Google Translate

Телешки бюрек по турски: баницата, която ще ви накара да си оближете пръстите!

Днес ви предлагам едно истинско кулинарно предизвикателство: телешки бюрек по турски. 

Тази рецепта е идеална за моментите, когато искате да приготвите нещо специално за семейна вечеря или празнично събиране. 

Богатото тесто и ароматният телешки пълнеж създават перфектен баланс между хрупкава коричка и сочна вътрешност. 

Нека се потопим в приготвянето на тази вкусна домашна наслада!

Необходими продукти:

За тестото:

800 г универсално брашно

5 г суха мая (около 1 чаена лъжичка)

5 г сол (1 чаена лъжичка)

500 мл мляко

Разтопено масло за намазване

За пълнежа:

500 г мляно телешко месо

100 г лук, ситно нарязан

Щипка сол

5 г черен пипер (около 1 чаена лъжичка)

За завършек:

1 жълтък

Малко мляко

Инструкции:

Приготвяне на тестото

В голяма купа изсипете 800 г брашно. Добавете 5 г мая и 5 г сол.

Постепенно налейте 500 мл мляко и разбъркайте с шпатула, докато съставките се смесят добре.

Замесете тестото на ръка, докато стане меко и еластично.

Покрийте тестото с домакинско фолио и го оставете да почине за 10 минути.

Приготвяне на пълнежа

В купа смесете мляното телешко месо и ситно нарязания лук.

Добавете щипка сол и 5 г черен пипер, за да подсилите вкуса на месото. Разбъркайте добре, за да се разпределят подправките равномерно.

Оформяне на баничките

След като тестото е отпочинало, го разделете на четири равни части.

Поръсете малко брашно върху работната повърхност и разточете всяко парче тесто на тънка палачинка.

Намажете всяко разточено тесто с разтопено масло и разпределете равномерно телешкия пълнеж върху него.

Навийте всяко парче на руло, след което го усучете и го навийте на охлюв.

След това внимателно ги натиснете с дланта си а след това с точилка.

Втасване и завършек

Поставете баничките в тава, покрита с хартия за печене, и ги покрийте с домакинско фолио за още 20 минути, за да втасат отново.

Намазване: разбийте един жълтък с малко мляко и намажете всяка баничка, което ще придаде апетитен златист цвят при печене.

Печене

Загрейте фурната на 185°C и печете баничките за 35-40 минути или докато станат златисти и хрупкави отвън, а вътрешността е сочна и ароматна.

Заключение:

Готовите телешки банички са истинско удоволствие за сетивата – хрупкави отвън и сочни отвътре. 

Те са идеални за сервиране топли, а ароматът и вкусът им ще пленят всички. 

Надявам се тази рецепта да ви донесе кулинарно вдъхновение и радост! Приятен апетит! 🥂

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации