Google Translate

Търсене в този блог

Селекция от полезни съвети и упражнения за вашето здраве

В ежедневието ние почти не правим движения, които включват нашите собствени стави на гръбначния стълб в двигателния процес. 

Освен това през деня обричаме гръбнака си на колосални вертикални аксиални натоварвания. 

Вратът боли, мускулите на раменете са издърпани, няма активна двигателна активност на ръцете през деня, главоболие, шум в ушите, високо или ниско кръвно налягане - всичко това са симптоми на повечето умствени работници, които поради заетостта си плащат малко внимание на физическите упражнения.

Селекция от полезни съвети за вашето здраве

Който има болки във врата или главоболие, може да опита този метод.

Вземете 2 тенис топки, поставете ги в чорап, завържете здраво, легнете върху твърда повърхност, поставете тази структура под основата на черепа, перпендикулярно на гръбначния стълб.

Раздвижвайте, докато почувствате мускулна релаксация, усещане за приятна топлина. Няма да премахнем причината за болката по този начин, но ще можем да премахнем самата болка за известно време.

Ишиас (невралгия на седалищния нерв)

Симптомите най-често се характеризират с болка по задната част на бедрото, седалището, подбедрицата, болезненост при разтягане на крака, ограничаване на флексионните движения на гръбначния стълб, възможна е лумбална сколиоза.

Как да  окажете първа помощ на себе си?

Вземете 2 кърпи за баня, стегнато навити. Поставете 1 валяк под крилото на тазовата кост. Поставете втория валяк под тазобедрената става от противоположната страна. 

Ако болката не отшуми, тогава променяме местоположението на ролките на обратното. Във всяка от 2-те позиции болката задължително отшумява.

Намажете долната част на гърба със затоплящ крем през нощта. Спете по гръб. С одеяло под пищялите. Така че ъгълът между бедрото и подбедрицата е 90%. В този случай напрежението на седалищния нерв се облекчава.

Посетете лекар, след като болката отшуми.

Обикновено се препоръчва и помага добре, сесии на мануална терапия, масаж, акупунктура, хирудотерапия.

Да поговорим за остеохондроза

Симптомите са многообразни – това са болки в кръста и сърцето, безпричинно главоболие, световъртеж, изтръпване на ръцете. Те могат да бъдат предотвратени.

Гръбнакът се нуждае само от две неща:  правилно движение и правилна почивка.

Да се ​​движи не означава движение на тялото в пространството (ходене), а движение на самия гръбначен стълб и множеството му стави.

Как може да се коригира ситуацията? Никак не е трудно.

Ето няколко прости съвета:

Гледайте позата си. Не се прегърбвайте. Изправете раменете си, повдигнете главата си. Само една корекция на стойката може да се отърве от много неприятни усещания в гърба.

Изисква ежедневна гимнастика-загрявка за 10-15 минути. Със задължителното включване в комплекса от упражнения за гръбначния стълб (наклони надясно и наляво, напред (много внимателно) и назад, завои на тялото).

Намерете 1 минута за много просто упражнение. Завъртете главата си наляво и надясно.

Ако поради естеството на дейността ви се налага да седите дълго време в една поза, се появява усещане за напрежение и болка в тила и раменния пояс. Използвайте проста техника, за да отпуснете горния трапецовиден мускул.

Седейки на стол, изправете гърба си, изведете раменете леко назад и повдигнете раменете си докрай. В този случай ръцете висят свободно. Останете в това положение за 1 минута, след което се отпуснете за няколко секунди. Повторете 2-3 пъти.

Легнете за 3 минути на кръста, прегърнете коленете си здраво. Главата докосва коленете, препоръчително е да закръглите гърба и да отведете лопатките встрани.

По отношение на  правилната почивка , тя е също толкова важна за гръбначния стълб, колкото движението. На първо място,  леглото трябва да е удобно. Изобщо не е задължително леглото да е твърдо. 

Препоръчително е да спите по гръб, като поставите (ако е необходимо) малки опори под врата и кръста, съобразени с естествените извивки на гръбначния стълб. Това позволява на мускулите на гръбначния стълб да се отпуснат колкото е възможно повече.

И като станете от леглото сутрин, ще почувствате лекота в гърба.

Има едно деликатно заболяване – хемороидите.

Има много прост и ефективен начин за облекчаване на болката, спазмите. Освен ако, разбира се, не кървите.

Седнете на пода, на задните части, изпънете краката напред. И с малки движения точно върху глутеалните мускули, 20  напред, 20. Повторете 3 пъти.

В допълнение, такава гимнастика премахва задръстванията в малкия таз при мъжете и жените, увеличава кръвообращението и подобрява сексуалната функция.

Усещате болка, дискомфорт в гръдния кош?

Легнете по гръб върху твърда, равна повърхност и поставете плътно навита кърпа за баня под проблемната зона. Легнете, докато се почувствате отпуснати, понякога можете да чуете щракване. 

Щракването се появява само когато мускулите са се отпуснали и мускулните и лигаментните блокове са „независимо“ отстранени.

Когато майките държат бебе, понякога раменете започват да ги болят. Защо се случва това?

Когато майката държи детето на ръце, тя поставя таза напред, сякаш сяда детето на таза си. Раменете остават отзад и започват да се напрягат компенсаторно. Затова е препоръчително да спазвате хигиената на стойката (стойте възможно най-равно).

Ако дори и в "правилната" позиция раменете продължават да болят,  направете този тест .

Накарайте някой близък да окаже натиск върху раменните ви пояси, когато сте изправени, след това направете същото, когато седите.

Ако в седнало положение болката изчезне, тогава  трябва да работите върху тазовата област.

Ако болката продължава и в двете позиции, тогава  е препоръчително да се изследват панкреаса и далака, т.е. там в този случай е възможен патологичен процес.

Как да определите сами дали тазът не е наклонен?

Много проблеми възникват, когато тазовите кости са изместени от нормалното си физиологично състояние.

Поставете ръцете си върху крилата на тазовите си кости и помолете някой да види дали са на същото ниво.

Ако не е на същото ниво,  имате така наречения "мускулест таз"  и трябва да работите върху коремните органи.

Помолете някой да постави пръстите си в десния и левия ъгъл на сакрума (обикновено има трапчинки), ако не на едно и също ниво,  това е "ставният таз",  трябва да работите върху сакрокоцигеалната става.

Има и други нарушения, но ще ви е трудно да ги определите.

Малко за рефлексотерапията.

Акупунктурата се различава от методите за лечение с външни дразнители и физиотерапията по това, че дразненето се прилага върху изключително малка площ от чувствителни нервни окончания, вградени в кожата, мускулите, сухожилията, периваскуларните плексуси, нервните обвивки, периоста.

В същото време се развиват сложни рефлекторни реакции, които променят функционалното състояние на централната, периферната и вегетативната нервна система, а също така имат изразен ефект върху трофизма на тъканите.

Как да приложим рефлексотерапията у дома, без игли, сложни устройства, без да знаем местоположението на активните точки?

Изглежда, че по никакъв начин. Но ти можеш.

Човешкото тяло има зони с повишена чувствителност -  рефлексогенни зони . Един от тях е  стъпалото .

Масажирайки стъпалата, имаме положителен дразнещ ефект върху цялото човешко тяло.

Гръб и емоции.

Напрежението в горната част на гърба е пряко свързано с настроението. Фрустрираният човек неволно се отпуска, което изисква допълнителни усилия, натоварване и изморяване на мускулите на междулопатката и шията. 

Колкото по-дълго продължава депресията, толкова по-твърд е този мускул.  По-лошото е, че мускулите в предната част на гръдния кош започват да се свиват, огъвайки гърба още повече.

В такова "компресирано" състояние възниква спазъм на диафрагмата и кръвоснабдяването на свързаните с него органи се влошава. Много е важно възможно най-бързо да се облекчи болезненото напрежение в горната част на гърба.

Често срещани в тази зона, проблемите рядко се ограничават до нея. Болката се разпространява все по-близо и по-близо до таза, ограничавайки стъпалата, достига до черепа, причинява класическо тензионно главоболие, спуска се със стреляща болка в ръцете. 

Мускулите вече не ви се подчиняват, трябва да ги отпуснете насила. За щастие това е напълно възможно.

Когато почувствате напрежение в горната част на гърба, трябва да разтегнете тази област.  Основният принцип на тренировка е,  че трябва да разберете - мускулите работят по двойки . Когато човек се напряга и скъсява, неговият антагонист се отпуска и удължава. Така че, ако горната част на гърба е "втвърдена", това означава, че екстензорите му са пренапрегнати.

За да ги отпуснете,  е необходимо да напрягате антагонистите на предната страна на тялото, тоест на големите гръдни мускули. 

С други думи, съберете раменете си.

Следващо упражнение.  

Завъртане на рамото. Движете раменете си напред, нагоре, назад, надолу. 

Повдигайте ги, докато вдишвате, спускайте ги при издишване. 

Дръжте гърба си изправен. Главата е повдигната.

Разтягане на гърба. 

Седнете на стол, главата на същата вертикала като гръбначния стълб. Поставете дланите си зад главата, лактите встрани. Завъртете тялото настрани колкото е възможно повече.

Направете това 3 пъти, като се опитвате да увеличите амплитудата. Това е етапът на загряване.

След това, завъртайки тялото настрани, наведете го надолу, като насочвате лакътя между коленете. След 2 сек. върнете се в изходна позиция.

Направете 10 завъртания-наклони.

Когато човек е тревожен,  разстроен, е много важно да диша дълбоко, насищайки кръвта с кислород. 

Принудителната вентилация на белите дробове помага на тялото да облекчи стреса. Дишайте само през носа. 

Вдишайте 4 броя с лявата ноздра, прищипвайки дясната. Задръжте въздуха за броене до седем, издишвайки бавно за броене до осем.

Направете същото с дясната ноздра. Достатъчно 4 вдишвания на всеки от тях.

Представете си, че докато издишвате, в тялото влиза свежа енергия и мускулните влакна се отпускат.

Разширени вени,  едно от най-честите заболявания. Заболяване, при което вените губят своята еластичност, разтягат се, разширяват се. 

Има усещане за тежест в краката, след това краката започват да се подуват. Стига се до крампи в мускулите на прасеца.

Разширяването на вените води до образуването на подкожни "възли", които могат да се спукат, което води до животозастрашаващо кървене.

Бъдещите майки са изложени на риск от придобиване на разширени вени, тъй като през този период тялото увеличава съдържанието на хормони, които отслабват колагена и съединителната тъкан, увеличавайки стените на венозните съдове.

Какво може да се направи, за да се предотврати или облекчи това състояние?

Само 2 прости упражнения.

Седейки, разперете петите встрани, направете 3 повторения 15-20 пъти през деня.

Стоейки, вдигнете се на пръсти, след това се спуснете, 15-20 пъти 3 повторения през деня.

Ако имате свободна минута, легнете и „вдигнете“ краката си, в този случай силата на гравитацията насърчава връщането на кръвта от краката към сърцето, намалявайки подуването и напрежението върху вените.

Много добри резултати при заболяването се наблюдават след прилагане на хирудотерапия.

Има такава ситуация, че шията внезапно боли  от едната страна и завъртането във всяка посока е ограничен.  

Някои смятат, че е било "издухано" от течение, други, че е било неудобно да спи. Разбира се, всички тези фактори могат да повлияят на появата на болка. 

Но  първоначално все още се свързва с нарушения на кръвообращението в шийните прешлени . Най-често се засяга мускулът, който повдига лопатката.

Как можете да си помогнете в тази ситуация?

Саморелаксация – в седнало положение.  С противоположната ръка (от мястото на болката) наклонете главата си напред и в обратна посока (от мястото на болката), поемете дъх, насочете зениците на очите към огнището на болката. 

При издишване зениците се движат в обратна посока, а ръката на главата накланя главата настрани до предварително напрежение.

Направете 3-4 подхода, като всеки път увеличавате амплитудата на разтягането.

13. Проблемът с диастазата след раждането  тревожи толкова много майки. И мнозина изобщо не знаят какво да правят с него. Те бързат да изпомпват пресата, но резултатът или не е, или е много лош. И защо? 

Тъй като е нарушена инервацията на правите коремни мускули. Необходимо е да се възстанови нарушената инервация, а правите и косите мускули на корема ще бъдат включени в нормалната работа. И едва тогава е препоръчително да натоварите тези мускули.

Ако диастазата е етап 1, 2,  квалифициран хиропрактик е в състояние да премахне тази патология за няколко сесии.

Ако несъответствието е малко, до 4 см,  може да се препоръча следното упражнение:

Вдишайте, докато вдишвате, напрегнете седалището и коремната преса и се опитайте да издърпате перинеума навътре. Издърпайте корема към гръбначния стълб. Опитайте се да останете в това положение за 7 секунди. 

Издишайте въздуха със шум през устата със звук "FFFFFFF", докато издишвате, отпуснете мускулите.

Още едно упражнение за цервикална хондроза.  

Скръстете ръцете си в ключалка и поставете крайната горна точка на главата, главата е леко наклонена напред, вдишайте, натиснете ръцете си назад, повдигнете зениците до тавана, задръжте за 7 секунди, издишайте със шум през уста. 

Спуснете очите си към пода, натиснете ръцете си надолу върху главата, накланяйки я към гърдите, усещайки напрежението в шийните прешлени. 

Не до болка, а до приятно разтягане.

Постепенно ще усетите как дори връзките на гърба ви се разтягат.

Материалите са само за информационни цели. 

Не забравяйте, че самолечението е животозастрашаващо, консултирайте се с Вашия лекар за съвет относно използването на каквито и да е лекарства и методи на лечение.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации