С нашия бананов хляб вие не само ще се насладите на изискания вкус, но и ще възползвате от полезните свойства на бананите - източник на витамини и минерали като витамин С, витамин В6, калий и магнезий.
Този изкусителен хляб е идеален за закуска, предлагайки комбинация от сладък вкус и хранителна стойност.
Лесен и бърз за приготвяне споделят от сайта mycookingbookblog.
Банановият хляб е чудесен за закуска даже и сам за себе си, без допълнителни екстри (мармалад, масло и т.н.).
Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
Ще ви е нужна продълговата тава с размери 23 х 13 см. и дълбочина 7 см.
Рецептите за бананов хляб често включват в състава си и канела.
Тази рецепта е без канела, но бананите се съчетават страхотно с нея и ако желаете може да добавите към тестото от 1 щипка до ¼ чаена лъжичка.
Препоръчвам да не се прекалява с канелата ако се ползва.
Рецептата е адаптирана от книгата „Pillsbury Kitchens Family Cookbook”
Необходими продукти:
280 гр. (1 чаена чаша) банани, намачкани с вилица
215 гр. (1 чаена чаша) захар (може и кафява)
105 гр. (½ чаена чаша) краве масло, меко
50 мл. (¼ чаена чаша) прясно мляко
1 чаена лъжица екстракт от ванилия
100 гр. (2 бр.) яйца
300 гр. (2 чаени чаши) брашно (пълнозърнесто)
50 гр. (½ чаена чаша) начупени орехи
1 чаена лъжица сода бикарбонат
½ чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Фурната се пуска да загрява на 175°С, с включени горен и долен реотан и вентилатор.
В голяма купа се смесват брашното, солта, содата и орехите.
В купата на миксера се слагат първите 6 продукта – смачканите банани, захарта, маслото, прясното мляко, ванилията и яйцата.
Разбъркват се за кратко, колкото да се смесят.
Сухата смес се добавя към мократа на 2 пъти и разбъркването отново е за кратко, колкото да се получи хомогенно смесване на продуктите, без да се бърка излишно.
Тавата се застила с хартия за печене и тестото се насипва в нея.
Пече се за 55-60 мин., в предварително затоплената фурна.
Готовността може да се провери с дървена клечка.
Изважда се от фурната и се оставя за около 5 мин., след което може да се извади от формата (много е лесно когато е застлана с хартия) и де се прехвърли върху решетка докато изстине.
Впечатляващият вкус и хранителната стойност на банановия хляб го правят неотделим акцент в здравословния хранителен режим, предлагайки на потребителите не само наслада, но и благополучие за тялото и душата.
Опитайте го и открийте как този хляб може да превърне вашето хранене в удоволствие с всяка опитана филийка.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!
Източник: mycookingbookblog