два вида холестерол – добър и лош. Добрият холестерол, известен също като липопротеин с висока плътност, помага за премахването на лошия холестерол, известен още като липопротеин с ниска плътност.

Лошият холестерол се натрупва в артериите, което води до високо кръвно налягане, инсулт или инфаркт.

Комбуча помага на тялото ви да регулира нивата на лошия холестерол (LDL), като увеличава количеството на добрия холестерол (HDL).

Увеличава енергията

Комбуча съдържа витамини от група В и желязо, които могат да помогнат за повишаване на енергията ви. Желязото помага за повишаване на нивата на хемоглобина, като по този начин подобрява оксигенацията на кръвта, което води до повишаване на енергията.

Ето защо има хора, които смятат Комбуча за енергийна напитка. Но за разлика от търговските енергии, които съдържат пристрастяващи химикали като кофеин и тонове захар, тази напитка е естествена и здравословна.

Помага ви да отслабнете

Здравите черва с балансирана микрофлора предотвратява затлъстяването и диабета. Ето защо много хора използват Комбуча като напитка за отслабване. Естествените киселини и антиоксиданти, намиращи се в комбуча, също допринасят пряко за загубата на мазнини.

Съдържанието на оцет в чаения сос също повишава метаболизма. Някои сортове комбуча са богати на антиоксиданти и могат да помогнат за елиминирането на свободните радикали, които допринасят за ненужно наддаване на тегло.

Подобрява активността

Хората, които активно се занимават с упражнения и консумират комбуча, редовно говорят за подобряване на работата си. Според тях напитката повишава енергийните нива по време на тренировка и помага за възстановяване, което намалява болките в ставите и мускулите.

Подобряване на настроението ви

Комбуча съдържа витамини и минерали, които могат да помогнат за подобряване на настроението ви, облекчаване на тревожността и подобряване на цялостното ви благосъстояние. Вземете например витамините от група B B 1, B 6 и B 12. Известно е, че те помагат в борбата с депресията, подобряват настроението и концентрацията.

Комбуча е богата и на витамин С, който освен че подобрява имунната система може да регулира и хормона на стреса кортизол. Комбуча съдържа малко алкохол поради ферментация, което може да намали стреса и да осигури положително усещане за релаксация.

Къде да намерим комбуча?

Можете да закупите комбуча онлайн, в стационарни магазини, кафенета или да си я направите сами. Приготвя се много лесно, всъщност върши работа.

Трябва обаче да вземете SCOBY (японска гъба). Можете да закупите такъв стартер онлайн или да попитате сред приятелите си.

Комбуча е много популярна, така че може би някой от близки или познати я има.

Противопоказания и предпазни мерки

Поради ниското съдържание на алкохол не може да се консумира от деца и бременни жени.

Трябва също да вземете предвид, че храносмилателната система трябва да свикне с комбуча. Така че трябва да започнете с малки количества, за да го направите сензационен.

Главоболие може да се развие първоначално в резултат на отделянето на токсини.


Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:



ВНИМАНИЕ!Съдържанието на уебсайта е предназначено да бъде информативно и образователно. 

Те са предназначени да подобрят, а не да заменят контакта на читателя с лекар. Ако страдате от хронично заболяване или използвате лекарства, препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар преди да започнете естествено лечение, за да избегнете лекарствени взаимодействия. 

Можете да застрашите здравето си, като отложите или прекъснете класическите медицински процедури.
Източник: swe.kibrisdoktor.com, kukbuk.pl, Миниатюра на записа: freepik.com

Популярни публикации