Google Translate

Търсене в този блог

10 Природни средства за борба с лошия дъх

10 природни средства за борба с лошия дъх и как да си ги приготвим!

Лошият дъх обуславя живота на страдащите и дразни околната среда на тези хора. Знаете ли, че повече от половината от населението на света страда от халитоза? Наистина е ужасно , но е реален факт.

Понякога засегнатите хора са толкова свикнали с лошия си дъх, че не го забелязват и следователно не решават проблема. Това определено се отразява на отношенията ви с хората около вас .

В повечето случаи добрата устна хигиена е достатъчна, за да предотврати лошия дъх, в допълнение към поддържането на оптимално дентално здраве. 

Но дори ако хората , които извършват ежедневно и правилно четкане в някои случаи, те все още страдат от халитоза.

Например, човек, който пуши, е по-податлив на лош дъх, тъй като тютюнът е много инвазивен, деформира се в устата и придобива преобладаваща и много лоша миризма, която най-често се забелязва от събеседниците на пушачите .

Освен това някои храни, като лук или чесън, които имат доминиращ и интензивен вкус, могат да причинят лош дъх.

Освен това произходът на лошия дъх може да бъде причинен от различни състояния като инфекция на венците, проблеми с черния дроб или хроничен синузит.

Както вече казахме, значителна част от населението страда от този проблем хронично, което в повечето случаи е свързано с лоша хигиена на устната кухина и венците и в по-малка степен в сравнение с други проблеми като споменатите по-горе.

Трябва също да имаме предвид, че има пролиферация на бактерии по езика, венците и зъбите, които могат да причинят халитоза, както и ниско производство на слюнка, която става много суха в устата или много лош прием на глюкоза. Всички тези фактори могат да допринесат за лош дъх.

В допълнение към включването на добри хигиенни навици и контролиране на храните, които ядем, днес ще ви покажем някои прости лекарства, които можем да приготвим у дома, които ще ни помогнат да запазим аромата си свеж и приятен.

Нека да разгледаме тези домашни методи.

Устна хигиена:

Миенето на зъбите поне три пъти на ден е един от най-ефективните начини за намаляване на концентрацията на бактерии в устата. 

Тези бактерии се развиват със същите храни, които ядем, и затова почистването е важно, за да се гарантира, че остатъците не причиняват лоши миризми.

Яжте цитрусови плодове

Производството на слюнка е необходимо за предотвратяване на лош дъх и ние можем да помогнем в това отношение, като консумираме храни, които стимулират производството на слюнка и в същото време намаляват риска от развитие на халитоза. 

Например, цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути, лимони и мандарини са много ефективни за увеличаване на производството на слюнка. В същото време избягвайте сухи храни като бисквити, препечен хляб, сушени плодове, които могат да оставят следи по небцето или между зъбите и да причинят лоши миризми, ако се оставят там за дълго време.

Ако консумирате тези храни, не забравяйте да си миете зъбите.

Консумация на вода

Редовното пиене на вода ще ви помогне да се борите с проблема с лошия дъх. Тъй като водата също така генерира допълнително производство на слюнка и следователно елиминира бактериите и други инфекции, които пречат на свежия дъх.

Лимон и артишок

Както отбелязахме, халитозата понякога се появява поради проблеми със стомаха или черния дроб. Ще ви приготвим напитка, която ще ви помогне да прочистите стомаха и черния дроб и така да избегнете неприятната миризма, причинена от тези органи.

Ще разработим домашен лек, който ще трябва да приемате в продължение на 10 дни.

2 артишока

1 лимон

1 литър вода

Приготвяне и консумация:

Гответе артишока, докато омекне

Прецедете и задръжте водата за готвене

Веднага след като се затопли, добавете лимонов сок и съхранявайте този препарат в стъклена бутилка. Охладете го .

Пийте по една чаша на гладно, а останалата част преди всяко хранене.

Различни билки

Въпреки че проблемите с храносмилането или черния дроб са възможни генератори на лош дъх, те не са основната причина. 

Във всеки случай ще разгледаме някои от настойките, които можем да приготвим, които ще помогнат за разрешаване на някои храносмилателни разстройства и могат да имат положителен ефект върху проблема ви с халитоза.

Глухарче

Куркума

джинджифил

Черен пипер

Лимон

Респираторни проблеми

Една от по-малко известните причини за лош дъх са проблемите с дишането. Този фактор се свързва с наличието на слуз и инфекциозни огнища в някои части на дихателната система, което води до лоши миризми.

За да разрешите проблема с халитозата, причинена от респираторни проблеми, ви оставяме следните съвети:

Пийте 2 литра вода на ден

Не превишавайте консумацията на млечни продукти и брашно

Проветрявайте често стаите и къщата като цяло

Поставете растенията в различни среди, които помагат за пречистване на въздуха

Правете изплакване на носа.

Правете инхалации с отхрачващи билки като мента, джинджифил, бор и евкалипт.

Копър

Копърът съдържа антибактериални и антисептични свойства, които могат да спрат развитието на микроорганизми в устата и следователно да неутрализират лошия дъх.

Нека използваме копър по следния начин:

Вземете парче копър и го нарежете.

Вземете лъжица копър и дъвчете няколко минути, за да освежите дъха си и да стимулирате производството на слюнка.

Можете също да ядете зърна от копър, за да противодействате на силната и остра миризма на други храни като чесън и лук.

За да подобрите ефекта, можете да комбинирате копър с карамфил или кардамон.

Кокосово масло

Препоръчваме кокосово масло, но можем да подобрим оралното здраве, като използваме други растителни масла като сусамово масло, слънчогледово масло или зехтин.

Във всеки случай, кокосовото масло се оказа много ефективно, тъй като неговите мастни киселини и антибактериални съединения поддържат присъствието на микроорганизми до минимум .

Неговото антибактериално и противовъзпалително действие осигурява множество ползи за здравето. Само една лъжица от това масло ще се използва за жабурене на устата в продължение на три или пет минути, достатъчно за премахване на бактериите и възстановяване на свежия дъх.

Магданоз

Едно от най-използваните растения за борба с халитозата е магданозът. Често използвана в кухнята, това е ароматна билка, която също има диуретични свойства, идеална за избелване на зъбите и подобряване на дишането.

Съдържа високи дози хлорофил, което му позволява да се бори с халитозата естествено и ефективно.

Измийте няколко листа магданоз и ги потопете в разтвора на ябълков оцет .

Вземете листата и ги дъвчете за няколко минути.

Можете също да се възползвате от предимствата на магданоза в смутита и сокове , където магданозът се добавя като основна съставка.

Това ще облекчи храносмилателните ви проблеми и ще подобри дишането ви.

Ябълка, портокали и спанак

Знаете ли, че една ябълка помага за избелване на зъбите ви? Това е добра причина за приготвянето на този сок, който има някои важни предимства.

Съставки :

½ ябълка

1 портокал

100 г спанак

Приготвяне и консумация:

Измийте и обелете ябълката, след което я нарежете на малки парченца

Изцедете портокаловия сок и нарежете спанака

Смесете всички тези съставки, докато се интегрират добре и пийте този сок три пъти седмично.

Има много алтернативи, които трябва да използваме естествено и ефективно, за да прекратим проблема с халитозата .

Ако проблемите с халитозата продължават, посетете специалист.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Популярни публикации