Google Translate

Търсене в този блог

Губете костна маса обезпокоително бързо

Костите изпълняват много важни функции - поддържане на структурната цялост на тялото, защита на жизненоважни органи, задържане на мускулите и натрупване на калций. 

Ето защо не е изненадващо, че грижата за здравето на костите е много важна. Но как да разберем дали костите са здрави или не, ако са невидими за нас? 

Запознайте се с предупредителни знаци , които показват, че костите са по-чупливи , отколкото си мислите.

Сигурно сте чували за заболявания като остеопороза , която прави костите ви много слаби и чупливи. 

Вероятността за това заболяване зависи от това колко костна маса сте натрупали до тридесетгодишна възраст, както и колко бързо ще я загубите през следващите години.

Костните промени се извършват постоянно и редовно - когато старите кости се счупят, се образуват нови. 

През първите няколко десетилетия от живота тялото създава по-бързо нова кост, което увеличава костната маса. 

Над тридесетгодишна възраст, въпреки че процесът продължава, повечето хора започват да губят повече костна маса, отколкото натрупват.

В допълнение към най-очевидния симптом на слабите кости - те се чупят лесно - има и други признаци, които могат да показват ранна чупливост на костите. 

Разпознаването на тези симптоми възможно най-скоро ще защити здравето ви и ще подобри качеството ви на живот в бъдеще.

Слаби венци

Отпускането на венците може да е резултат от различни фактори, но загубата на костна маса е една от най-честите причини. 

Челюстната кост държи зъбите и, както всяка друга кост, има тенденция да отслабва в напреднала възраст.

Когато челюстта загуби костна маса, венците могат да започнат да се свиват. Това може да се развие до степен, в която да загубите зъбите си. 

Проучвания при жени са установили, че загубата на костна тъкан в челюстта е свързана с обща по-ниска плътност на костните минерали.

Намалена сила на ръката

Различни проучвания показват връзка между силата на ръката и здравината на костите в предмишниците, гръбначния стълб и бедрата. 

Всъщност, в скорошно проучване на жени в постменопауза, адхезионната сила е най-важният фактор, свързан с минералната плътност на костите на цялото тяло.

Слаби и чупливи нокти

Ако ноктите ви постоянно са счупени, тялото ви може да е с ниско съдържание на калций и колаген - хранителни вещества, които са жизненоважни за здравето на костите. 

Крехките и слаби нокти могат да бъдат един от първите сигнали, че цялото ви тяло се нуждае от повече от тези важни минерали.

Крампи, мускулни и костни болки

Има някои минерали и витамини, които са от съществено значение за здравето на костите. Това са витамин D, калций, магнезий и калий. Те са много важни за нашето тяло. 

Крампи, болки в мускулите и костите могат да бъдат симптоми на липса на тези хранителни вещества. 

Ако тялото ви има постоянен дефицит на тези витамини и минерали, може да получите прекомерна загуба на костна маса по-късно в живота.

Слабо физическо състояние

Ако общият ви физически капацитет се влоши, вероятно е костната ви маса да намалее с времето. 

Теглото на тялото може да помогне за забавяне на загубата на костна маса, а някои изследвания показват, че някои физически упражнения могат дори да укрепят костите, причинявайки натрупването на калций и костообразуващите клетки.

Учестен пулс

Въпреки че средните диапазони за сърцето са от 60 до 100 удара в минута, ако сърдечната честота в покой е над 80 удара в минута, това увеличава риска от костна чупливост. 

Това увеличава риска от фрактури на тазобедрената става, таза и гръбначния стълб. Това е така, защото сърдечната честота отразява физическата годност на човека: в покой сърдечната честота е по-висока при неподвижни хора.

Може би си мислите, че остеопорозата е проблем, който се появява в напреднала възраст и че не е нужно да се тревожите за това в продължение на много години. 

Но точно сега е моментът да се предотврати прогресирането ѝ. Ако забележите поне няколко от описаните тук симптоми, шансовете ви са по-лоши, отколкото сте предполагали.

Добрата новина е, че можете да си помогнете да запазите костите си здрави и здрави, като направите някои промени в диетата и начина си на живот като цяло. 

За да предотвратите или забавите загубата на костна маса, включете в менюто си повече храни, богати на калций. 

Приемайте витамини и минерали под формата на хранителни добавки. Практикувайте по-здравословен начин на живот, спортувайте, ограничавайте консумацията на алкохол и не пушете.

Моля, обърнете внимание, че информацията, предоставена тук, е само за ориентир. Винаги е най-добре да се консултирате с Вашия лекар.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:


zajenata.bg

Популярни публикации