Google Translate

Търсене в този блог

22 Приложения и ползи на содата която се справя със всичко.

Не случайно има хиляди статии за ползите от содата, тази подправка е доказано във времето с необичайните си приложения, но днес пак ще ви изненадаме и ще ви кажем още няколко начина, по които може да я използвате

Содата най-често се използва за приготвяне на тесто. Но не я подценявайте!

Също така е универсално народно средство за почистване. Тя измива и почиства почти всичко. Содата е безопасна за здравето, не причинява алергии, не оставя миризма,  евтина е и напълно почиства разнообразие от замърсявания.

Това ще докаже нашият избор от 22 начина как да я използвате. Просто се сдобийте с няколко пакети сода - и няма да се страхувате от никаква мръсотия за напред.

 Почистване със сода

Стара тапицерия

Разтваряте содата в топла вода и мебелите се обработват с нея, където тапицерията е леко замърсена и мирише неприятно. След 15 минути вакуумирайте и се насладете на свежестта.

Чайник

От всички прибори, може би е един от най-често изложени на замърсяване отвътре. Причината за това може да бъде качеството на водата и факта, че не гледаме вътре.

Най-лесният и най-достъпен начин за почистване на чайник е да се третира с обикновена сода за хляб.

За да почистите чайника, напълнете го с вода, изсипете 1 супена лъжица сода във водата, доведете водата до кипване, след това оставете на слаб огън за 30 минути. След това измийте чайника, отново напълнете с вода и отново сложете да кипне, за да премахнете остатъчната сода.

Грижа за котлона

Избършете печката и котлоните със сода и избършете мазнините с тази паста. Те ще напуснат плота моментално без много усилия.

Сребърни бижута и прибори 

Ако вашата сребърна бижутерия е загубила своя блясък, поставете лист фолио в дъното на купичка, излейте 60 грама сода в нея, излейте 1оомл гореща вода и поставете бижутата вътре. След това поставете купичката на котлона.

Сварете на най-бавния огън за 15 минути. След 3-4 минути ще видите как металът се озарява. Почистването на сребро със сода връща продуктите с оригиналния им блясък.


Обувки

Обикновена сода за хляб се храни с неприятната миризма от обувките. Най-доброто от всичко е, че действа върху кожени обувки и еко кожа, но можете да я използвате и за премахване на миризмата на пот в маратонките или гуменките

За да направите това, вземете малко количество сода за хляб и я сложете в обувките. След това оставете обувките, маратонките в тази форма за един час. Един час по-късно остава да премахнете содата и няма да има следа от миризмата.

Кутии за храни

Те могат бързо да се замърсят. Затова ги опреснявайте с гъба, напръскана със сода, или изтрийте най-устойчивите петна с паста от това вещество с малко количество топла вода.

Мръсен хладилник

Ако в хладилника има миризми, можете да се отървете от тях със сода. Избършете всички стени и рафтове. Също така изсипете сода в отворен контейнер и го оставете на рафта за известно време.

Плодове и зеленчуци

За да премахнете восъка от закупените продукти, измийте ги с топъл разтвор от сода 

Всички кухненски повърхности

Почти всяко мръсно място във вашата кухня може да се почиства със сода за хляб. Чрез смесването й с вода, безопасно и ефективно ще почистите плотовете, съдовете от неръждаема стомана, микровълните, фурните и кухненските уреди.

Кухненски гъби

След няколко дни интензивно използване, кухненските гъби поглъщат миризми и мръсотия, стават неподходящи за употреба. Коригирайте ситуацията, като я накиснете в разтвор от топла вода и сода. Но не очаквайте прекалено дълго време да издържи - като цяло гъбата трябва да се сменя на всеки 2-3 седмици.

Леглото на домашния любимец

просто го поръсете със сода за хляб, изчакайте 15 минути и минете с прахосмукачка.

Миризма от боклук

Може да сложите една супена лъжица сода на дъното на торбичката за боклук или под нея. Содата е естествен абсорбент, тя ще се справи с неприятните миризми и не е нужно да се намръщавате с всяко отваряне на кофата 

Отпушете мивката и премахнете миризмите

От канала не излиза най-приятния аромат, или започна да се запушва ? Чувствайте се свободни да изсипете половин чаша сода направо вътре, след това излейте половин чаша оцет.

Незабавно покрийте с дебела салфетка или чиния - ще има фойерверки. Не трябва да се страхуваш от това, просто изчакайте 5 минути. След това включете горещия кран и изплакнете.

Стари играчки

Натъркайте животните с кърпа, напоена с разтвор от сода за хляб и топла вода.

Рисунки по стените

Ако децата нарисуват наскоро боядисаните стени, опитайте се да махнете драсканиците с мокра гъба и сода за хляб

Мухъл в банята

Мухълът може да започне от малко петно ​​и бързо да стане опасен за здравето. Подгответе проста, евтина и ефективна форма за премахване на мухъла в банята у дома. Необходимо е само топла вода, сода и прах за пране.

Добавете няколко супени лъжици сода за хляб и една супена лъжица перилен препарат в чаша гореща вода, като смесите добре. След това, като използвате стара четка за зъби, навлажнена в тази смес, измийте повърхността на банята от мухъл. По същия начин можете да изчистите фугите между плочките. 

Прането

Малка сода във всяка партида пране - и цветните дрехи ще бъдат по-светли и бели - по-леки и меки. Освен това инструментът ще помогне да се балансира твърдостта на водата, осигурявайки защита на машината. Почистването на пералната машина със сода ще удължи живота й, ще премахне плаката и миризмата.

Килими

Содата за печене е бърза и лесна за почистване на килими. Трябва само да поръсите сода върху килима и след това да минете с прахосмукачката. В допълнение, содата ще помогне да премахнете неприятната миризма.

Решетки за грил

Не е нужно да я накисвате, не се потапя във вода - първо я охладете, поръсете със сода и само след това пристъпете към сухо триене с гъба или тел. Като опция - върху четката, изсипете содата и я почистете.

Плюшени животни

Ако имате плюшени играчки, тогава със сигурност знаете, че това е идеалният прахоуловител. Но те също могат да бъдат почистени със сода. За да направите това, поставете животното в подходяща найлонова торбичка, изсипете чаша сода, излезте на чист въздух и след като плътно затворите чантата, разклатете всичко заедно.

Содата за хляб ще ви помогне да извадите цялата мръсотия и прах от тях. След това, при ниска мощност и от безопасно разстояние, прахът се вади

Спално бельо

Както при рафтовете на хладилника, отворен пакет от сода ще реши проблема със свежестта на вашите кърпи и спално бельо. В края на краищата содата за печене лесно абсорбира неприятните миризми.

Ръжда

Следи от ръжда могат да бъдат премахнати от ютията със сода. Смесете 2 супени лъжици сода за хляб с малко вода или 9% оцет, за да направите паста. Нанесете пастата върху леко подгряна ютия и разтрийте с кърпа. 

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Популярни публикации