Тялото ви винаги ли се чувства стегнато или боли? Вратът, раменете, гърбът и дори главата ви крещят за облекчение? Ако сте търсили начини за облекчаване на болката, миофасциалното освобождаване може да е отговорът. 

Мио какво?!?

Ако никога не сте чували за това, нека започнем с основите. Ще позволим на мануалния лекар, да обясни.

„„ Мио “е съкратената дума за мускулна тъкан. „Фасцията“ е триизмерна мрежа от съединителна тъкан, която преминава от много повърхностните слоеве на мускулната тъкан до много дълбоките слоеве и чак до костта “

Той го описва като част от скелето на тялото. „Това дава на телата ни лостове и опорни точки, за да можем да се движим. Ако част от тази система е компрометирана, получаваме по -малък обхват на движение и по -малко обмен на храна за ставите. Ние също така увеличаваме чувствителността си към болка и повишаваме чувствителността си към ранно начало на дегенерация. " Така че, тази стегната шия или тези чести мускулни спазми могат да доведат до значителни и опасни състояния като стеноза по пътя. 

Какво е миофасциално освобождаване? 

Миофасциалното освобождаване е практичен подход за справяне с болката и дискомфорта. Сега не очаквайте нежен масаж с ароматерапия и музика на флейта. Вместо това, миофасциалното освобождаване може да бъде интензивно преживяване. По време на сесия физиотерапевт, мануален терапевт или дори масажист ще масажира, омесва и леко разтяга мускулите и фасцията, за да изработи възли. Тази техника на каросерията включва и прилагане на натиск върху стегнати или възпалени зони, за да ги накарате да се отпуснат. Натискът се прилага с ръцете, лактите на терапевта или масажен инструмент като валяк от пяна или топка. Може да се почувствате болезнени след това, но когато болезнеността отшуми, ще се почувствате много по -отпуснати, отколкото преди. 

Части от тялото, които биха могли да използват миофасциално освобождаване

Тази техника за управление на болката е наистина добра за части от тялото, които се използват много или в фиксирани позиции за дълго време. Тези области включват:

  • Врат.
  • Рамене. 
  • Обятия.
  • Глава.
  • Челюст.
  • Долната част на гърба.
  • Бедра.
  • Четворки.
  • Телета.
  • Крака.

Ползите от миофасциалното освобождаване

Когато се прави редовно, можете:

  • Подобрете обхвата на движение.
  • Намалете болезнеността и подпомогнете процеса на възстановяване на тъканите.
  • Помогнете на тялото да се отпусне като цяло.
  • Подобрете кръвообращението.
  • Освободете напрежението, възлите и дори стреса.

Как да започнете у дома

Ако работите от вкъщи, вероятно изпитвате напрежение - и ви липсва офис стола. Добрата новина е, че миофасциалното освобождаване може да помогне, ако болките в гърлото или стягането и главоболието се възползват от вас. С няколко прости техники можете да облекчите напрежението веднага у дома. 

Ако не се чувствате комфортно по пътя за самообслужване, винаги можете предварително да се консултирате с професионалист, за да научите как действа миофасциалното освобождаване. Можете да започнете с няколко сесии и след това да работите с вашия физиотерапевт, мануален терапевт или масажист, за да разработите домашен режим. 

За тези, които искат да поемат пътя за самообслужване, можете да намерите онлайн уроци за основни техники за освобождаване на миофасциал, които можете да правите у дома. Например, тук е полезен видеоклип от хиропрактика Андрю Банг, окръг Колумбия , който ви дава по -добра представа какво можете да направите, за да облекчите напрежението във врата.

И ако сте носили тежестта на света на раменете си и имате нужда от облекчение, ето д -р Адамс, демонстриращ някои миофасциални техники за освобождаване при болки в рамото. 

Последователността е от ключово значение

Myofascial release не е нещо, което можете да правите небрежно. Д -р Адамс подчертава, че ако искате резултатите да продължат, трябва да го правите всеки ден. 

„Правя нещо всеки ден, независимо дали имам болка или не. Сканирам всяка една става на тялото си само за пет минути. И ако открия, че имам няколко области, които са проблемни, върху това се фокусирам за този конкретен ден. "

Може да започнете у дома и да мислите, че всъщност не правите разлика, но д -р Адамс подчертава, че е важно да поддържате рутината си. 

„Най -голямата ми препоръка е да бъдете последователни, дори ако това е само няколко минути на ден. Това ще направи драстична промяна в дългосрочен план. "

И за пореден път ще бъде интензивно

За да облекчите стягането или болката, ще трябва да намерите източника. Д -р Адамс препоръчва да се намерят петна, които са много нежни и да останат там толкова дълго, колкото е необходимо, за да се освободят или разхлабят. Това време може да бъде от две до пет минути. 

„Хората просто ще скочат върху валяк от пяна, ще се търкалят за няколко секунди и ще си помислят, че са получили всичко. Но наистина отнема време и намерение. Така че, когато намерите място, което има някакво напрежение или стегнатост, или се чувствате като „О, боже, това е мястото“, останете там. Може би сте открили епицентъра. И може да откриете, че другите места около него действително ще се освободят или ще се облекчат, след като сте се справили с основния проблем. "

Разберете кога трябва да се оттеглите

Myofascial release не е състезателен спорт. Нямате какво да доказвате на никого и не става въпрос за това колко болка можете да понесете, преди да припаднете. Вместо да правите ол-ин с най-силния инструмент, който можете да намерите, започнете с нещо като топка за тенис и го използвайте, за да разгънете леко мускулите си или да приложите натиск върху тесни места. Ако не чувствате, че налягането е достатъчно, опитайте да използвате топка лакрос. Можете да експериментирате и да коригирате съответно. Каквото и да правите, не изгаряйте парите си за скъпи джаджи за масаж. Д -р Адамс казва, че можете да получите голямо облекчение от артикули, които са по -малко от 20 долара.

Ако почувствате остра, стреляща болка, която не намалява, докато правите миофасциално освобождаване у дома, спрете. В този момент се свържете с професионалист. 

Също така ще искате да избегнете това, ако сте на разредители на кръвта или имате следното:

  • Подлежащ тумор.
  • Метаболитно състояние.
  • Отворена рана.
  • Слаби/счупени кости или фрактури.
  • Проблеми с дълбоките вени. 

Д -р Адамс подчертава, че ако усетите, че нещо не е наред или болката ви не се подобрява, говорете с доставчик на здравни услуги.

„Трябва да се доверите на интуицията си. Например, ако това е хронично нараняване на рамото и сте опитали няколко неща и нищо не се е подобрило, трябва да потърсите професионалист.