Google Translate

Рецептата на моята 70-годишна все още изненадва всички! Толкова малко хора знаят за този стар метод, а е толкова лесен и ефективен!

Рецепта за пухкаво тестено изкушение на баба! 👵✨

Съставки:

1 супена лъжица мая (10 г)

3 супени лъжици захар (30 г)

1 чаша топло мляко (200 мл)

1 чаша топла вода (200 мл)

2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване)

1 чаена чаша олио

8 г сол

650 г брашно

Омекнало масло (за слоевете и намазване)

За намазване преди печене: 1 жълтък и 1 супена лъжица мляко (10 мл)

Инструкции:

Активиране на маята: В купа добавете маята, захарта, топлото мляко и водата. Разбъркайте, за да се разтвори маята и оставете сместа да почине за няколко минути.

Приготвяне на тестото: Добавете яйцата (без отделения жълтък), олиото и солта към сместа с маята и започнете да прибавяте брашното на порции, като бъркате, докато се образува меко и леко лепкаво тесто. 

Омесете за 2-3 минути до гладка и еластична текстура.

Ферментация: Покрийте тестото и го оставете да втаса за 40 минути на топло място, докато удвои обема си.

Подготовка на слоевете:

Изкарайте въздуха от втасалото тесто, омесете леко и го разделете на три части: малка, средна и голяма.

Разточете най-голямото парче на кръг с диаметър около 30 см, поставете го върху хартия за печене и намажете с омекнало масло.

Разточете средното парче на кръг с диаметър 25 см, сложете го върху първото парче и отново намажете с масло.

Разточете най-малкото парче на кръг с диаметър 20 см, поставете го най-отгоре и отново намажете с масло.

Формиране на фигурата:

С помощта на чаша отбележете центъра на тестото.

Разрежете тестото от ръбовете към чашата, като направите 8 равни сектора.

Завийте две срещуположни части една към друга, като оформите красива фигура. 

Повторете с всички сектори, докато се образуват редове в няколко нива.

Добавяне на плънка (по избор): Ако желаете, поставете сирене, шоколад или друг пълнеж върху всяко парче преди завиването.

Втасване: Поставете тестото в тавичка с диаметър около 30 см или подходяща форма, покрийте и оставете да втаса за 20 минути.

Намазване и печене: Намажете втасалото тесто с разбития жълтък и млякото. 

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25-30 минути или до златисто кафяво.

Сервиране: След изпичане, оставете да се охлади леко и го преместете в подходящ съд. Сервирайте с чай, маслини, сирене или шоколад – изборът е ваш!

Резултатът е пухкаво и ароматно тестено удоволствие, идеално за уютни събирания с любимите хора! 🧡

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации