Google Translate

Лесна и вкусна Баклава с орехи в кошнички – стъпка по стъпка рецепта

Днес ще ви представим една вкусна и интересна рецепта за десерт – баклава с орехи в кошнички. 

Това е модерен вариант на традиционната баклава, който съчетава хрупкавостта на корите с богатия вкус на орехите и сладостта на сиропа. 

Рецептата е лесна за изпълнение и е подходяща дори за начинаещи в кухнята.

Надяваме се, че ще се влюбите в този десерт, както и ние.

Продукти:

За около 12 малки кошнички:

4-5 броя фини кори за баница

Масло за намазване на корите

За пълнежа:

2 чаши сурови ядки - аз използвах само орехи (но може шамфъстък, бадеми, лешници, както и шепичка сушени червени боровинки и стафиди)

1/2 чаена лъжичка канела

3 супени лъжици размекнато масло

3 супени лъжици мед

За сиропа:

3 супени лъжици мед

2 супени лъжици кафява захар

60 мл вода

2 супени лъжици лимонов сок

Ванилия на вкус

Начин на приготвяне:

Приготвяне на кошничките:

Нарежете корите: Нарежете всяка кора за баница по дължина на три ленти, а всяка лента на три квадрата (приблизително 10x10 см).

Подредете корите: За всяка кошничка използвайте 4-5 квадрата, като всеки намажете с разтопено масло и подредете един върху друг, като ъглите им се разминават.

Формички: Намазнете формичките за малки кексчета (мъфини) и поставете вътре подредените кори. 

Ако желаете може да подрежете стърчащите триъгълни краища, за да станат кошничките равни отгоре.

Печене: Печете в предварително загрята до 160-170 градуса фурна до леко порозовяване. 

Извадете и оставете да изстинат.

Приготвяне на пълнежа:

Смелете ядките: Смелете ядките, боровинките и стафидите в блендер, нито много на едро нито прекалено ситно вижте снимката.

Смесете съставките: В купа стопете маслото, добавете меда, канелата и смлените ядки. Разбъркайте добре.

Печене:

Напълнете кошничките със сместа и ги подредете в тава.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 5 минути. 

Следете да не прегорят нито ядките, нито кошничките. Извадете и оставете да изстинат.

Приготвяне на сиропа:

Смесете съставките: Сложете всички съставки за сиропа в малка тенджерка и варете на среден огън 4-5 минути. Оставете леко да изстине – сиропът трябва да е топъл, но не горещ.

Сервиране:

Напоете кошничките: Сипете по 2-3 чаени лъжички от топлия сироп във всяка кошничка. 

Поставете кошничките в чиния или тавичка, защото е възможно част от сиропа да протече.

Оставете да поемат сиропа: Оставете десертчетата да постоят 30 минути, за да поемат сиропа, след което са готови за консумация.

Тази баклава с орехи в кошнички е идеалният десерт за всяко събиране или празник. 

Хрупкавите кори, съчетани с богатия орехов пълнеж и сладкия сироп, създават невероятно вкусно изкушение, което ще зарадва всички. 

Опитайте тази лесна и вкусна рецепта и се насладете на нейната магия!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации