Google Translate

Как да съхраним зелените подправки за зимата: Запазете вкуса и аромата на пресните зеленчуци през цялата година

Запазването на свежестта и аромата на зелените подправки през зимата може да бъде истинско предизвикателство. 

Но с правилния метод, можете да се наслаждавате на вкуса на пролетта и лятото дори в най-студените месеци. 

Ето как можете да съхраните зелените подправки за зимата, като същевременно запазите техния вкус и аромат.

Съставки:

Зелен лук - 200гр

Млад чесън - 50гр

Магданоз - 50гр

Сол – 1 ч.л.

Черен пипер - 1 ч.л.

Мед – 1 ч.л

Лимонов сок – 1 с.л.

Растително масло – 3 с.л.

Начин на приготвяне:

Подготовка на зеленчуците

Измиване и нарязване: Измийте добре зеленчуците под течаща вода. 

Подсушете леко с кърпа или хартиени салфетки и нарежете на ситно. 

За тази рецепта използвайте зелен лук, млад чесън и магданоз. 

Можете да добавите копър и целина за още по-богат вкус.

Смесване в блендер: 

Прехвърлете нарязаните зеленчуци в купата на блендер и ги смелете фино. 

Добавяйте ги на части, ако е необходимо, за да получите равномерна консистенция.

Добавяне на подправки

Подправяне: Добавете една чаена лъжичка сол, една чаена лъжичка сладък пипер и една чаена лъжичка мед. 

След това добавете една супена лъжица лимонов сок и три супени лъжици растително масло без мирис. 

Разбийте всичко отново с блендера, докато се получи хомогенна смес.

Съхранение в буркани

Прехвърляне в буркани: 

Прехвърлете сместа в чисти буркани до самия връх. 

За да запазите сместа по-дълго, налейте отгоре растително масло. 

Това ще създаде защитен слой, който ще предпази подправките от окисляване и разваляне.

Съхранение в хладилника: 

Поставете бурканите в хладилника. 

Така приготвената смес може да се използва за подправяне на месни и рибни ястия, добавяне към салати и дори печива.

Замразяване на сместа

Замразяване на кубчета: 

Ако искате да имате подправките на разположение за по-дълъг период, замразете готовата смес във форма за лед, за да оформите малки кубчета. 

Покрийте тавата със стреч фолио и приберете във фризера.

Съхранение на кубчетата: 

След като кубчетата замръзнат, извадете ги от формата, сложете ги в плик и ги приберете във фризера. 

Тези кубчета са идеални за добавяне към супи, борш, печива или различни сосове.

Запазването на зелените подправки за зимата е лесно и удобно с този метод. 

Независимо дали ги съхранявате в буркани в хладилника или ги замразявате на кубчета, ще можете да се наслаждавате на свежестта и аромата на любимите си зелени подправки през цялата година. 

Опитайте тази рецепта и споделете своите впечатления!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации