Google Translate

Търсене в този блог

Хранене и дълголетие - да остареем здрави жизнени с пълни сили и енергия

Хранене и дълголетие.

Абдоминалното затлъстяване е опасно за здравето защото висцеларните мазнини, които се натрупват в областта на корема, почти сигурно ще доведат до така наречения метаболитен синдром, диабет тип II, хипертония, коронарна болест на сърцето, остеопороза и проблеми със зрението. За съжаление при наличието на този синдром има и повишен риск и от развитието на някои видове рак.

Възраст 35-60 години
След 38-40 години, в организма мазнините започват да се разпределят по различен начин (това зависи точно от хормоните) – обемът на бедрата може да намалее, а на талията – да се увеличи. Това е поради това, че серотонина, 82% от който се отделят в червата дава усещане за щастие и е прична за преяждането. 

За разграждането на мазнините помага , освен физическата активност, използването на храни с така наречения липолитичен ефект: краставици, зеле, ананаси и лимони, храни богати на ензими като стерилизирани краставички, инфузия от домашен ябълков оцет и просто кордипайн. Кордипайн е оцет от ананас, богат на бромелайн от ананаса и към него е добавен кордицепс, великият жезнени и имунен бустер. 

Също така са полезни са и продуктите, които увеличават отделянето на енергия (термогенеза), които включват зелен чай, негазирана минерална вода и спирулина. Спика е съставен чай по древна рецепта и е добавена ганодерма, панацеята от вековете. Така имате две в едно: билки и ганодерма и не посягате към таблетките. 

Много е полезно през тези години да се откажете от всякакви напитки със захар, а ако имате нужда от подслаждане, по-добре е да използвате фруктова и тръстикова захар или чист мед. Всички химически подсладители имат доказано канцерогенно действие, публикациите са от 2007 година за това. Игнорирайте употребата им смело. 

Старайте се в менюто ви да има задължително не тлъсто месо и риба, те създават усещане за ситост и помагат да се избегне преяждането.
Но не трябва и напълно да игнорирате мазните видове риба, защото те съдържат най-важните омега-3 киселини (след 35 години те са изключително важни за защита на кръвоносните съдове от атеросклероза и образуването на тромби). 

На първо място, това са рибите, които плуват свободно, а не от развъдници. Колкото по-хищни са тези риби, токова по-полезни са за здравето. Дънните риби са с тежки метали и царствения калкан и попчетата трябва да се упортебяват не повече от два пъти месечно. Мидите са филтър на морската вода и тези от фермите са отглеждани на платформи, далеч от дъното и също са полезни. Освен това Омега-3, Омега-6 и Омега-9  има в спирулината. Омега-3 има в лененото семе, горчицата и сусамово масло. 

При проблеми с газове, лениви или пък свръх активни черва можете да опитате с фибри от индийския бял живовляк (Plantago Psyllium) . Те имат хилядoлетна слава на незаменими пречистващи агенти на стомашно-чревния тракт. Затова са основа на прочутото Мико Веджи dxn. Модерната медицинска дисциплина диететика доказа ползите на водноразтворимите фибри, за правилното усвояване на храната, стомашно чревна детоксикация, подобряване на перисталтиката и др.  

След 60 години
За съжаление на тази възраст като правило болестите вече съществуват. Важно е да се предпазим от тях, да знаем как да ги спираме да напредват, да не допуснем развитието на усложнения и да се отключват нови болести. Ганотерапията предпазва от множество заболявания и лекува считаните за нелечими дегенеративни процеси и заболявания като диабет II, Алцхаймер, епилепсия, псориазис, пластичен артрит, Паркинсон, Бехчет, Сика синдром, аутизъм, хиперактивност, тумори, рак на гърдата, левкемия, рак на стомаха, карцином след пневмония, рак на лимфните възли, рак на кожата, рак на мозъка, мозъчни ангиоми, инсулт, инфаркт, лаймска болест, пиодермия, васкулитис, алкохолизъм и наркомания, множествена склероза, витилиго, лупус, болест на Хочкин и други. 

Ограничаването на храната, за да се избегне напълняването, вече не е толкова важно. На тази възраст е необходимо теглото да не спада рязко. Често това се дължи на намаляване на мускулната маса. Протеиновите храни не са толкова важни, колкото се твърди. 

Когато човек се движи се осъществява оксигениране и се задвижва правилно лимфата и Ци енергията се задвижва ако човекът има умения.

Заседналият начин на живот има неблагоприятно влияние върху минерализирането на костите. Стресът от физическите дейности, свързани с преодоляване на съпротивление, като например бързото ходене стимулира производството на калцитонин, което води до засилено отлагане на калций в костите и увеличава костната плътност. 

Полезно е ходенето бос по земята. 
Слънчевите бани трябва да са поне по 15 минути всеки ден. 
Витамин Д се образува в кожата от взаимодействието между слъчевите лъчи и кожата. 

Ако се прекарва достатъчно време на слънце рискът от недостиг на витамин Д се намалява и може да е достатъчен за организма.
След 50-55 години е важен приема на фитоестрогените – това са естествени вещества, подобни на хормоните, съдържащи се в някои от растителните храни. Много от тях се съдържат в бобовите растения, триците, пълнозърнестите продукти, лененото семе, в много от зеленчуците и дори в плодовете.

Когато се приема прекомерно количество калций той причнява първо изменения в костите и ставите, след това се отразява на зрението и причнява катаракта, отслоява се в червата и се образуват каменни шлаки. 

Какво е необходимо? 
Клиничните изследвания на „Harvard – Nurses Health Study” показват, че млечните продукти имат съвсем малка или никаква полза за костите. 
Изследвани са над 72 хиляди жени за период от 18 години и резултатите от изследването  доказват, че консумацията на мляко не предпазва жените от остеопороза. 
Точно обратното. Ниската на протеини и “добри” мазнини като зехтин, шарлан, кокосово масло*, диета улеснява значително усвояването на калция. 

Увеличаването на двойно повече протеини в храната, увеличава с 50% загубата на калций в урината.
Докато тялото разгражда протеина, това причинява киселинност в кръвта. 
За да го неутрализира, тялото извлича калций от костите. 
Следователно, колкото по-големи количества животински протеин се консумира, толкова повече калций се извлича от костите. 

Също така, след като млякото бъде подложено на термична обработка, минералите в него се йонизират и въздействието от алкално се превръща в киселинно. 
Това води до образуването на камъни, мускулна слабост, възпаление на стомашно-чревния тракт и други състояния. 
Колкото повече токсини се натрупват, поради консумирането на голямо количество киселинообразуващи храни, като млечени и месни продукти, толкова повече отслабва ендокринната система в организма. 

Ако се пречистят и регенерират жлезите, усвояването на калций ще се подобри значително.
За да бъде усвоен правилно калция, той се нуждае от магнезий. 
В плодовете и зеленчуците, калцият и магнезият са в правилното съотношение и така калцият се усвоява пълноценно. 

Водораслите и тъмно зелените листни зеленчуци са изключително богати на калций, магнезии и флавоноиди. 
В кравето мляко например, калцият е много повече от магнезия. 
В резултат на това съотношение, по-малко от 10% от този калций се усвоява от организма. 
Калциевите добавки, които хората взимат, също не са адекватно решение за усвояването му. 
Природата е дала естествен органичен калций в растенията, в синергична формула, която тялото да може да усвои пълноценно. 

Почти всички пресни и сурови плодове и зеленчуци съдържат калций, който ще осигури нужния прием за организма. 
Колкото повече се алкализира тялото, достигайки нужния алкално-киселинен баланс (80/20), толкова по-качествен и усвоим калций ще достига до костите.
Храните, които трябва да се избягват са зърнени и бобови храни, ядки и семена. 

Намиращата се тях фитична киселина в известна степен пречи на усвояването на калция. Фитичната киселина се свързва с различни минерали, (сред които и калция) и се образуват соли, наречени фитати, които забавят абсорбцията на калций.
Захарта е свързана с разстройването на баланса между калция и фосфора. Тя също така натоварва надбъбречните жлези и нарушава хормоналния баланс, който засяга калциевия метаболизъм. 

Богатата на захар диета води до повишени нива на калция в кръвта за сметка на тези в костите и зъбите.
Тютюнопушенето често се нарежда сред вероятните причини за недостатъчната минерализация на костите, въпреки че въпросът е спорен, емпиричните данни го доказват.
За усвояването на калций, много важна роля играят витамини D и К. 

И как да набавим витамин D освен с 10-15 минути излагане на тялото на слънце всеки ден? Гъбите имат витамин D. Яйцата. Витамин D3 се намира също в слънчогледа и мандарините. 
Витамин К се набавя от хранене със зелени зеленчуци.
Препоръки на ганотерапията за хранене за здрави кости, предназначени за всички групи хора, от 0 до 101 години:

Пречистване на организма за период от 3 до 20 дни всеки сезон и последващо правилно захранване и хранене. 
Трябва да приемат пресните сезонни и добре узрели плодове и зеленчуци. 

Няма никаква вреда, ако за такъв период от време, човек консумира само плодове, зеленчуци и соковете от тях.
Нека основните групи храни в ежедневното меню са: 65-70% плодове и зеленчуци, кълнове, семена и ядки, 30% готвени храни. 

Препоръчваме максимално 2-3 пъти седмично да се консумират животински продукти в правилна комбинация – само 1 вид животински продукт до 70 грама на порция ( без телешко, колбаси и вътрешности) със зелена салата и зелени растителни храни.

Добри източници на фитопротеини са пчелен прашец, пчелния хляб Перга, спирулина.
 
Целта е да се даде възможност на организма да се алкализират и да се регенерират и заздравят костите, мускулите и системите.

Консумиране на следните храни, съдържащи най-много лесно усвоим калций: 
цвекло, 
зеле, 
ряпа, 
алабаш,
рукола, 
бамя, 
броколи, 
магданоз, 
копър, 
маруля, 
чесън, 
лук, 
зелен боб, 
грах, 
цитрусови плодове, 
боровинки, 
касис, 
мандарини, 
киви, 
бадеми, 
орехи, 
сусам, 
киноа

Практикуване на любим спорт: танци, йога, китайска гимнастика, каланетика, каране на колело; движение и прекарване на повече време сред природата. 

Яжте храни, подходящи за човешката физиология и съдържащи много енергия! Това може да изглежда прекалено опростено, но именно това в това е тайната за регенерирането и възвръщането на жизнеността на човешкото тяло.
Желая Ви здраве. Бъдете позитивни!

Популярни публикации