Червеното цвекло е супер храна, на която много малко хора обръщат внимание. То трябва да бъде включвано в менюто много по-често заради невероятните си ползи за здраве.
Вижте кои са те:
Червеното цвекло регулира вашето кръвното налягане
То има свойството да понижава вашето кръвно налягане. Червеното цвекло е богато на азотен оксид. Съединението отпуска и разширява кръвоносните ви съдове, намалявайки налягането по стените им.
Червеното цвекло намалява риска от сърдечносъдови заболявания
То има огромен положителен ефект върху здравето и функциите на сърдечносъдовата система. Когато го консумирате редовно, понижава риска от възникване на сърдечносъдови заболявания и инциденти.
Червеното цвекло подобрява издръжливостта
Много от елитните спортисти по света се доверяват на качествата на червеното цвекло. Изследвания сочат, че хранителните вещества в него борят умората и повишават енергийните запаси в тялото. Пигментите, които оцветяват урината когато консумираме цвекло са веществата, които отговарят и за повишаване на издръжливостта и силите на организма.
Червеното цвекло подобрява мозъчната функция
Цвеклото има съдоразширяващи свойства, то е полезна храна за мозъка. Веществата в него ви подхранват с кислород и хранителни вещества. Червеното цвекло подобрява паметта, концентрацията и потиска дегенеративните процеси в мозъка, водещи до болести като деменция и болест на Алцхаймер.
Червеното цвекло регулира работата на черния дроб
Помага за мастната обмяна на веществата. От това най-много страда черният ви дроб. Омазняване на черния дроб или така наречената стеатозата засяга почти всеки трети човек.
Време е да си направим един сок или салатка от този прекрасен зеленчук.