Google Translate

Костен бульон за здрави стави и връзки

Консумирайте го, ако имате проблеми със ставите и болки в коленете. Отличен източник на колаген

Няма нужда да напомняме на никого, че бульонът има страхотно затоплящо и укрепващо действие. 

Не всеки обаче знае, че този полезен традиционен бульон носи и други ползи за нашето здраве.

Дълготрайната и бавно готвена отвара от кости ще помогне на нашите стави, храносмилателна система и кожа. 

И всичко това благодарение на съставките, съдържащи се в костите.

Костната отвара е естествен източник на колаген и други важни елементи

Процесът на готвене отнема много време, но позволява на съставките да изведат полезните свойства, които преминават в бульона. 

Той ще съдържа съставки като магнезий, фосфор, калий и калций не само в големи количества, но и в изключително лесна за смилане форма.

Благодарение на това ще укрепи тялото, ще подкрепи имунната и костната система. Отварата съдържа много колаген и еластин, които идват от костните хрущяли.

В допълнение, той ще осигури гликозаминогликани и хондроитин вещества, необходими за здрави стави.

Поради тази причина такава отвара се препоръчва на хора със ставни проблеми , страдащи от артрит и податливи на наранявания.

Но това не са всички предимства на костната отвара. 

Също така е полезен за кръвоносната система, намалява кръвното налягане и подпомага функционирането на нервната система.

Отвара от кости допълнително ще подобри състоянието на кожата, косата и ноктите ни. 

Съдържа градивен елемент, отговорен за тяхното състояние, а именно колагенов протеин , чието количество намалява с възрастта. 

В резултат на това кожата губи своята плътност, става суха и нееластична, а ноктите и косата стават слаби и чупливи. 

Редовната консумация на костен бульон помага да се забави този процес.

Ефектът от костната отвара върху храносмилателната ни система също не е за пренебрегване. 

И тук колагенът играе важна роля, тъй като играе защитна и регенерираща роля. ще бъде особено полезен за хора, страдащи от възпаление на стомаха и червата.

Отварата подпомага и храносмилателните функции, благодарение на пролина и глицина, които пряко влияят върху секрецията на стомашна киселина. 

Също така ще бъде полезен при рефлуксна болест и за хора, страдащи от синдром на раздразнените черва.

Рецепта за отвара от кости

Необходими съставки:

• пилешки, свински, телешки или рибни кости,

• моркови,

• целина,

• праз

• магданоз,

• лук,

• чесън.

Метод за приготвяне:

Костите (най-добрите са тези с много хрущял, т.е. телешки ребра и пилешки бутчета) трябва да се измият и разделят на по-малки, което ще позволи да се отвари повече костен мозък. 

Ако е възможно костите да бъдат от домашно гледани животни.

Сложете костите в тенджера, залейте със студена вода и поставете да се готви. Готвим бавно и продължително. 

Най-малко 8 часа, а по-добре по-дълго, периодично, този процес може да отнеме до 24 часа. В крайна сметка костите трябва буквално да се разпаднат. 

Добавете зеленчуци само час преди края на готвенето, за да подобрите вкуса на бульона.Можете да го съхранявате в хладилник до 5 дни.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник: portal.abczdrowie.pl, Снимки: freepik.com

Популярни публикации