Много хора обичат да приготвят зимнина, особено когато лятото изобилства от пресни зеленчуци.
Въпреки това, че в последните години някои домакини се отдалечават от традиционното консервиране, рецептите за такива зимнини продължават да бъдат много търсени.
В тази рецепта ще ви представи вкусна и ароматна зимнина, която е позната от едно време в Армения.
Лесна е за приготвяне, като дори не се стерилизира, а може просто да се замрази.
Тя е подходяща както за празнични трапези, така и за ежедневни ястия.
Рецепта:
Необходими продукти:
Червен пипер – 2,5 кг
Целина – 200 г
Магданоз – 150 г
Чесън – 80-100г
Марината:
Растително масло – 1 чаша (250 мл)
Вода – 500 мл
Оцет 6% – 90 мл
Дафинов лист – 4-5 бр.
Черен пипер на зърна – 1 ч.л.
Захар – 1 с.л.
Сол – 50 г
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете червения пипер.
Нарежете зелените подправки (целина и магданоз) и чесъна.
Пригответе марината, като смесите водата, растителното масло, оцета, дафиновите листа, черния пипер на зърна, захарта и солта.
Сварете червения пипер в марината на среден огън, като го държите по 2 минути от всяка страна.
Подредете пипера на слоеве в подходящ съд, като между всеки слой добавете нарязаните зелени подправки и чесън.
Залейте със същата марината и оставете в хладилника за 3 дни.
След това можете да разпределите пипера в пластмасови съдове и да го замразите.
Алтернативен метод: Ако предпочитате консервиране, вместо да поставите в хладилник, може да поставите пипера в стерилизирани буркани, да го залеете с марината и да стерилизирате бурканите.
Червеният пипер и патладжаните са сред най-рисковите зеленчуци за консервиране в буркани, така че е важно да се спазва правилен температурен режим.
Тази рецепта ще ви даде възможност да се насладите на свеж и ароматен пипер през цялата година, било то замразено или консервирано.
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!