Всички познаваме джанките, те растат навсякъде около нас. Като плод за директна консумация не са толкова обичани и популярни. Но знаем ли за какво са полезни?
Този плод съдържа около 30 Kcal на 100 грама, състои се от 90 % вода, богат е на такива вещества:
витамини (РР, група В, С, Е, А);
органични киселини;
пектин;
каротен;
минерали (магнезий, фосфор, желязо, калций, натрий, калий);
въглехидрати;
мазнини; протеини.
Влакното е повече в кората на плода, отколкото в неговата маса. Той помага за прочистване на тялото.
За какво са полезни джанките?
Основните ползи от тази слива са свързани с въздействието и върху храносмилателния тракт.
Плодовете стимулират червата, премахват токсините, спомагат за по-доброто храносмилане.
Китайската медицина обикновено се обръща към природните богатства за лечение. Много известно е приложението на джанки като средство против повръщане.
Според специалисти от Белградския селскостопански университет най-полезният плод сред джанките (Prunus) е джанката Prunus cerasifera. В тяхно проучване се твърди, че плодът е естествен лек срещу тревога, усещане на несигурност и страх.
Две – три джанки подобряват усещането в устната кухина, особено подходящи са при сухота в устата.
Сред другите полезни свойства:
благоприятен ефект върху нервната система;
ефект против стареене;
подобряване на състоянието на кожата;
освобождаване от кашлица, вирусни заболявания; жлъчегонен ефект;
слаб спад на кръвното налягане;
нормализиране на метаболитните процеси в организма;
недостиг на витамини.
Съставът, богат на полезни вещества, позволява да се въведе плода в диетата на децата.
Леката стимулация на чревната подвижност и естествения състав допринасят за употребата им по време на бременност, по време на студения период, за обогатяване на диетата.
Нискокалоричните плодове ви позволяват да ги използват и тези, които се придържат към диета.
В този случай плодовете ще бъдат алтернатива на сладкиши и други висококалорични храни.
Ако се консумира с млечни продукти като кисело мляко, мътеница, сирене, увеличава усвояването на калций и поддържа здравето на зъбите и костите.
Когато се консумира заедно с богати на протеини храни като яйца, месо, риба и пуйка, намалява киселинния ефект на тези храни и по този начин има положителен ефект върху загубата на тегло, тъй като метаболизмът ще бъде подсилен.
Има подходящо съотношение калций/фосфор.
Освен това, тъй като съдържа вещества, които увеличават усвояването на калций;
Това е супер храна, която трябва да бъде включена в храненето на деца и възрастни хора.
Това е храна, богата на разтворими фибри. По този начин едновременно улеснява храносмилането и помага за предотвратяване и решаване на проблема със запека.
Редовното хранене на кубчета зелени сливи укрепва венците.
Увеличава усвояването на желязо и предотвратява анемията.
Бионаличността на желязото може да се увеличи, като се изберат сливи като плод, особено след консумация на червено месо и яйца.
За кои заболявания ще е полезно да се консумират джанки?
Джанките биха могли да донесат полза при:
инфекциозни болести;
скорбут;
нервност;
депресивни състояния;
прекомерно телесно тегло;
мигрена;
разрушаване на черния дроб;
проблеми със съня;
липса на витамини в храната;
крехки кости;
кардиоваскуларна патология;
лошо зрение;
слаб имунитет.
Какви са вредите от консумацията на плода?
В допълнение към ползите, джанките може да причинят и вреда. Тя е свързана с голямото количество фибри в плода и химическия му състав.
Когато се използва в големи количества, е възможен лаксативен ефект. Тези, които имат слаби черва, е по-добре да се откажат от консумацията им.
Тези плодове не се препоръчват за: възпалителни процеси в храносмилателните органи; индивидуална непоносимост; разстройство на червата; алергия към плода.
Джанките освен пресни могат да се консумират и консервирани. Подходящо е да се приготвят компоти, сокове, конфитюри. Плодовете могат и да се изсушат.
Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!
Източник: simptomi.bg framar.bg