Ако търсите перфектния баланс между мекота и хрупкавост, бриош питките са точно за вас!
Тези златисти, въздушни и невероятно вкусни питки са като памук в ръцете ви, но с хрупкава коричка, която ще ви накара да се влюбите от първата хапка.
Приготвянето на домашните питки бриош може да звучи като предизвикателство, но с тази лесна и проверена рецепта, резултатът е гарантиран – вкусно, ароматно и напълно неустоимо изкушение. Да се заемем!
Рецепта за пухкави и хрупкави бриош питки
Необходими продукти:
2 чаши топло мляко
1/2 чаша захар
1 1/2 с.л. мая
1/4 чаша олио
Щипка сол
1 с.л. оцет
1 брой ванилия 2 гр.
2 яйца
6 1/2 чаши брашно
50 г масло (около 2 с.л.)
1 яйчен жълтък
Малко мляко за глазура
Сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Пригответе основата на тестото: В голяма купа сложете 2 чаши топло мляко, половин чаша захар и 1 1/2 супени лъжици мая.
Разбъркайте добре и оставете сместа за около 10 минути, докато маята се активира.
Добавете други съставки: Добавете олиото, щипка сол, супена лъжица оцет и ванилията Прибавете и 2 яйца.
Замесете тестото: Постепенно добавете 6 1/2 чаши брашно, докато получите гладко и еластично тесто. То трябва да е леко лепкаво на допир.
Добавете маслото: Докато месите тестото добавете 50 г меко масло (около 2 супени лъжици).
Омесете тестото, за да абсорбирате маслото, и го оставете да втаса за около час и половината на топло място, докато удвоите размера си.
Оформяне на питките: След като тестото втаса, омесете го леко отново и оформете равни по размер топки.
Подредете ги в тава за печене, като оставите малко разстояние между тях. Останете ги да починат за още 10 минути.
Подготовка за печене: Смесете малко мляко и яйчен жълтък, и намажете питките, поръсете със сусам за допълнителна хрупкавост
Печене: Загрейте фурната до 180°C и печете бриош питките за около 20 минути, докато придобият златист цвят и започнат да ухаят божествено.
Тези бриош питки ще превърнат всяка закуска или вечеря в истинско пиршество.
Пухкави като памук отвътре, със златиста и хрупкава коричка отвън, те са идеални както за сандвичи, така и за просто хапване с малко масло или конфитюр.
Следвайки този рецепта, ще създадете вкусни и нежни бриош питки, които ще изненадват всеки с невероятен си вкус и текстура.
Не се колебайте – опитайте ги още днес и се уверете сами колко вкусни биха могли да бъдат! 😋
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!