Запазването на свежестта и аромата на зелените подправки през зимата може да бъде истинско предизвикателство.
Но с правилния метод, можете да се наслаждавате на вкуса на пролетта и лятото дори в най-студените месеци.
Ето как можете да съхраните зелените подправки за зимата, като същевременно запазите техния вкус и аромат.
Съставки:
Зелен лук - 200гр
Млад чесън - 50гр
Магданоз - 50гр
Сол – 1 ч.л.
Черен пипер - 1 ч.л.
Мед – 1 ч.л
Лимонов сок – 1 с.л.
Растително масло – 3 с.л.
Начин на приготвяне:
Подготовка на зеленчуците
Измиване и нарязване: Измийте добре зеленчуците под течаща вода.
Подсушете леко с кърпа или хартиени салфетки и нарежете на ситно.
За тази рецепта използвайте зелен лук, млад чесън и магданоз.
Можете да добавите копър и целина за още по-богат вкус.
Смесване в блендер:
Прехвърлете нарязаните зеленчуци в купата на блендер и ги смелете фино.
Добавяйте ги на части, ако е необходимо, за да получите равномерна консистенция.
Добавяне на подправки
Подправяне: Добавете една чаена лъжичка сол, една чаена лъжичка сладък пипер и една чаена лъжичка мед.
След това добавете една супена лъжица лимонов сок и три супени лъжици растително масло без мирис.
Разбийте всичко отново с блендера, докато се получи хомогенна смес.
Съхранение в буркани
Прехвърляне в буркани:
Прехвърлете сместа в чисти буркани до самия връх.
За да запазите сместа по-дълго, налейте отгоре растително масло.
Това ще създаде защитен слой, който ще предпази подправките от окисляване и разваляне.
Съхранение в хладилника:
Поставете бурканите в хладилника.
Така приготвената смес може да се използва за подправяне на месни и рибни ястия, добавяне към салати и дори печива.
Замразяване на сместа
Замразяване на кубчета:
Ако искате да имате подправките на разположение за по-дълъг период, замразете готовата смес във форма за лед, за да оформите малки кубчета.
Покрийте тавата със стреч фолио и приберете във фризера.
Съхранение на кубчетата:
След като кубчетата замръзнат, извадете ги от формата, сложете ги в плик и ги приберете във фризера.
Тези кубчета са идеални за добавяне към супи, борш, печива или различни сосове.
Запазването на зелените подправки за зимата е лесно и удобно с този метод.
Независимо дали ги съхранявате в буркани в хладилника или ги замразявате на кубчета, ще можете да се наслаждавате на свежестта и аромата на любимите си зелени подправки през цялата година.
Опитайте тази рецепта и споделете своите впечатления!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!