Кюфтетата от леща са чудесен избор за тези, които искат да разнообразят своята диета с нещо здравословно и вкусно.
Приготвени по този лесен начин, те са не само полезни, но и вкусни. Ето как да ги приготвите:
Необходими продукти:
Червена леща: 1 чаша, накисната за 30 минути
Лук: 1 глава (настърган, около 150 грама)
Картоф: 1 брой (настърган, около 300 грама)
Зехтин: Щипка
Моркови: 70 грама, настъргани
Чесън: 20 грама
Кориандър и магданоз: 10 грама
Кимион: На вкус
Кориандър на прах: 1 супена лъжица
Сол: 1 чаена лъжичка
Лют червен пипер: 1 чаена лъжичка
Черен пипер: 0.5 чаена лъжичка
За белия сос:
Заквасена сметана или кисело мляко: 0.5 чаша (120 грама)
Чесън: 5 грама, настърган
Сол и черен пипер: На вкус
Лимонов сок: 1 чаена лъжичка
За лютия сос:
Чили на прах: 2 супени лъжици
Лют червен пипер: 2 супени лъжици
Оцет: 0.25 чаша
Сол: На вкус
Начин на приготвяне:
Подготовка на лещата:
Накиснете червената леща за 30 минути, след това я прецедете и оставете настрана.
Сотиранe на зеленчуците:
В тиган на слаб огън добавете зехтина и настърганите лук, картофи и моркови.
Запържете за 10 минути, след което оставете настрана да се охладят.
Пасиране на лещата:
В кухненски робот пасирайте накиснатата леща заедно с чесъна и кориандъра/магданоза, докато се получи хомогенна смес.
Смесване:
Комбинирайте пасираната леща със сотираните зеленчуци.
Добавете кимион, кориандър на прах, сол, лют червен пипер и черен пипер.
Разбъркайте добре и охладете сместа за 30 минути.
Приготвяне на сосовете:
Бял сос:
Смесете заквасената сметана/киселото мляко, настъргания чесън, солта, черния пипер и лимоновия сок. Оставете го в хладилника.
Лют сос:
Комбинирайте чилито на прах, лютия червен пипер, оцета и солта. Съхранявайте го в хладилника.
Оформяне на кюфтетата:
Намокрете ръцете си и оформете от сместа от леща малки кюфтета.
Поставяме ги във фурната и печем до готовност трябва да станат златисти от двете страни
Вариант 2 за тези от вас които ги харесват пържени:
Запържете кюфтетата в малко олио на умерен огън до златисто от двете страни.
Сервиране:
Направете сандвичи, като използвате питка хляб или любимия си хляб, белия сос, лютия сос и предпочитаните от вас зеленчуци.
Като алтернатива, сервирайте кюфтетата като предястие или лека закуска със сосовете.
Ползи за здравето:
Кюфтетата от леща са отличен източник на растителни протеини и фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат нивата на кръвната захар стабилни.
Те също така съдържат важни витамини и минерали като желязо, фолиева киселина и магнезий.
Приготвянето на кюфтета от леща е не само лесно, но и изключително здравословно. Те са вкусна алтернатива на месните ястия и са идеални за вегетарианци и вегани.
Опитайте тази рецепта и се насладете на здравословно и вкусно хранене!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!