Google Translate

Търсене в този блог

Отървете се от микроби и заздравете кървящите венци с прополис

Прополисът е едно от най-популярните природни средства, които помагат за облекчаване на различни здравословни проблеми, в това число и на заболявания на венците. 

Лечебният и профилактичният ефекти на пчелния продукт се дължат на състава му, в който влизат етерични масла, витамини, микроелементи, минерални соли и други полезни вещества.

Прополисът се използва като противовъзпалително, болкоуспокояващо, дезинфекциращо и тонизиращо средства, увеличава съпротивителните сили на организма. 

Всичко това оказва положително въздействие върху болните венци, от които страдат много хора. Може да се възползвате от свойствата на пчелния продукт в домашни условия, като си приготвите различни средства с прополис, които облекчават възпалените кървящи венци.

Вода за уста с екстракт от прополис срещу болни венци

За да си направите вода за уста в домашни условия, разтворете 30 капки спиртен екстракт от прополис в 1/2 чаена чаша вода и разбъркайте. 

Използвайте лечебното средство сутрин за изплакване на устата след измиване на зъбите. Повтаряйте процедурата всеки ден до облекчаване на кървящите венци.

Противовъзпалителното и антимикробно действие на пчелния продукт може да използвате при заболявания в устната кухина, като стоматит (афти, мехури, херпеси в устата).

Настойка от прополис и жълт кантарион за изплакване на устата

Кървенето на венците обикновено е признак за пародонтоза. 

Народната медицина предлага подобряване на състоянието и спиране на развитието на заболяването с домашно приготвена вода за уста от прополис в комбинация с жълт кантарион.

Необходими са ви 50 грама сухи листа от жълт кантарион и 25 грама твърд прополис на парчета не по-големи от 0,4 милиметра. 

Тези съставки се слагат в съд от тъмно стъкло и се заливат с не повече от 1/2 чаена чаша спирт. Сместа се оставя на тъмно място за две седмици, като периодично се разклаща. 

Готовата течност се прецежда и се използва за изплакване на устата, като 20-30 капки от нея се разреждат в половин чаена чаша вода.

Настойка от прополис и билки за облекчаване на кървящи венци

Следващата смес от прополис и билки е универсална и може да се използва при различни заболявания, свързани с устната кухина и зъбите (стоматит, гингивит, пародонтит, кариес, язви).

Смесете 30 грама евкалиптови листа, 25 грама лайка, 25 грама липов цвят и 20 грама ленени семена. Залейте 1 супена лъжица от комбинацията с 200 милилитра вряща вода и сложете съда на водна баня. 

Течността трябва да къкри в продължение на 15 минути. След това изчакайте половин час, прецедете я и добавете 40 капки 30% настойка от прополис. С тази течност изплаквайте устата по 3-4 пъти дневно.

Прополисова паста при възпалени венци

От прополис може да си приготвите и паста, която ще помогне при възпаления и кървене на венците. За целта ви трябват равни части натрошен прополис и обикновен медицински вазелин.

Сложете прополиса в емайлиран съд, който поставете върху котлона. Когато пчелният продукт омекне, започнете да добавяте постепенно вазелина, като разбърквате. 

Ще се получи хомогенна паста с кафеникав цвят и приятен аромат. Нанасяйте я директно върху венците (може да се прилага и върху афти) вечер след измиване на зъбите.

Прополисовият мехлем се съхранява в добре затворен съд в хладилник.

framar.bg

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Популярни публикации