Google Translate

Търсене в този блог

14 смъртоносни навика, които смятате за безобидни

След 25-30 години започват първите процеси на стареене в човешкото тяло. Все още не виждате отрицателни промени, но лошите навици вече започват да подкопават здравето. 

Проблемите се появяват след 40-45 години, когато се забелязват симптомите на хронични заболявания, патологии на сърцето и кръвоносните съдове.

Грижата за вашето здраве и дълголетие е от съществено значение от най-ранна възраст. Има много навици и зависимости, които изглеждат безобидни. 

Всъщност те ускоряват процеса на стареене на клетъчно ниво, предизвикват промени във функционирането на вътрешните органи и системи. Като се отървете от тях, можете да поддържате отлично здраве и активност в продължение на много години.

Кое съкращава живота ни:

Няма ден без кафе

Ароматната напитка сутрин носи удоволствие, тонизира и повдига настроението. Опитвайки се да се ободрят през работния ден, някои хора пият повече от 3-4 чаши. 

Това води до зависимост от кофеина, нарушава кръвообращението. Навикът може да доведе до ранен инсулт, артериална хипертония, исхемия на сърдечния мускул. 

Не пийте напитката на празен стомах: това увеличава риска от гастрит и стомашни язви. Ограничете се до 2 чаши на ден с мляко и без захар.

Строги диети

В преследване на идеална фигура жените опитват различни диетични ограничения, гладуване, монодиети. 

Ако тялото не получава достатъчно белтъчини, полезни витамини и мазнини, за него е трудно да възстанови силите, тъканите, много процеси и обмяната на веществата се нарушават.

Ако откажете въглехидратите, рискът от преждевременно стареене се увеличава с 30-32%, а сърдечни заболявания - с 50%.

Постоянно преяждане

Излишните калории бързо се превръщат в излишни килограми. Те се отлагат под формата на натрупвания на коремна мазнина. 

Вътрешните органи и сърцето работят "за износване", за да усвоят и разградят постоянно постъпващата храна. 

След 40 години затлъстяването се превръща в една от основните причини за инфаркт на миокарда, атеросклероза на коронарните съдове и захарен диабет тип 1.

Липса на сън и почивка

В младостта искам да правя повече, да обърна внимание на кариерното израстване и личните взаимоотношения. Свободното време трябва да бъде отделено от съня, което води до хронично недоспиване. 

Производството на определени хормони намалява, метаболизмът се нарушава, както и затлъстяването и нервното напрежение. 

В зряла възраст липсата на сън често води до ранно стареене, невроза, депресия и хронична умора.

Пристрастяване към хазарта

Хазартът е сериозен проблем, който подкопава човешката нервна система отвътре. Психологически проучвания доказват зависимостта на лошите навици и хроничната депресия.

Хората в състояние на постоянно пренапрежение са по-склонни да злоупотребяват с алкохол и да страдат от психични заболявания. Най-малко 5% от тях се самоубиват в млада възраст.

Навикът да игнорирате болката

Младите хора рядко отиват на лекар за главоболие или стомашни спазми, като предпочитат да вземат хапче и да се върнат на работа. 

Но неприятните усещания не могат да бъдат пренебрегнати: така тялото дава „сигнал“ за помощ, изисквайки внимание към проблема. 

Нежеланието да се лекува проста болест в младостта се превръща в хронични патологии след 40-45 години.

Но какво да кажем за превенцията?

Много заболявания в ранен стадий са перфектно лечими без хирургия и сложни техники. 

Ето защо лекарите ви напомнят, че трябва редовно да посещавате терапевт за превантивни прегледи, да правите тестове за захар, холестерол и основни хормони. 

Отнема минимум време, но увеличава шансовете за щастлива и активна старост .

Хиподинамия

Лекарите смятат заседналия начин на живот за най-големия враг на хората в големите градове.

Заседналата работа, отпускането на дивана, отказването от спорт провокират забавяне на метаболизма, намаляват чревната подвижност. 

Съдовете губят тонуса си, което води до сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, чернодробна хепатоза и запек. При липса на физическа активност рискът от преждевременна смърт се увеличава няколко пъти.

Самотата

Според наблюденията на психолозите пациентите, които живеят дълго време сами, нямат семейство или постоянен партньор, развиват сърдечни заболявания по-често в зряла възраст. 

Те имат значително по-висок риск от продължителна депресия, която води до психични проблеми. Следователно любовта и силните връзки официално могат да се считат за лек за сърдечни заболявания.

Нежелание да се говори за здравословни проблеми

Опитвайки се да предпазят близките си от ненужни тревоги и проблеми, младите хора не говорят за проблеми със собственото си здраве. 

Опитвайки се да разрешат проблемите сами, те често извеждат ситуацията до опасни усложнения. Не губете време: с помощта и подкрепата на роднини е по-лесно да се справите с много опасни патологии.

Тен от солариум

Лекарите не се уморяват да повтарят, че редовните посещения на солариума могат да причинят рак на кожата. Получавайки фалшив тен на възраст 25-30 години, е лесно да научите за развитието на меланома след 45 години. 

Основната опасност е кумулативният ефект на лъчите, който се засилва след престоя навън през лятото, всяко пътуване до морето. 

Освен това солариумът ускорява разрушаването на колагеновите влакна на ниво ДНК, което заплашва преждевременното стареене на епидермиса.

Неспособност да се освободите от негодуванието

Постоянното излагане на стрес предизвиква отделянето на хормони на стреса. Те пряко влияят върху работата на сърдечно-съдовата система, отслабват имунната защита. 

Ако в млада възраст тялото се опитва да минимизира последствията, след 45 години излишъкът от адреналин и кортизол е пряк път към хипертония, инфаркт, инсулт и депресия.

Отказ от стоматологично лечение

Страхът от зъболекаря, липсата на лично време са чести извинения, зад които се крие нежелание да се занимават с дентално лечение. 

Но кариес, гингивит, пародонтоза и други заболявания отварят пътя към инфекции, водят до образуване на възпалителни огнища в тялото. 

Ако челюстта е в лошо състояние, рискът от сърдечни заболявания, атеросклероза, патологии на ставите и червата се увеличава.

Неконтролиран прием на лекарства

Самолечението въз основа на съвети от социалните мрежи кара хората да приемат мощни лекарства за болка, мигрена, възпаление, антибиотици и орални контрацептиви. 

Важно е да се подлагате на редовни прегледи, да се правят тестове преди лечението и да се обсъжда дозировката със специалист.

Много лоши навици изглеждат безобидни на пръв поглед. Младият организъм лесно понася последствията им, но усложненията се натрупват, нарастват, превръщайки се в хронични заболявания с годините. 

Като се отървете от тях на възраст 30-35 години, можете да поддържате здравето си, да намалите риска от патологии на сърцето и кръвоносните  съдове

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник: econet.ru

Популярни публикации