Google Translate

Търсене в този блог

Страхотен бананов хляб

С нашия бананов хляб вие не само ще се насладите на изискания вкус, но и ще възползвате от полезните свойства на бананите - източник на витамини и минерали като витамин С, витамин В6, калий и магнезий. 

Този изкусителен хляб е идеален за закуска, предлагайки комбинация от сладък вкус и хранителна стойност.

Лесен и бърз за приготвяне споделят от сайта mycookingbookblog.

Банановият хляб е чудесен за закуска даже и сам за себе си, без допълнителни екстри (мармалад, масло и т.н.). 

Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.

Ще ви е нужна продълговата тава с размери 23 х 13 см. и дълбочина 7 см.

Рецептите за бананов хляб често включват в състава си и канела. 

Тази рецепта е без канела, но бананите се съчетават страхотно с нея и ако желаете може да добавите към тестото от 1 щипка до ¼ чаена лъжичка. 

Препоръчвам да не се прекалява с канелата ако се ползва.

Рецептата е адаптирана от книгата „Pillsbury Kitchens Family Cookbook”

Необходими продукти:

280 гр. (1 чаена чаша) банани, намачкани с вилица

215 гр. (1 чаена чаша) захар (може и кафява)

105 гр. (½ чаена чаша) краве масло, меко

50 мл. (¼ чаена чаша) прясно мляко

1 чаена лъжица екстракт от ванилия

100 гр. (2 бр.) яйца

300 гр. (2 чаени чаши) брашно (пълнозърнесто)

50 гр. (½ чаена чаша) начупени орехи

1 чаена лъжица сода бикарбонат

½ чаена лъжица сол

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да загрява на 175°С, с включени горен и долен реотан и вентилатор. 

В голяма купа се смесват  брашното, солта, содата и орехите. 

В купата на миксера се слагат първите 6 продукта – смачканите банани, захарта, маслото, прясното мляко, ванилията и яйцата. 

Разбъркват се за кратко, колкото да се смесят. 

Сухата смес се добавя към мократа на 2 пъти и разбъркването отново е за кратко, колкото да се получи хомогенно смесване на продуктите, без да се бърка излишно. 

Тавата се застила с хартия за печене и тестото се насипва в нея.

Пече се за 55-60 мин., в предварително затоплената фурна. 

Готовността може да се провери с дървена клечка. 

Изважда се от фурната и се оставя за около 5 мин., след което може да се извади от формата (много е лесно когато е застлана с хартия) и де се прехвърли върху решетка докато изстине.  

Впечатляващият вкус и хранителната стойност на банановия хляб го правят неотделим акцент в здравословния хранителен режим, предлагайки на потребителите не само наслада, но и благополучие за тялото и душата. 

Опитайте го и открийте как този хляб може да превърне вашето хранене в удоволствие с всяка опитана филийка.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник: mycookingbookblog

Популярни публикации