Google Translate

Търсене в този блог

20 зеленчука, които можете да отгледате отново от остатъци

Повторното отглеждане на зеленчуци от отпадъци не е просто забавна и възнаграждаваща градинарска дейност – това е и устойчив начин да намалите отпадъците и да поддържате непрекъснато снабдяване с пресни продукти в дома си.

Но наистина ли работи? Отговорът е да! С правилните методи и грижи можете да отгледате отново много обичайни зеленчуци от остатъците, които обикновено бихте изхвърлили.

В тази статия ще проучим истината за повторното отглеждане на зеленчуци от отпадъци, как да го направите успешно и 20 зеленчука, които лесно можете да отгледате отново у дома.

Oтглеждане на зеленчуци от отпадъци

Повторното отглеждане на зеленчуци от отпадъци не е магически трик, но е надежден метод за отглеждане на пресни продукти, като се използват части от зеленчуците, които иначе биха отишли ​​на вятъра.

Ключът към успеха се крие в разбирането кои зеленчуци могат да бъдат отгледани отново, как правилно да бъдат отгледани отново и да се поддържат правилните условия за растеж.

Ползи от повторното отглеждане на зеленчуци от остатъци:

Рентабилно: Отглеждането на зеленчуци от отпадъци спестява пари, като осигурява безплатен източник на пресни продукти.

Намалява отпадъците: Вместо да изхвърляте отпадъците си в компоста или боклука, можете да ги превърнете в нови растения, намалявайки хранителните отпадъци.

Екологично: Отглеждането на собствени зеленчуци у дома помага за намаляване на въглеродния ви отпечатък и зависимостта от продуктите, закупени от магазина.

Удовлетворяващо и забавно: Гледането на нови растения, покълнали от кухненски отпадъци, е забавна и образователна дейност за цялото семейство.

Въпреки че повторното отглеждане на зеленчуци от остатъци няма да замести напълно вашите пътувания до хранителни магазини, това е фантастичен начин да допълните запасите си от пресни продукти и да се включите в устойчиво градинарство.

20 зеленчука, които можете да отгледате отново от остатъци

Ето списък с 20 зеленчука, които можете да отгледате отново у дома с помощта на кухненски отпадъци, заедно със съвети как да отгледате отново всеки от тях:

1. Зелен лук (Scallions)

Зеленият лук е един от най-лесните зеленчуци за повторно отглеждане. След като използвате зелените върхове, запазете бялата луковица с корените.

Как да порасне отново:

Поставете краищата на корените в чаша с вода, като корените са потопени.

Дръжте го на слънчево място и сменяйте водата на всеки няколко дни.

След около седмица зелените върхове ще пораснат отново.

2. Маруля

Марулята може да израсне бързо отново от сърцевината си, което ви позволява да събирате пресни листа многократно.

Как да порасне отново:

Поставете долната част на глава маруля в плитък съд с вода, с разреза нагоре.

Поставете я на слънчево място и сменяйте водата на всеки няколко дни.

След седмица от центъра ще поникнат нови листа.

3. Целина

Целината е друг зеленчук, който израства добре от основата си, произвеждайки свежи стъбла.

Как да порасне отново:

Поставете основата на китка целина в съд с вода с отрязаната страна нагоре.

След няколко дни от центъра ще започнат да растат нови издънки.

Прехвърлете в почвата след една седмица за продължаване на растежа.

4. Моркови (върхове)

Въпреки че не можете да отгледате моркови от остатъците, можете да отгледате отново листата, които са страхотни в салати и супи.

Как да порасне отново:

Отрежете върховете на моркова и ги поставете в плитък съд с вода.

След няколко дни ще започнат да растат листа, които могат да бъдат събрани.

5. Чесън

Чесънът е лесен за повторно отглеждане и може да даде както зелени издънки чесън, така и нови луковици.

Как да порасне отново:

Засадете отделни скилидки чесън в почвата, със заострен край нагоре и покрийте леко с пръст.

Поливайте редовно и след няколко седмици ще се появят зелени издънки. Те могат да се използват, докато луковицата продължава да расте.

6. Джинджифил

С малко парче джинджифил можете да отгледате цяло ново растение, осигурявайки ви свеж запас за години.

Как да порасне отново:

Засадете парче корен от джинджифил с растежни пъпки (очи) нагоре във влажна почва.

Поставете на топло място с непряка светлина и поливайте пестеливо. Ще се появят нови издънки и коренът на джинджифил ще расте.

7. Картофи

Картофите, които са покълнали, могат да се използват за отглеждане на нови растения и производство на свежа партида картофи.

Как да порасне отново:

Нарежете покълналия картоф на парчета, като се уверите, че всяко парче има поне един кълн

Оставете ги да изсъхнат за един ден, след което ги засадете в почвата с кълновете нагоре. Поливайте редовно и картофите ще растат под земята.

8. Сладки картофи

Сладките картофи също могат да бъдат отгледани отново от покълнали краища, произвеждайки нови, които могат да бъдат засадени отново.

Как да порасне отново:

Поставете сладък картоф във вода с разреза надолу и горната част над водата.

След като филизите (издънките) пораснат, отстранете ги и ги засадете в почвата.

9. Босилек

Можете да размножите босилек от резници, за да отгледате безкраен запас от пресни билки.

Как да порасне отново:

Поставете стръковете босилек с няколко листа в чаша вода и поставете на слънчево място.

След като се образуват корени, прехвърлете резниците в почвата.

10. Кориандър

Подобно на босилека, кориандърът може да бъде отгледан отново от стъблени резници, за да осигури непрекъснати свежи листа.

Как да порасне отново:

Поставете стръковете кориандър в чаша вода.

След като се развият корени, прехвърлете стъблата в почвата, за да продължат да растат.

11. Праз

Празът, подобно на зеления лук, може да порасне отново от краищата на корените, произвеждайки нови зелени стъбла.

Как да порасне отново:

Поставете бялата основа от праз в чаша вода с потопени корени.

Поставете чашата на слънчево място и ще започнат да растат нови зелени издънки.

12. Римска маруля

Римската маруля, подобно на други листни зеленчуци, може да израсне бързо отново от сърцевината.

Как да порасне отново:

Поставете основата на глава от римска маруля във вода и след седмица ще поникнат нови листа.

След като корените се установят, прехвърлете в почвата за продължаване на растежа.

13. Лук

Лукът може да бъде отгледан отново от основата на луковицата, като с течение на времето се произвежда пресен лук.

Как да порасне отново:

Поставете дъното на лука в почвата с корените надолу.

Поливайте редовно и лукът ще порасне отново.

14. Копър

Копърът може да израсне отново от основата си, произвеждайки свежи зелени издънки, които могат да се използват в салати и ястия.

Как да порасне отново:

Поставете основата на луковицата на копъра във вода и от центъра ще се появи нов растеж.

Прехвърлете в почвата след около седмица.

15. Бок Чой

Bok choy израства бързо отново от основата си, произвеждайки свежи листа и стъбла.

Как да порасне отново:

Поставете основата на бок чой във вода и я поставете на слънчево място.

След няколко дни ще се появят нови издънки и можете да ги прехвърлите в почвата за продължаване на растежа.

16. Ряпа

Въпреки че не можете да отгледате отново корени от ряпа, можете да отгледате отново зелените им от върховете.

Как да порасне отново:

Поставете върховете на ряпата във вода и отгоре ще поникнат нови зеленчуци. Тези зеленчуци са годни за консумация.

17. Цвекло (листно)

Цвеклото може да отгледа отново зеленина от листата, осигурявайки свежи, питателни листа.

Как да порасне отново:

Поставете върховете от цвекло в плитък съд с вода.

В рамките на няколко дни ще пораснат нови листа, които могат да се берат за салати и соте.

18. Кейл

Можете да го отгледате от стъблата, като поставите основата във вода.

Как да порасне отново:

Поставете стъблата на кейл в съд с вода, докато се появят нови издънки.

След като се образуват корени, прехвърлете стъблата в почвата за пълен растеж.

19. Зеле

Зелето може да отгледа нови листа от основата си, осигурявайки ви непрекъснато снабдяване със свежи зеленчуци.

Как да порасне отново:

Поставете корена на зелето във вода и новите листа ще поникнат от центъра.

Прехвърлете в почвата, след като се появи нов растеж.

20. Шалот 

Лукът, подобно на зеления лук, може да порасне бързо от корените си.

Как да порасне отново:

Поставете белия край на корена в чаша вода и след дни ще се появят нови зелени издънки.

Съхранявайте на слънчево място и прибирайте реколтата, ако е необходимо.

Повторното отглеждане на зеленчуци от отпадъци е лесен и екологичен начин да се насладите на пресни продукти, като същевременно намалявате хранителните отпадъци.

Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации