Google Translate

Търсене в този блог

Как да диагностицираме фибромиалгия самостоятелно

Как да диагностицираме фибромиалгия самостоятелно

Изпитвали ли сте някога умора заедно с чувствителност към докосване и постоянна болка? Ако е така, тогава най-вероятно страдате от състояние, известно като фибромиалгия. 

Изучаването на симптомите на това състояние е първата стъпка, когато става въпрос за разбиране на признаците, че нещо може да не е наред в тялото ви.

Самодиагностиката е от решаващо значение, като се има предвид, че дори лекарите не са запознати с основната причина за това състояние. 

По този начин, тъй като няма медицински тестове за диагностициране на фибромиалгия, идентифицирането на нежни петна по цялото тяло е повече от необходимо.

1. Врат

Предната част на шията от двете страни на ларинкса е зона за проверка на това състояние. Болката в тази област е отправна точка за оценка на други болезнени точки и помага при самодиагностиката на такова медицинско заболяване.

2. Основа на черепа, задната част на шията

В точката, където шията среща задната част на черепа, има две нежни точки. Когато човек страда от състояние като фибромиалгия, тези точки се усещат като петно ​​​​на врата и причиняват болка или дискомфорт, когато спите в лоша позиция.

3. Раменете

Болката в рамото също показва фибромиалгия, когато нежните точки са разположени между ръба на рамото и основата на шията. 

Тези, които страдат от фибромиалгия, изпитват скованост и болка, които могат да се влошат през нощта.

4. Лактите

Нежността, започваща от мястото на огъването на лакътя и към външната страна на ръката, често се бърка със състояния като мускулно напрежение и тендинит. Но тъй като симптомите на фибромиалгията могат да се припокриват, важно е да не го приемате за даденост.

5. Колене и крака

Тъй като ставите не са засегнати, болката може да бъде сякаш излъчва от тях, въпреки че ставите нямат нищо общо с това. 

Може също да изпитате усещане за парестезия, изтръпване или подуване, което обикновено засяга краката ви.

6.

Болката в горната част на гърба е често срещан източник на изтощителна болка за много хора. Болката в горната част на гърба в областта, където мускулите на гърба се срещат под лопатките, показва фибромиалгия. 

Състоянието може да се влоши при усилие и да доведе до мигрена и изтръпване на ръцете или краката.

7.

Болката в кръста е един от най-честите признаци на фибромиалгия. Болката е различна от общата болка в долната част на гърба, тъй като нежните точки ще бъдат разположени в горната част на седалището в долната част на гърба.

8. Бедра

Нежността в точката около задната част на бедрото, където глутеусните мускули се огъват в бедрото, често показва фибромиалгия. Нежните точки на бедрата водят до намалена активност и упражнения, както и до неспособност да се справят с болката, която засяга ежедневния живот.

9. Гърди

Хората с фибромиалгия често изпитват болезнени области на гръдния кош под ключицата, близо до второто ребро. Болката в точките, разположени в меките тъкани, може да се влоши при активност и изменение на климата.

Популярни публикации