Google Translate

Търсене в този блог

Старостта е същата младост, само че със свои правила


Наталия Бехтерева - кандидат на биологичните науки, съветски учен в областта на мозъка, академик на Академията на науките на СССР. Студент от сиропиталището, който успя да се доближи до разбирането как работи мозъкът и как прави живота ни щастлив или нещастен.

Старостта е същата младост, само че със свои правила ✔️

„Старостта е същата младост, същият живот: човек иска да бъде щастлив, да се интересува от живота си, да прави нещо интересно, да общува – всичко е същото като при младите.“ - Наталия вярваше, че ритъмът на живота на възрастен, ако той иска да бъде активен и доволен от живота, не трябва да намалява значително в сравнение с младите, тогава старостта ще прилича повече на жива младост: 

„Какво е основното събитие в нашият живот? Пенсия. Почивките за възрастни хора, както ги нарича един мой приятел, е добра идея, но хората не знаят какво да правят с всичко това - започват да изсъхват, не си намират работа: децата имат свои дела, не всеки има добри приятели, финансите рядко ви позволяват да направите нещо интересно и се създава усещането, че животът минава - старостта е дошла."

"Как да накараме старостта да бъде щастие, а не мъчение": 3 пронизващи цитата от Наталия Бехтерева

Наталия Бехтерева, като неврофизиолог, вярваше, че проблемите винаги започват от главата: „Прокрадват се мисли за старостта, че животът е към края си и така се случва“, каза тя.

„Възрастен преди всичко трябва да разбере, че старостта е същият живот и за да не превърнеш живота в съществуване, трябва да направиш нещо: да се заинтересуваш с нещо ново, да напрягаш мозъка си, да опиташ нови видове дейности, да настроиш планове и цели . Докато човешкият мозък е активен и неговите мисловни ресурси са насочени към решаване на някакъв проблем, всичко е страхотно, но щом тези задачи ги няма, мозъкът започва да се копае и буквално копае дупка за себе си “, каза Наталия. 

„Възрастен, ако не може да измисли задача за себе си, е трагедия. В крайна сметка можете да започнете с малко: поне да купите велосипед, поне да прочетете хубави книги, поне да промените местоживеенето си - каквото и да е, но трябва да има задачи и планове - мозъкът трябва да ги реши, в противен случай може да премине към глупости ."

Мозъците трябва да се зареждат правилно ✔️

„Вторият проблем на възрастните хора: ние смятаме, че вече знаем всичко и няма нужда да се учим. Наталия вярваше, че целият живот е учене: „Веднага щом ученето спре, животът изчезва“, каза тя: 

„Все още е много просто: шахматисти, учители, архитекти, интелектуалци... в тях има много живот и техните мозъците работят, но щом се откажат, животът се успокоява, затова все повтарям: „Не спирай да живееш, учи се! Всичко, но се учете, заредете мозъците си!" 

От гледна точка на мозъка всяко ново познание е процес на създаване на нови неврони и невронни връзки – неврогенеза. Съвременната наука свързва депресията с намалената неврогенеза. Но за да стартирате процеса на неврогенеза, трябва правилно да изучавате и натоварвате мозъка.

„Не всеки разбира какъв е правилният процес на обучение: те взеха книга в ръката си и си представиха себе си интелектуалци, но мозъците им не работят! Никой не се смята за интелектуалец от четене, но си струва да вземете книга. 

Факт е, че сме се научили да ходим и да четем толкова добре, че мозъкът не изразходва когнитивна енергия за това - краката ни вървят по пътеката, а очите ни бягат по текста, тълкувайки го без усилие - това е използването на стара основа , те не развиват мозъка “- каза Наталия.

„Ако искаме мозъкът да е активен и животът да е приятен, трябва да тренираме мозъка си правилно: не просто да четем без да мислим, като робот, но да сме наясно. Най-лесният начин да разберете за какво говоря е да направите пауза в четенето и да кажете: „Какво прочетох току-що? Какви интересни неща научих? Какви мисли мога да подчертая?" Това е мислене! А обикновеното четене, несъзнаваното, е имитация."

За лошите спомени и мисли ✔️

„Важно е да разберем как работи нашият мозък, за да не влошаваме живота. Да предположим, че напълно разбираме, че сега всеки човек знае как да чете толкова добре, сякаш е олимпиец в четенето, в сравнение с тези, които са могли да четат преди четири или пет века. 

Защо? Тъй като го правим много и често – връзките между невроните се укрепват и това ни е лесно: колкото по-често правим нещо, толкова по-здраво се фиксира в мозъка и толкова по-добре се получава. Но това е нож с две остриета", казва Наталия: 

"По същия начин можем строго да запазим лошите мисли и негативното отношение към живота. Често питам хората: защо мислиш за лошото, какво ще ти даде? „Не знам, казват, това е самото!”.

"Как да накараме старостта да бъде щастие, а не мъчение": 3 пронизващи цитата от Наталия Бехтерева

„Колкото по-често мислим за лошото, за страховете, за негативните моменти от миналото, толкова повече ги вкореняваме в мозъка, в личността – изглежда, че те доминират в живота, въпреки че самите ние сме ги укрепвали с постоянни ментална дъвка: ние дъвчем тези оскъдни страхове и негативи, но не можем да дъвчем. 

Решението тук е едновременно просто и трудно: най-добрият вариант е да не мислите за лошото и да мислите за доброто – толкова е просто и трудно. Мислейки за добри точки, цели и позитивност, ние подсилваме тези моменти и създаваме същия начин на мислене – адаптивен, фокусиран върху намирането на доброто. 

Някой вижда мрак и тъга в дъжда, а някой вижда как природата диша и се наслаждава на дългоочакваната прохлада, вижда в тази картина естетика - това са само два подхода към живота. Всеки избира кой подход да засили."

 ✔️ Надявам се, че мислите на Наталия Бехтерева ще помогнат поне на някои от вас да събудят втората част от живота си и да станат по-щастливи.

Aко статията ви допада може да харесате и споделите нашата страница с вашите приятели:

Популярни публикации