Google Translate

Търсене в този блог

Артроза - методи техники овладяване на болката

Разтягане на пръсти и ръце: Ефективни упражнения в борбата с артрозата

Нека да разгледаме някои от упражненията, които пациентът може да прави самостоятелно между сесиите по остеопатия.

Остеопатията е едно от най-ефективните методи за лечение на артроза. По правило ставните заболявания не се появяват сами. 

Това се предшества от много години, през които човек може да бъде травмиран, да бъде повлиян негативно от околната среда и да води грешен начин на живот.

Остеопатията използва холистичен подход, за да идентифицира причината за заболяването и да даде на пациента инструкции как да се справи с болестта.

В допълнение към обичайните остеопатични мануални техники върху кости, тъкани, вътрешни органи, различни методи за въздействие върху тъканите (масаж, хирудотерапия, физиотерапия), физиотерапевтичните упражнения могат да се използват в остеопатичното лечение.

Нека да разгледаме някои от упражненията, които пациентът може да прави самостоятелно между сесиите по остеопатия.

Юмрук

Упражненията за дланите и пръстите развиват сила, подвижност на ставите и облекчаване на болката. Изправете и изпънете пръстите си, усетете напрежението в мускулите и ставите. 

Не трябва да има болка. Започнете с просто разтягане: Съберете пръстите си в юмрук и поставете палеца си върху другите пръсти. 

Задръжте за 30-60 секунди. След това стискайте юмрук и изправете пръстите си, разперете ги широко. Повторете поне 4 пъти за всяка ръка.

Разтягане на пръстите на ръцете

Използвайте това упражнение, за да облекчите болката и да увеличите подвижността на ставите: Поставете ръката си с дланта надолу върху равна повърхност. 

Изправете внимателно пръстите си, като ги поставите на повърхността, без да насилвате или напрягате ставите си. 

Задръжте за 30-60 секунди, след което се отпуснете, връщайки се в изходна позиция. Повторете поне 4 пъти за всяка ръка.

Нокти

Упражнението развива подвижността на пръстите: Поставете ръката си пред себе си, дланта към вас. Свийте пръстите си така, че върховете на пръстите ви да са в основата на ставите. 

Ръката трябва да изглежда като лапа с нокти. Задръжте за 30-60 секунди. Повторете поне 4 пъти за всяка ръка.

Сцепление

Упражнение за развиване на сцепление, помага за справяне с дръжките на вратите и задържането на предмети. Вземете мека топка и я стиснете с цялата си сила. 

Задръжте за няколко секунди, след което отпуснете. Повторете 10-15 пъти за всяка ръка. Правете това упражнение 2-3 пъти седмично, между който трябва да има интервал (най-малко 48 часа). 

Не правете това упражнение, ако ставите на палеца ви са увредени.

Щипки

Упражнението развива мускулите на пръстите. Внедряването му помага за боравене с ключове, отваряне на опаковката, зареждане на автомобила. 

Стиснете меката топка, като я притиснете между палеца и един от другите си пръсти. Задръжте за 30-60 секунди. 

Повторете 10-15 пъти за всяка ръка. Правете това упражнение 2-3 пъти седмично, между който трябва да има интервал (най-малко 48 часа). Не изпълнявайте това упражнение, ако ставите на палеца ви са увредени.

Вдигане на пръст 

Упражнението развива подвижността на ставите, гъвкавостта на пръстите. Поставете ръката си с дланта надолу върху равна повърхност. 

Редувайте се да повдигате пръстите си и да ги поставяте обратно на повърхността. Можете да повдигнете всичките си пръсти наведнъж. Повторете 10-12 пъти за всяка ръка.

Издърпване на на палец

Упражнението развива мускулите на палците, помага за по-добро справяне с хващане и повдигане на неща, като кутии и бутилки . 

Поставете ръката си с дланта надолу върху равна повърхност. Издърпайте гумената лента заедно с палеца си. 

Преместете палеца си настрани срещу съпротивлението на гумената лента. Задръжте за 30-60 секунди, отпуснете се. Повторете 10-15 пъти за всяка ръка. 

Правете това упражнение 2-3 пъти седмично, между който трябва да има интервал (най-малко 48 часа).

Флексия на палеца

Упражнението развива подвижността на палците. Поставете ръката си пред себе си, с дланта нагоре. Преместете палеца си настрани. 

След това огънете палеца си към дланта, така че да докосне основата на малкия пръст. Задръжте за 30-60 секунди, отпуснете се. Повторете поне 4 пъти за всяка ръка.

Докосване с палец

Упражнението развива подвижността на палците, помага за по-доброто справяне с миенето на зъбите, храненето с вилица и лъжица, писането с молив и химикалка.

 Поставете ръката си пред себе си с изправена китка. Поставете палеца си на всеки пръст на свой ред, образувайки форма "О". Задръжте за 30-60 секунди, отпуснете се. Повторете поне 4 пъти за всяка ръка.

Разтягане на палеца


Две разтягания на палеца: Поставете ръката си пред себе си, с дланта към вас. Свийте палеца си към показалеца. Задръжте за 30-60 секунди, отпуснете се. 

Повторете поне 4 пъти за всяка ръка. Поставете ръката си пред себе си, с дланта към вас. Изпънете палеца си върху дланта, използвайте най-ниската става. 

Задръжте за 30-60 секунди, отпуснете се. Повторете поне 4 пъти за всяка ръка.

Съвети за раздвижване


Ако ръцете ви болят и ви е трудно да се движите, опитайте се да ги затоплите, преди да започнете да тренирате. Това улеснява движението и разтягането. Използвайте нагревателна подложка или гореща вода (10 минути).

За да затоплите дълбоките структури, нанесете масло върху ръцете си и носете гумени ръкавици, след което поставете ръцете си под гореща вода за няколко минути.

Направете скулптурата от пластилин. Скулптурата е прекрасен начин за развитие на подвижността на ставите и укрепване на мускулите на ръцете. 

Това дори не е упражнение, а творчество: омесете пластилин или глина, разточете топката, разточете топката на дълги ивици, работете с пръсти и длан.

ДИЕТА

В диетата на пациент с артрит или артроза трябва да има много пресни билки, зеленчуци, плодове. Необходимо е напълно да се изключат полуфабрикати, пушени меса, бързо хранене, тлъсто месо, всеки алкохол от ежедневното меню. 

Вместо това е полезно да ядете заешко месо, говеждо, мазни морски риби, бистри супи, зърнени храни, млечни продукти.

НАРОДНИ СРЕДСТВА ЗА ЗАЩИТА

След основното лечение, премахване на болката и възпалението, лекарите могат да разрешат използването на традиционната медицина. 

По време на рехабилитационния период е разрешено използването на някои отвари, вани за ръце, домашни мехлеми.

Лекарят позволява използването на народни средства за лечение на болки в ставите на пръстите

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ИНФУЗИИ И ОТВАРИ ОТ БИЛКИ

Курсът на патологии, които провокират болезненост на пръстите, често се влошава от влошаване на психоемоционалното състояние на човек. 

Използването на билкови чайове ще помогне за подобряването му. Жълт кантарион, валериана, майчинка, мащерка, маточина, риган имат тонизиращо, успокояващо, нормализиращо съня действие. 

За да се приготви напитка, една чаена лъжичка сухи растителни материали (без пързалка) се запарва с чаша вряща вода. 

Оставете да се влива за няколко часа, след това филтрирайте и вземете 100 ml преди лягане.

ПЕЧЕН ЛУК И ВОСЪЧЕН МЕХЛЕМ

Два обелени средно големи лука се пекат до омекване, смилат се в хаванче до гладка смес, като на порции се добавят 20 г восък, разтопен на водна баня. 

Получената маса се нанася върху ставите, фиксирана с марля превръзка. Продължителността на процедурата за лечение е 1-2 часа.

МЕД И ГОРЧИЦА МЕХЛЕМ С БИЛКИ

Изсипете супена лъжица сушени цветя от невен и лайка в контейнер, залейте 0, 5 чаши вряща вода, оставете за 5 часа. 

Смесете една чаена лъжичка суха горчица и мазна заквасена сметана в хаванче, добавете 2 супени лъжици мед. 

Получената инфузия се инжектира на капки, докато се образува хомогенна маса. Преди да използвате мехлема, кожата се смазва с растително масло.

БИЛКОВИ ВАНИ

Поставете в термос 5 плода от шипки, хвойна, берберис, изсипете супена лъжица елекампан, жълт кантарион, брезови пъпки. 

Изсипете литър вряща вода, оставете за 2 часа. Охладете леко, филтрирайте, изсипете в чаша, добавете още топла вода, ако е необходимо. Потопете четките в получената инфузия за 30 минути.

МАСЛЕНИ БАНИ

Напълнете малък съд с топла вода (1, 5-2 литра), добавете 1-2 капки етерични масла от розмарин, евкалипт, бор. Налейте супена лъжица козметично бадемово масло, разклатете. 

Поставят ръцете си във водата за 30-40 минути. След процедурата всеки подхранващ или овлажняващ крем се втрива в кожата.

ТАВИ ЗА СЛАМА

Изсипете 0, 5 литра нарязана овесена слама в малка тенджера, залейте 2 литра гореща вода. Оставете да заври, оставете да къкри на тих огън 30-40 минути. 

Охладете до стайна температура, филтрирайте. Изсипете топлия бульон в чаша, задръжте четките в него за около половин час.

ПРЕВАНТИВНИ ДЕЙСТВИЯ

За да избегнете болка в ставите на пръстите, трябва да се подлагате на пълен физически преглед на всеки 6-12 месеца. 

Патологията, открита в началния етап на развитие, обикновено реагира добре на консервативното лечение. 

Също така трябва да избягвате травматични ситуации, да не пушите, да ограничавате консумацията на алкохол, да изключвате от диетата храни с високо съдържание на мазнини и прости въглехидрати.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Популярни публикации