Шипката - природен източник на здраве и виталност
Шипката е най-разпространеният диворастящ вид в Централна Европа.
Тя расте в дивата природа, но наличието на такъв храст в близост наистина си заслужава.
Не само че през пролетта и началото на лятото ни радва с белите и розови цветове, които ухаят невероятно, но сега, през есента, ни дарява и с яркочервени до червено-оранжеви шипки.
Шипките: Скритото богатство на природата
Шипките не предлагат удоволствие само за окото. Те са истински склад на ценни вещества, предимно витамин C, но също така и витамини B1, B2, E и K, както и флавоноиди, каротеноиди, танини и други полезни съставки.
Шипките са отличен начин за укрепване на имунната система, действат като силен антиоксидант, а витамин B1, който съдържат, има благоприятно въздействие върху нервната система и концентрацията.
Рутинът защитава съдовете, калцият укрепва костите и зъбите, а желязото позитивно влияе на образуването на кръв.
Благодарение на своя уникален състав, шипките могат да бъдат полезни не само като превенция срещу настинки, но и за лечение на варикозни вени и пародонтоза, където те се нареждат сред най-добрите природни средства за тези неприятни заболявания.
Освен това, шипките могат да бъдат полезни и при интимни проблеми, положително влияят на менструалния цикъл и укрепват потентността и либидото.
Възможно е да сте приемали шипков чай, но какво ще кажете да опитате да използвате тези червени есенни украшения по малко нетрадиционен начин?
Шипков ликьор: Рецепта за натурално укрепване
Шипковият ликьор е отличен за стимулиране на организма и укрепване на имунната система. Приготвянето му не е сложно, нито по отношение на подготовката, нито на съставките.
Необходими са ви:
600 г шипки
900 мл чист алкохол с високо съдържание на алкохол (ракия или водка)
7 супени лъжици натурален мед (ако имате диабет може и без мед)
Наберете шипките в чиста среда, далеч от пътища и други потенциално замърсени места.
Измийте ги, отстранете дръжките и разпадналите се краища около "семената", след което ги смелете.
Подготвените шипки поставете в чиста затваряем съд, залейте с алкохол и оставете да се накиснат на хладно за около 2 седмици.
Разклащайте съда всеки ден. След 2 седмици прецедете съдържанието през марля или, ситна цедка, за да отстраните всички остатъци от шипките.
След това добавете натуралния мед към шипковия екстракт. Разбъркайте и налейте в стъклена бутилка.
Оставете ликьора да престои поне една седмица, след което го използвайте по 1 с.л сутрин на гладно според нуждите.
Поради съдържанието на алкохол, този ликьор не е подходящ за деца или бременни жени, но останалите могат да го използват за допълване на витамин C, укрепване на имунната система и общо стимулиране на организма.
Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в БългарияAко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!