Google Translate

Търсене в този блог

Отървете се от тъмните петна по лицето с домашни маски и натурални продукти

Кафявите петна по лицето и тялото, известни като възрастови или старчески петна, всъщност се наричат сенилно лентиго. 

Те са безобидни петна, които се срещат най-често при хора над 50 години, хора с тънка кожа и хора, които са изложени на високи нива на ултравиолетова (UV) радиация от слънцето или солариума. 

Цветът им се дължи на наличието на меланин - пигмент, който се намира в най-горните слоеве на кожата и може да се "натрупва", образувайки петна.

Кафяви петна по принцип се появяват на открити области на кожата, като лицето, гърба, врата, гърдите, раменете и ръцете. 

Някои от основните причини за появата им са излагането на слънце, стареенето и генетиката. 

Фактори като стрес, бременност, недостиг на витамини и слабо функциониране на черния дроб също могат да допринесат за този проблем.

Петната обикновено са безобидни, но мнозина ги смятат за голям проблем, тъй като ги правят непривлекателни и стават причина за понижаване на самочувствието им. 

Старческите петна могат да се появяват по кожата на лицето, раменете, краката, ръцете, а с течение на времето броят им се увеличава.

Домашни средства за премахване на кафяви петна по лицето и тялото

В търговската и аптечна мрежа са налични голям брой лосиони и кремове, които дават заявка за отстраняване на възрастовите петна, но въпреки това са неефективни, а някои от тях могат да съдържат и вредни химикали. 

От друга страна, съществуват изключително полезни и безопасни естествени средства за защита, които могат да са от полза за разрешаване на този проблем.

Ябълков оцет и лук

Ябълковият оцет е ефективно лекарство за редица кожни проблеми, включително кафяви петна.

Свежият сок от лук също се използва като лек за различни проблеми с кожата и предотвратява увреждането на кожата, поради високото антиоксидантно съдържание. 

Също така, ябълковият оцет е с високо съдържание на хидрокси киселини, които премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата и поддържат здравето на кожата.

За да подготвите този домашен лек Ви трябват само две съставки - ябълков оцет и лук. Всичко, което трябва да направите е да извлечете сока от лука и да добавите ябълковия оцет към него. 

Ето цялата процедура в подробности:

Нарежете лука на парчета със среден размер и го разбъркайте с ябълковия оцет в блендера, докато получите гладка, хомогенна смес. 

След това потопете памучен тампон в нея и нанесете директно върху областите с кафяви петна.

За най-добри резултати, трябва да повтаряте това ежедневно, в продължение на един месец. И все пак, ще забележите избледняване на петната още след първите 7 дни!

Кисело мляко

Като млечен продукт, киселото мляко съдържа киселини, които могат да помогнат за изсветляване на тъмните петна. 

"Добрите" бактерии в киселото мляко също могат да бъдат полезни, тъй като е известно, че съдържат ензими, които могат да разграждат протеини като меланин. 

Втрийте обикновено кисело мляко в областите с тъмни петна и оставете киселото мляко да изсъхне. След това изплакнете с хладка вода.

За още по-добър ефект, може да добавите някои билки към киселото мляко. Подходящи са алое вера, куркума, синап на прах (в количество една супена лъжица).

Лимонов сок

Лимоновият сок има избелващи свойства, които могат да помогнат да се отървете от кафявите петна. Плюс това, спомага за поддържането на мека, чиста и красива кожа.

Просто нанесете прясно изцеден лимонов сок директно върху засегнатата зона. Оставете го за 30 минути, преди да го изплакнете със студена вода. 

Повтаряйте 2-3 пъти дневно за около два месеца, за да забележите положителни резултати. Ако имате чувствителна кожа, разредете лимоновия сок с вода, розова вода или мед.

Друга възможност е да добавите към лимоновия сок захар, в количество достатъчно, за да се получи паста и да се използва като скраб по лицето, особено в областите с кафяви петна. 

След 5 до 10 минути изплакнете с чиста вода. Правете това няколко пъти седмично.

Рициново масло

Рициновото масло съдържа антиоксиданти, които могат да защитят и облекчат кожата и може да се използва ефективно, за отстраняване на кафяви петна. 

Към рициновото масло, можете да добавите масло от витамин Е, кокосово масло, зехтин или бадемово масло.

Използвайте памук или марля, за да приложите рициново масло върху засегнатата зона. Леко масажирайте района за няколко минути. 

Оставете го за няколко часа и след това отмийте. Правете това веднъж сутрин и веднъж вечер, за да премахнете петната и да подобрите тонуса на кожата.

Алое Вера

Алое вера е известно с лечебните си свойства и подпомага обновяването на кожата, което го прави отлично естествено средство за премахване на кафяви петна, особено когато са свързани с излагане на слънце.

Внимателно втривайте свеж гел от алое вера върху петната. Оставете го за около 30 минути, преди да измиете областта със студена вода. 

Правете това два пъти дневно и в рамките на един месец трябва да забележите подобрение.

Ако не е наличен свеж гел от алое вера, можете да изберете сок от алое вера, който можете лесно да намерите в търговската мрежа.

Използвайте силата на ензимите

Ензимите са работната сила на биохимичния свят. Те могат да помогнат за разграждането на меланина до по-малки, безцветни части.

Различни храни, съдържат различни ензими, но всички те се класифицират като ензими, които разграждат протеините - протеази или протеолитични ензими.

Такива протеази включват папаин (в папая), аспарагинова протеаза (в картофите) и бромелаин (в ананас).

Маска от картофи. 

Вземете един среден картоф, настържете и го изсипете в купа. Добавете достатъчно мед, за да се получи паста. 

Нанесете сместа върху кафявите петна и оставете сместа да престои около 15 минути, след което я изплакнете с хладка вода.

Маска от папая. 

Изсипете цялата пулпа от папая в купа и разбъркайте хубаво, докато не достигне равномерна консистенция. Може да използвате миксер. 

Използвайте памучен тампон или марля, за да приложите върху лицето и всяка друга област, която има кафяви петна. Оставете маската да изсъхне и изплакнете с хладка вода.

Сок или маска от ананас

Изсипете сок от ананас в купа (уверете се, че е 100% чист натурален сок от ананас без добавка на захар, оцветители и консерванти). 

Използвайки памучен тампон, нанесете сока от ананас върху кафяво петно и го оставете да изсъхне. Изплакнете с хладка вода.

framar.bg

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации