Google Translate

Търсене в този блог

Толкова вкусно, че го приготвям 3 пъти седмично! Рецептата на моята баба впечатли всички!

Домашно ястие с кайма и картофи – традиционна рецепта на баба

Ако търсите лесна, но невероятно вкусна рецепта за вечеря, тази традиционна бабина рецепта ще ви очарова! 

Тя съчетава кайма, картофи и богат сметанов сос, който ще се разтопи в устата ви. Това ястие е перфектно за семейни вечери и определено ще впечатли вашите близки.

Необходими продукти

За основното ястие:

2 яйца

Сол и черен пипер на вкус

Смес от сладък червен пипер и италиански билки

800 г мляно месо

60 г галета

70 г кашкавал (настъргано)

1 глава лук (ситно нарязан)

2 скилидки чесън (смачкани)

1 супена лъжица брашно

Масло за пържене

1 кг картофи

35 г разтопено масло

120 мл топло мляко

За сметановия сос:

1 супена лъжица масло

1 глава лук (ситно нарязан)

1-2 скилидки чесън (смачкани)

1 супена лъжица брашно

400 мл готварска сметана

Сол на вкус

Прясно нарязан магданоз за поръсване

Начин на приготвяне

Приготвяне на каймата:

В голяма купа разбийте яйцата и добавете сол, черен пипер, сладък червен пипер и италиански билки.

Добавете мляното месо и галетата.

Нарежете лука и чесъна и ги запържете до златисто

Настържете кашкавала и го добавете към сместа с с лука и чесъна. Разбъркайте добре, докато получите еднородна смес.

Оформете средно големи кюфтета и ги оваляйте в брашно.

Загрейте масло в тиган и изпържете кюфтетата до златисто кафяво от двете страни. 

Извадете ги и ги оставете настрана.

Приготвяне на картофите:

Обелете картофите и ги нарежете.

Сложете ги в тенджера с вода, посолете и ги сварете до омекване.

Прецедете водата, добавете разтопеното масло и топлото мляко.

Намачкайте картофите на пюре и оставете настрана.

Приготвяне на сметановия сос:

В тиган разтопете маслото и запържете нарязания лук до златисто.

Добавете чесъна и брашното, като разбърквате постоянно.

Налейте готварската сметана и овкусете със сол.

Оставете да къкри на слаб огън 5-10 минути, докато сосът се сгъсти.

Финално съчетаване на ястието:

В подходящ съд за печене разстелете картофеното пюре.

Върху него подредете изпържените кюфтета.

Готвят се в сметановия сос на тих огън за 30 минути, като на всеки 10 обръщате кюфтетата.

Поръсете с магданоз и сервирайте горещо!

Тази рецепта е не просто вкусна, но и носи уюта на домашната кухня! 

Сочните кюфтета, ароматният сметанов сос и пухкавото картофено пюре правят това ястие любимо за цялото семейство. 

Опитайте я и ще разберете защо я приготвяме три пъти седмично! 🌟😍

Приятен апетит! 🙏🍽️

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации