Google Translate

Търсене в този блог

Рецепта за пирожки, които са меки и вкусни дори студени

Рецепта за пирожки, които са меки и вкусни дори студени

Домашните пирожки са класическо ястие, което ни връща към уюта на семейната трапеза. 

Златисти, пухкави и ароматни, те могат да бъдат приготвени с разнообразни плънки – от месо до картофи или лук с яйца. 

Тази рецепта обаче ще ви покаже как да направите едни от най-популярните и обичани варианти – пържени пирожки с плънка от зеле.

Тази плънка е не само универсална, но и изключително вкусна. Може да я използвате за печива, пържени пирожки или дори за зелев пай. Нека започнем!

Необходими съставки

За тестото:

Брашно: 600 г

Сол: 0,5 ч.л.

Захар: 1 с.л.

Мая: 1 с.л. (около 10 г суха или 30 г прясна)

Прясно мляко: 350 мл

Сметана: 3 с.л. (50 мл)

Яйце: 1 бр.

За плънката:

Малка зелка: 900 г

Морков: 1 бр. (160 г)

Лук: 1 бр. (180 г)

Зелени подправки: 30 г (магданоз, копър)

Сол: 1,5 ч.л.

Смес от пет вида пипер: 1 ч.л.

Растително масло: 60 мл

Начин на приготвяне

1. Приготвяне на тестото

Загрейте прясното мляко до хладка температура (не повече от 37°C). Разтворете маята в него заедно със захарта и оставете за 10-15 минути, докато маята се активира и образува пяна.

Пресейте брашното в голяма купа и добавете солта. Направете кладенче в центъра.

Добавете маята с млякото, сметаната и яйцето. Замесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да не лепне по ръцете.

Намажете тестото с растително масло, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса за 1-1.5 часа на топло място, докато удвои обема си.

2. Приготвяне на плънката

Нарежете зелето на тънки ивици, моркова – на рендето, а лука – на ситно.

Загрейте растителното масло в дълбок тиган и задушете лука, докато стане прозрачен. Добавете моркова и гответе още 3-4 минути.

Прибавете зелето, и подправките. Гответе на умерен огън, докато зелето омекне и течността се изпари.

Добавете ситно нарязаните магданоз и копър. Разбъркайте добре и оставете плънката да се охлади напълно.

3. Оформяне на пирожките

Разделете тестото на топки с тегло около 50-60 г.

Завийте ги с хартия за 10, 15 мин.

Разточете всяка топка на кръг с дебелина около 0.5 см.

Поставете 1-2 супени лъжици от плънката в центъра. 

Прегънете тестото на две и притиснете добре краищата, за да се запечата плънката вътре.

4. Пържене

Загрейте растително масло в дълбок тиган – нивото на мазнината трябва да е достатъчно, за да покрива пирожките до половината.

Пържете пирожките на среден огън до златисто от двете страни (около 2-3 минути на страна).

Извадете готовите пирожки и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Вашите пирожки са готови! Тези пухкави, ароматни и златисти пирожки с плънка от зеле са идеални за закуска, обяд или лека вечеря. 

Те остават меки и вкусни дори на следващия ден, което ги прави страхотен избор за пикник или закуска за работа.

Насладете се на топлите, домашно приготвени пирожки с чаша айран или чай. Добър апетит!

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации