Google Translate

Търсене в този блог

Зелевия сок направо от бидона

Есента дойде, време е да сложим по традиция киселото зеле. То е неизменна част от нашата кухня, и кулинарната ни история, а ние българите обичаме да го хапваме приготвено по различни методи. Освен киселото зеле в нашите кулинарни рецепти доста често добавяме и зелевия сок, получен от ферментацията му.



За една част от българите е лек при махмурлук, но се оказва че, сока от зеле има редица ползи за нашето здраве, особено когато се приема в умерени дози. Може да видите кои са те.

Храносмилането ви започва да работи като по часовник

Зелевият сок, поради процеса на ферментация, е богат на млечна натурална киселина, която потиска нежеланият растеж на чревни бактерии и насърчава добрите. Това прави чорбата от кисело зеле перфектният избор за лечение на ленивите черва и лошото храносмилане.

Консумацията на сока от зеле е не само благоприятна за процеса на храносмилане, но и действа като слабително средство, което е в голяма помощ при запек. Когато регулираме нашата  храносмилателната и отделителната система, тя започва да работи като часовник и от там може да предотвратим много сериозни състояния, като стомашни язви, гастрити дори рак на дебелото черво.

Имунната ви система става непробиваема

При поддръжката на добър имунитет обикновено пием витамини, хапваме си повече плодове, зеленчуци пием пресен сок от портокал или лимон, защото знаем, че се нуждаем от витамин С. Зелевият сок също съдържа витамин С. Той е един от най-важните елементи на имунната система, който стимулира производството на бели кръвни телца и увеличава клетъчната регенерация, може да бъде изключително лесно набавен като пием от зелевата чорба. 

Ограничава силно риска от заболяване на рак

При наличие на антиоксидантните съединения в киселото зеле и сока от зеле, всичко това спомага за елиминирането на свободните радикали, за които се смята, че са едни от главните виновници за образуването на ракови клетки в човешкото тяло.

За здрави стави

Голямата гама от съединения и минерали, открити в зелевият сок, го правят идеален за изграждане на здрави стави и предотвратяване на остеопорозата. Изключителното високо ниво на витамин К е важно за цялостното поддържане на здравината на костите, тъй като витамин К произвежда протеини, които регулират минерализацията на костите.

Моля за вашето внимание! 

Всички тези невероятни ползи за здравето са много добре но, зелевият сок е с високо съдържание на натрий, което може да ви изложи на сериозен риск, хората които имат сърдечни и бъбречни заболявания.
По тази причина, разреждайте сока с вода, а преди да го консумирате е добре да се консултирате с вашия личен лекар дали е безопасно за здравето ви, колко често и в какви количества евентуално може да го приемате.

Бъдете Здрави!

Популярни публикации