Google Translate

Сдъвчете 2 зрънца карамфил и вижте как се отразява на тялото ви


Вероятно всеки от нас има в кухнята място за подправки, в което присъства и сух карамфил.

Най-често тази подправка се използва през зимата, когато настъпи студеното време и искате да се стоплите с чаша топло греяно вино в ръка.

Оказа се, че карамфилът може да се използва не само за кулинарни цели.

Карамфилът се използва много успешно и в медицината, помага при лечението и профилактиката на много заболявания (разбира се след консултация с лекар).

Можете да наблюдавате тези неща върху тялото си, ако ги включите в ежедневната си диета.

В карамфила намираме огромен брой полезни вещества:

Витамини от група В (В1, В2, В3, В4, В6 и В9), витамин С , витамин Е, витамин К

минерали: калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк

Омега-3 и омега-6 мастни киселини 

етерично масло, което съдържа евгенол, кариофилен и иланген

Защо да дъвчете карамфил?

-Профилактика на грип, ангина и възпалителни заболявания (добавка към лечението и профилактиката, особено по време на грип)

- Борят се срещу бактериите и патогените в устата и храносмилателния тракт

-Стимулират отделянето на храносмилателни сокове

-Отличен за хора, страдащи от ниско кръвно налягане

-Облекчават стреса и са полезни за нервната система

-Повишават апетита, но същевременно по-лесно смилате храната

-Премахват стомашните спазми

-Веднага освежават дъха, защото елиминират бактериите в устата

Ето какво ще се случи в тялото ви, ако приемате само 2 зрънца на ден

Подсилват имунната система

Карамфилът е една от най-добрите храни, които можем да използваме за поддържане на имунитета, тъй като увеличава количеството на белите кръвни клетки в тялото, което ни помага да се борим с инфекциите.

И всичко това благодарение на съдържащия се в тях витамин С.

Сбогом лош дъх, зъбобол и бактерии в устата.

Още в древността подправката е била много често използвана в борбата срещу бактериите и вирусите в устната кухина.

Действат и антибактериално и аналгетично при зъбобол.

Разбира се, това не означава, че те ще заместят функцията на зъболекар.

Приемайте ги само като чудесно допълнение към грижата за вашите зъби и устна кухина.

Карамфилът е известен със своя аналгетичен ефект, той е в състояние да облекчи не само болката на зъбите, венците, язви, афти и възпалителни заболявания в устата.

Освен това поддържа цялостното орално здраве и освежава дъха.

Те допринасят за здрав черен дроб

Черният дроб е отговорен за детоксикацията на нашето тяло и метаболизирането на лекарствата, които приемаме. 

Евгенолът, присъстващ в карамфиловото масло, подобрява функцията на черния дроб.

Те започват  правилното производство на храносмилателни сокове

Това свойство на подправката е много полезно за хора, страдащи от гастрит и проблеми с отделянето на стомашни киселини.

Дъвченето на карамфил помага за повишаване на апетита.

Внимание: трябва да се избягва от хора, страдащи от повишена секреция на стомашни киселини и стомашни язви. 

Карамфилът има благоприятен ефект при лечение на заболявания на храносмилателния тракт, черния дроб, метеоризъм и възпаление на дебелото черво.

Те поддържат нервната система, премахват стреса и нервността

Тази подправка действа успокояващо.

От карамфил се правят и леки успокоителни, използвани в медицината.

Просто ги дъвчете през деня или преди лягане и нивото на стреса ви ще намалее и ще насърчите по-добър сън.

Те също помагат, ако стресът ви причинява болка.

Както споменахме, карамфилът има обезболяващ ефект.

Така че дъвченето на карамфил преди лягане е отличен начин да се отървете от бактериите в устата си, да успокоите заетия си ум и да премахнете болката и напрежението, които ви пречат да си починете добре.

Миризмата на тази подправка действа и много успокояващо на човешката психика.

Те са полезни за вашите кости и стави

Карамфилът съдържа определени елементи като флавоноиди, манган и евгенол, които поддържат здравето на костите и ставите.

Тези вещества повишават плътността на костите, участват в образуването на костна тъкан и подпомагат усвояването на необходимите минерали в костите.

Пълни са с антиоксиданти

Карамфилът е номер едно и най-ефективен източник на хранене с полифеноли. Полифенолите са микроелементи , които усвояваме, когато ядем растителни храни.

Те имат много ползи за нашето тяло: понижават холестерола и кръвното налягане, подобряват функцията и еластичността на артериите и като цяло удължават живота.

Те могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар

Карамфилът е идеален за хора с проблеми с кръвната захар като диабет, защото действа като инсулин в тялото.

Те помагат за преместването на излишната захар от кръвта в клетките, като възстановяват баланса и поддържат кръвната захар под контрол.

Те забавят съсирването на кръвта

Известно е, че евгенолът, открит в карамфила, забавя съсирването на кръвта.

Само имайте предвид, че може да реагира зле с разредители на кръвта. Консултацията с лекар определено е необходима, преди да започнете да приемате повече карамфил на ден.

Не забравяйте, че дори и в случая с тази чудодейна подправка всичко важи с мярка.

Те облекчават спазмите и стимулират матката

Интересно е, че употребата на карамфил може да има различни ефекти върху различните органи.

От една страна, те премахват стомашно-чревни спазми, а от друга страна, някои източници твърдят, че могат да предизвикат контракции на матката (подобно на листа от малина). Карамфилът също може леко да повиши кръвното налягане.

Как да използвате карамфил

Ако искате да запазите здравето на сърдечно-съдовата система, поглезете се със специално вино, което много хора обичат.

Но трябва да се готви по специална рецепта.

Ако искате да извлечете максимума от карамфила, трябва да го приемате редовно в продължение на няколко седмици (но само чаени лъжички)

Вземете половин литър червено вино (важното е да е истинско) и сложете в бутилката 5 зрънца, ако желаете може да добавите и канела.

Затворете бутилката и я поставете на тъмно място за 3 седмици. Това лечение трябва да се приема само по 1 чаена лъжичка с чай 1 до 3 пъти на ден.

Ако страдате от орални проблеми, трябва да дъвчете карамфил.

За да стимулирате храносмилането, дъвчете 1-2 зрънца 15 минути преди хранене .

Но имайте предвид, че хората с повишена стомашна киселинност и стомашна язва трябва да избягват това лекарство.

За да се отървете от кожни язви, нанесете 1 капка концентрирано етерично масло от карамфил върху засегнатата област.

Баните с карамфилово масло са много полезни за проблемна кожа.

Никога не купувайте зрънца, които са твърде сухи.

В такава подправка най-вероятно почти няма полезни етерични масла. Можете да проверите качеството, като просто поставите подправката в чаша вода.

Добрите зрънца ще плуват вертикално (с пъпката нагоре) или ще потънат бавно на дъното.

Ако зрънцето се държи хоризонтално на повърхността, полезните етерични масла вече са изгубени.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации