Google Translate

Търсене в този блог

Джанките - супер храна помагат при куп неразположения и болести


Всички познаваме джанките, те растат навсякъде около нас. Като плод за директна консумация не са толкова обичани и популярни. Но знаем ли за какво са полезни?

Този плод съдържа около 30 Kcal на 100 грама, състои се от 90 % вода, богат е на такива вещества: 

витамини (РР, група В, С, Е, А); 

органични киселини; 

пектин; 

каротен; 

минерали (магнезий, фосфор, желязо, калций, натрий, калий); 

въглехидрати; 

мазнини; протеини. 

Влакното е повече в кората на плода, отколкото в неговата маса. Той помага за прочистване на тялото.

За какво са полезни джанките?

Основните ползи от тази слива са свързани с въздействието и върху храносмилателния тракт. 

Плодовете стимулират червата, премахват токсините, спомагат за по-доброто храносмилане.

Китайската медицина обикновено се обръща към природните богатства за лечение. Много известно е приложението на джанки като средство против повръщане.

Според специалисти от Белградския селскостопански университет най-полезният плод сред джанките (Prunus) е джанката Prunus cerasifera. В тяхно проучване се твърди, че плодът е естествен лек срещу тревога, усещане на несигурност и страх.

Две – три джанки подобряват усещането в устната кухина, особено подходящи са при сухота в устата.

Сред другите полезни свойства: 

благоприятен ефект върху нервната система; 

ефект против стареене; 

подобряване на състоянието на кожата; 

освобождаване от кашлица, вирусни заболявания; жлъчегонен ефект; 

слаб спад на кръвното налягане; 

нормализиране на метаболитните процеси в организма; 

недостиг на витамини.

Съставът, богат на полезни вещества, позволява да се въведе плода в диетата на децата. 

Леката стимулация на чревната подвижност и естествения състав допринасят за употребата им по време на бременност, по време на студения период, за обогатяване на диетата. 

Нискокалоричните плодове ви позволяват да ги използват и тези, които се придържат към диета. 

В този случай плодовете ще бъдат алтернатива на сладкиши и други висококалорични храни.

Ако се консумира с млечни продукти като кисело мляко, мътеница, сирене, увеличава усвояването на калций и поддържа здравето на зъбите и костите.

Когато се консумира заедно с богати на протеини храни като яйца, месо, риба и пуйка, намалява киселинния ефект на тези храни и по този начин има положителен ефект върху загубата на тегло, тъй като метаболизмът ще бъде подсилен.

Има подходящо съотношение калций/фосфор. 

Освен това, тъй като съдържа вещества, които увеличават усвояването на калций; 

Това е супер храна, която трябва да бъде включена в храненето на деца и възрастни хора.

Това е храна, богата на разтворими фибри. По този начин едновременно улеснява храносмилането и помага за предотвратяване и решаване на проблема със запека.

Редовното хранене на кубчета зелени сливи укрепва венците.

Увеличава усвояването на желязо и предотвратява анемията. 

Бионаличността на желязото може да се увеличи, като се изберат сливи като плод, особено след консумация на червено месо и яйца.

За кои заболявания ще е полезно да се консумират джанки?

Джанките биха могли да донесат полза при: 

инфекциозни болести; 

скорбут; 

нервност; 

депресивни състояния; 

прекомерно телесно тегло; 

мигрена; 

разрушаване на черния дроб; 

проблеми със съня; 

липса на витамини в храната; 

крехки кости; 

кардиоваскуларна патология; 

лошо зрение; 

слаб имунитет.

Какви са вредите от консумацията на плода?

В допълнение към ползите, джанките може да причинят и вреда. Тя е свързана с голямото количество фибри в плода и химическия му състав. 

Когато се използва в големи количества, е възможен лаксативен ефект. Тези, които имат слаби черва, е по-добре да се откажат от консумацията им. 

Тези плодове не се препоръчват за: възпалителни процеси в храносмилателните органи; индивидуална непоносимост; разстройство на червата; алергия към плода.

Джанките освен пресни могат да се консумират и консервирани. Подходящо е да се приготвят компоти, сокове, конфитюри. Плодовете могат и да се изсушат.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник: simptomi.bg framar.bg

Популярни публикации