Google Translate

Търсене в този блог

Кюфтетата от леща са по-добри от месото, приготвени по този лесен начин!

Кюфтетата от леща са чудесен избор за тези, които искат да разнообразят своята диета с нещо здравословно и вкусно. 

Приготвени по този лесен начин, те са не само полезни, но и вкусни. Ето как да ги приготвите:

Необходими продукти:

Червена леща: 1 чаша, накисната за 30 минути

Лук: 1 глава (настърган, около 150 грама)

Картоф: 1 брой (настърган, около 300 грама)

Зехтин: Щипка

Моркови: 70 грама, настъргани

Чесън: 20 грама

Кориандър и магданоз: 10 грама

Кимион: На вкус

Кориандър на прах: 1 супена лъжица

Сол: 1 чаена лъжичка

Лют червен пипер: 1 чаена лъжичка

Черен пипер: 0.5 чаена лъжичка

За белия сос:

Заквасена сметана или кисело мляко: 0.5 чаша (120 грама)

Чесън: 5 грама, настърган

Сол и черен пипер: На вкус

Лимонов сок: 1 чаена лъжичка

За лютия сос:

Чили на прах: 2 супени лъжици

Лют червен пипер: 2 супени лъжици

Оцет: 0.25 чаша

Сол: На вкус

Начин на приготвяне:

Подготовка на лещата: 

Накиснете червената леща за 30 минути, след това я прецедете и оставете настрана.

Сотиранe на зеленчуците: 

В тиган на слаб огън добавете зехтина и настърганите лук, картофи и моркови. 

Запържете за 10 минути, след което оставете настрана да се охладят.

Пасиране на лещата: 

В кухненски робот пасирайте накиснатата леща заедно с чесъна и кориандъра/магданоза, докато се получи хомогенна смес.

Смесване: 

Комбинирайте пасираната леща със сотираните зеленчуци. 

Добавете кимион, кориандър на прах, сол, лют червен пипер и черен пипер. 

Разбъркайте добре и охладете сместа за 30 минути.

Приготвяне на сосовете:

Бял сос: 

Смесете заквасената сметана/киселото мляко, настъргания чесън, солта, черния пипер и лимоновия сок. Оставете го в хладилника.

Лют сос: 

Комбинирайте чилито на прах, лютия червен пипер, оцета и солта. Съхранявайте го в хладилника.

Оформяне на кюфтетата: 

Намокрете ръцете си и оформете от сместа от леща малки кюфтета.

Поставяме ги във фурната и печем до готовност трябва да станат златисти от двете страни

Вариант 2 за тези от вас които ги харесват пържени: 

Запържете кюфтетата в малко олио на умерен огън до златисто от двете страни.

Сервиране: 

Направете сандвичи, като използвате питка хляб или любимия си хляб, белия сос, лютия сос и предпочитаните от вас зеленчуци.

Като алтернатива, сервирайте кюфтетата като предястие или лека закуска със сосовете.

Ползи за здравето:

Кюфтетата от леща са отличен източник на растителни протеини и фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат нивата на кръвната захар стабилни. 

Те също така съдържат важни витамини и минерали като желязо, фолиева киселина и магнезий.

Приготвянето на кюфтета от леща е не само лесно, но и изключително здравословно. Те са вкусна алтернатива на месните ястия и са идеални за вегетарианци и вегани. 

Опитайте тази рецепта и се насладете на здравословно и вкусно хранене!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации