Google Translate

Печеното цвекло с чесън може да замести лекарствата - идеално за трапезата на бъдни вечер!

Цвеклото е един от най-здравословните зеленчуци през есента и зимата и трябва да се яде често.

Леко сладникавият му вкус може да се комбинира и със солен вкус, например идеално е запечен с кремообразно сирене фета.

Днес ще ви представим отлична рецепта за печено цвекло с чесън от портала search-2.blogspot.com

Здравословно, неизискващо като форма и дори вкусно – има хиляда и една причина да ядем много червено цвекло.

Богат е на витамини А, В, С, калий, но и кръвообразуващ благодарение на витамин В-9.

Други ефекти на цвеклото върху здравето:

Поддържа имунитета

Поддържа сърцето и кръвоносните съдове

Намалява холестерола

Предпазва тялото и клетките от радикали

Укрепва косата и ноктите

Подпомага функцията на черния дроб

Подкиселява организма, коригира рН

Диуретик, подпомага бъбреците

Подобрява изпразването

Подпомага образуването на кръв

Подобрява здравината на кожата и костите

Облекчава менструалните болки

За рецептата ни трябват:

1 кг цвекло

1 ч. л. розмарин

1 ч. л. майорана

подправки на вкус

2 супени лъжици балсамов оцет

1 глава чесън

1 ч. л. риган

сол на вкус

3 супени лъжици зехтин

мед (по желание)

Приготвяне:

Загрейте фурната на 210°C.

Чесънът се обелва, а скилидките се счукват малко.

Почистете цвеклото.

Нарежете го на еднакви парчета.

Смесете балсамовия оцет със зехтина в купа.

Сложете цвеклото в купа с чесъна.

Залейте с оцетната смес.

Добавете смлян пипер.

Ако желаете, можете да добавите малко мед към сместа.

Всичко се разбърква, покрива се с алуминиево фолио.

Пече се един час.

Можем да сервираме.

Добър апетит!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации