Ако сте фен на картофите и търсите нов, изненадващ начин да ги приготвите, това картофено "цвете" с моцарела е точно за вас!
Хрупкави отвън, меки отвътре, и съчетани с апетитен сос, телешка кайма и зеленчуци – тази рецепта ще ви накара да искате да я правите отново и отново.
С впечатляващия си външен вид и невероятен вкус, тя е идеалният избор както за обяд, така и за вечеря. Готови ли сте да превърнете картофите в нещо повече от гарнитура?
Необходими продукти:
1кг картофи
200 грама мляно месо (говеждо, свинско или смес)
1/2 супена лъжица смлян чесън
2 супени лъжици мирин или вино за готвене
1 супена лъжица соев сос
Черен пипер на вкус
150 грама лук
100 грама патладжан
300 грама доматен сос
200 грама моцарела (по желание)
Магданоз за декорация
Сол и растително масло за печене
Начин на приготвяне:
Подготовка на картофите:
Обелете картофите и ги нарежете на равни кръгове.
Измийте картофите няколко пъти под течаща вода, за да премахнете нишестето.
В голям съд заврете вода и добавете 1/2 супена лъжица сол.
Варете картофите на среден огън за около 3-5 минути, така че да се сварят до 50% – меки отвътре, но все още стегнати отвън.
Прецедете картофите и ги изплакнете със студена вода, след което подсушете добре с хартия.
Приготвяне на соса с кайма:
В купа смесете мляното месо с 1/2 супена лъжица смлян чесън, 2 супени лъжици мирин или вино за готвене, 1 супена лъжица соев сос и черен пипер на вкус.
Оставете да се маринова, докато приготвяте останалите съставки.
Нарежете лука на ситно, а патладжана на малки кубчета.
В тиган загрейте малко растително масло на силен огън и запържете маринованото месо.
Добавете нарязания лук и патладжан и продължете да готвите на средно-висока температура, като се стараете водата от зеленчуците да се изпари, за да не разводни соса.
След като месото е добре запържено, добавете 300 грама доматен сос и малко черен пипер. Оставете да къкри, докато сосът се сгъсти и течността се изпари.
Оформяне на "цветето":
В голяма огнеупорна тава изсипете приготвения сос в средата.
Подредете сварените картофени кръгове около соса, така че да наподобяват листенца на цвете.
Намажете картофите с малко растително масло, за да станат хрупкави при печене.
Печене:
Загрейте фурната на 190°C
Печете картофеното "цвете" за 20-30 минути, докато картофите станат златисти и хрупкави отвън.
Ако желаете, добавете между картофите парчета моцарела в последните 8-10 минути от печенето, за да се разтопи и добави кремообразна текстура към ястието.
Финални щрихи:
Извадете ястието от фурната и поръсете с нарязан пресен магданоз за свежест и аромат.
Сервирайте горещо, като съчетаете хрупкавите картофи с ароматния сос, кайма и разтопената моцарела.
Това картофено "цвете" с моцарела е не само красиво за гледане, но и изключително вкусно за консумация.
Хрупкавите картофи в съчетание със сочния сос, кайма и зеленчуци, гарнирани с разтопена моцарела, правят всяка хапка истинско удоволствие.
Тази рецепта е перфектен избор за впечатляващ обяд или вечеря, който ще изненада и зарадва всички на масата.
Опитайте този нов начин за приготвяне на картофи и ще видите колко лесно може да се превърнат в звездата на всяко ястие!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!